Primul lucru pe care trebuie sa-l ai in minte cand te apuci de cumparaturi este sa stii care este cel mai bun loc pentru a face asta. Indiferent ca e piata sau hipermarket, trebuie sa te asiguri ca ofera alimente de cea mai buna calitate. Brandul este si el important in alegerea produselor. Fii sigur ca alegi acele branduri care promit calitate excelenta, dar o calitate ce poate fi confirmata de semenii din jurul tau. Nu desconsidera lista de cumparaturi! Aceasta certifica existenta unei planificari si cuprinde alimentele necesare pregatirii meniului pentru urmatoarele zile. Totodata te ajuta sa te abti de la achizitionarea anumitor produse de care oricum nu aveai nevoie. Eticheta produselor trebuie sa-ti fie unul dintre cei mai buni prieteni. Desi ambalajul frumos colorat iti poate atrage atentia si influenta in cumpararea acelui produs, este mult mai important sa vezi daca acel aliment contine vitamine, enzime, minerale si antioxidanti, nu doar kcalorii goale. O eticheta corecta trebuie sa contina urmatoarele informatii: Valabilitatea si termenul de garantie al produsului Compozitia produsului Continutul energetic Continutul nutritional Dupa ce te-ai asigurat ca produsul nu a depasit termenul de valabilitate trebuie sa verifici daca acesta contine aditivi, colorati, conservanti si ”arome naturale”. Cu cat lista acestora este mai lunga, cu atat este mai clar ca acel produs nu este natural, asa cum indica pe partea din fata a ambalajului. Continutul energetic al alimentului masurat in kilocalorii stabileste daca vei cumpara un produs cu continut caloric crescut peste 400-500 kcal/100g moderat intre 150-300 kcal/100g redus sub 150-100kcal/100g. Dupa ce ai verificat si continutul energetic trebuie sa vezi si ce cantitate de zahar si grasimi saturate contine produsul. Branzeturile afiseaza in doua moduri continutul de grasimi: primul in care continutul de grasimi se raporta la substanta uscata(branza ramasa dupa deshidratarea produsului) avand valori foarte ridicate si cel de-al doilea , prin care continutul de grasime se raporteaza la 100g de produs consumabil, astfel ca vom avea branza proaspata cu 2%,4% si 8% grasime, iar branzeturile mature cum ar fi parmezanul sau cascavalul cu 30% sau 40% grasime. Dupa aceste considerente, o portie corecta pentru o persona este de 100g branza proaspata si doar de trei linguri de parmezan sau cascaval ras. Acum stii sa faci cumparaturi corect, sa alegi cele mai bune si mai sanatoase alimente din multimea de produse de pe rafturile hipermarketurilor sau de la taraba din piata. Invita-i si pe cei dragi sa adopte acest obicei sanatos! Dr. Anamaria Iulian,
medic si psihoterapeut
Food Psychology Coach
Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaNu a fost un tort prea insiropat, cum se mai intampla de obicei sa fac, iar dulcele de la ciocolata s-a combinat perfect cu...
Tort cu ciocolata si zmeuraSalata de oua cu ciuperci si sos de iaurt este delicioasa si sanatoasa! Este o reteta de salata rece care se prepara usor.
Salata de oua cu ciuperci si sos de iaurtOmleta cu ciuperci, spanac, branza si rosii cherry este perfecta pentru mic-dejun de primavara.
Omleta cu ciuperci, spanac, branza si rosii cherryMuschiulet de porc cu ciuperci este o mancare delicioasa, o masa completa cu garnitura de ciuperci.
Muschiulet de porc cu ciuperciGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseVarza calita este gustoasa,aromata si foarte usor de pregatit
Varza dulce calita (de post)Incearca aceasta reteta usoara de briose cu afine si faina integrala, perfecte pentru un mic dejun sanatos sau gustare. Fara...
Briose cu afine si faina integrala – reteta simpla, delicioasa si sanatoasaBriosele cu afine sunt delicioase prajituri individuale, perfecte pentru micul dejun, gustari sau deserturi. Acestea sunt...
Briose cu afine - reteta de briose pufoase
Comentarii