Primul lucru pe care trebuie sa-l ai in minte cand te apuci de cumparaturi este sa stii care este cel mai bun loc pentru a face asta. Indiferent ca e piata sau hipermarket, trebuie sa te asiguri ca ofera alimente de cea mai buna calitate. Brandul este si el important in alegerea produselor. Fii sigur ca alegi acele branduri care promit calitate excelenta, dar o calitate ce poate fi confirmata de semenii din jurul tau. Nu desconsidera lista de cumparaturi! Aceasta certifica existenta unei planificari si cuprinde alimentele necesare pregatirii meniului pentru urmatoarele zile. Totodata te ajuta sa te abti de la achizitionarea anumitor produse de care oricum nu aveai nevoie. Eticheta produselor trebuie sa-ti fie unul dintre cei mai buni prieteni. Desi ambalajul frumos colorat iti poate atrage atentia si influenta in cumpararea acelui produs, este mult mai important sa vezi daca acel aliment contine vitamine, enzime, minerale si antioxidanti, nu doar kcalorii goale. O eticheta corecta trebuie sa contina urmatoarele informatii: Valabilitatea si termenul de garantie al produsului Compozitia produsului Continutul energetic Continutul nutritional Dupa ce te-ai asigurat ca produsul nu a depasit termenul de valabilitate trebuie sa verifici daca acesta contine aditivi, colorati, conservanti si ”arome naturale”. Cu cat lista acestora este mai lunga, cu atat este mai clar ca acel produs nu este natural, asa cum indica pe partea din fata a ambalajului. Continutul energetic al alimentului masurat in kilocalorii stabileste daca vei cumpara un produs cu continut caloric crescut peste 400-500 kcal/100g moderat intre 150-300 kcal/100g redus sub 150-100kcal/100g. Dupa ce ai verificat si continutul energetic trebuie sa vezi si ce cantitate de zahar si grasimi saturate contine produsul. Branzeturile afiseaza in doua moduri continutul de grasimi: primul in care continutul de grasimi se raporta la substanta uscata(branza ramasa dupa deshidratarea produsului) avand valori foarte ridicate si cel de-al doilea , prin care continutul de grasime se raporteaza la 100g de produs consumabil, astfel ca vom avea branza proaspata cu 2%,4% si 8% grasime, iar branzeturile mature cum ar fi parmezanul sau cascavalul cu 30% sau 40% grasime. Dupa aceste considerente, o portie corecta pentru o persona este de 100g branza proaspata si doar de trei linguri de parmezan sau cascaval ras. Acum stii sa faci cumparaturi corect, sa alegi cele mai bune si mai sanatoase alimente din multimea de produse de pe rafturile hipermarketurilor sau de la taraba din piata. Invita-i si pe cei dragi sa adopte acest obicei sanatos! Dr. Anamaria Iulian,
medic si psihoterapeut
Food Psychology Coach
Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...
Gem de gutui cu ghimbirReţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.
Prajitura cu mere si crusta de nuciGustoasa, hranitoare, simplu si rapid de facut: supa crema de dovleac. Ideala pentru serile rece de iarna, pentru o cina usoara.
Supa crema de dovleacsupa crema pentru zile reci
Supa crema de legume si linteAstazi vreau sa iti arat cat de usor si simplu poti prepara acasa celebra prajitura indragita de toti copiii, prajitura felie...
Desert prajitura felie de lapteCiorbita simpla de dovlecei este o reteta de ciorba potrivita in zilele de post. Ciorba cu multe legume este usoara,...
Ciorbita simpla de dovleceiDescopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii