Obiceiuri culinare si traditii de Ziua Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul

Obiceiuri culinare si traditii de Ziua Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul

Pe 29 august, crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Ioan, vestitorul si botezatorul lui Iisus.


In calendarul ortodox si cel greco-catolic, astazi este Ziua Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul, ultima mare sarbatoare din anul bisericesc. De asemenea, in calendarul romano-catolic sarbatoarea e numita Martiriul Sfantului Ioan Botezatorul.


Dupa Fecioara Maria, Ioan Botezatorul este cel mai mare dintre sfinti. Acesta este si motivul pentru care in calendarul crestin ii sunt dedicate sase sarbatori pe an: Zamislirea lui - 23 septembrie, Nasterea - 24 iunie, Soborul lui - 7 ianuarie, Taierea Capului - 29 august, Prima si A doua aflare a capului - 24 februarie si A treia aflare a capului - 25 mai.


Ioan este un nume iudaic, Iohanan fiind o prescurtare din Iehohanan, care inseamna "Dumnezeu s-a milostivit". Peste 2.000.000 de romani isi poarta numele de Ion, Ioan, Ioana sau Ionel, Nelu, Ionica, Nica, Ionut, Onut, Ionela, Nela, Ionica sau Oana, fiind astfel cea mai numeroasa familie onomastica din Romania.


Obiceiuri culinare si traditii de "Santion de toamna"


Ziua Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul mai poarta si denumirea populara de Santion de toamna. Ca orice mare sarbatoare romaneasca, si aceasta are obiceiurile si traditiile ei, printre care se numara si unele culinare.


De exemplu, cei care vor sa-si se spele de pacate ar trebui sa tina post negru. Insa, au voie sa mananca struguri si apa.


Nu se bea vin rosu, deoarece in credinta acesta reprezinta sangele Botezatorului. Totodata, nu se mananca fructe sau legume rosii si nici varza, pentru ca pe varza ar fi fost taiat capul profetului. Nu sunt permise nici alimentele si mancaruri gatite, care au aceeasi culoare: ardei rosii, sos de tomate, carne rosie.


Pentru ca aduc aminte de forma capului, in aceasta zi nu se mananca nici fructe rotunde: nuci, mere, pepene etc.


O alta interdictie ar fi ca, in ziua de 29 august, nu trebuie sa se foloseasca cutitul, totul se rupe cu mana.


In popor se mai vorbeste si de inceperea unui post "de la cruce pana la cruce", care tine pana pe 14 septembrie, de Inaltarea Sfintei Cruci, neconsemnat in calendarul crestin, dar care are rolul de a-i curati pe cei care au savarsit omoruri sau alte pacate grave.


Sursa foto: huff.ro
Sursa articol: crestinortodox.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide