Painea a inceput sa fie privita ca un aliment ce trebuie evitat pe cat posibil. Adevarul este undeva la mijloc. Painea alba nu este chiar sanatoasa, dar painea integrala, cu seminte, este un aliment care n-are de ce sa fie evitat, dimpotriva.
In orice caz, un nutritionist din Singapore a gasit solutia ideala de rezolvare a problemei. Zhou Weibiao, profesor la Universitatea Nationala din Singapore, este cel care a inventat painea mov.
Aceasta este bogata in antioxidanti si substante anticancerigene. De asemenea, se digera mult mai lent ca painea alba, fiind facuta exclusiv din alimente naturale.
"Provocarea a fost sa vedem daca putem schimba formula painii fara a-i schimba textura pe care oamenii o apreciaza atat de mult", a declarat profesorul.
Ingredientul minune pe care Zhou a ales sa-l foloseasca a fost: antocianina - extrasa din orezul brun (pigmentul natural care este si un antioxidant foarte puternic).
Integrata in aluatul de paine, antocianina a declansat o reactie chimica care a facut ca "painea mov" sa fie digerata cu 20% mai lent.
Ce este antocianina?
Pigemntul mov (antocianina) este prezent si in alte fructe si legume: struguri, coacaze, cartofii dulci, vinete, prune, conopida mov etc.
Numeroase studii au ajuns la concluzia ca aceasta substanta ajuta la prevenirea bolilor cardiace si neurologice. Totodata ajuta si la prevenirea aparitiei cancerului.
Nu in ultimul rand, antocianica joaca un rol important si in controlul diabetului si al obezitatii, deoarece blocheaza enzimele digestive si reduce nivelurile glucozei.
Astfel, chiar daca are la fel de multe calorii ca si painea alba, painea mov este un superaliment pentru ca incetineste eliberarea de energie, ceea ce inseamna ca acele calorii vor fi utilizate pentru un timp mai indelungat.
E posibil ca in curand s-o vedem si pe piata, profesorul Zhou declarand ca a fost deja abordat de mai multe companii alimentare ce s-au aratat interesate de producerea acestui tip de paine.
Sursa foto si articol: edition.cnn.com
Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .
Galuste cu pruneMusacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...
Musaca greceasca de vinetePrajitura Floare de colt este o reteta de prajitura cu doua tipuri de creme si fructe, o prajitura delicioasa pe masura...
Prajitura Floare de ColtPentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.
Lichior de bere de casaSunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...
MutabalOua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...
Aperitiv - Oua umplute cu avocadoAmandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...
Amandina insiropata cu cafeaA iesit o rulada asa de buna cu un blat moale, completat cu branza si sunca, ce mai, perfecta pentru masa de Revelion!
Rulada cu sunca si branza de capraPandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Comentarii