Painea a inceput sa fie privita ca un aliment ce trebuie evitat pe cat posibil. Adevarul este undeva la mijloc. Painea alba nu este chiar sanatoasa, dar painea integrala, cu seminte, este un aliment care n-are de ce sa fie evitat, dimpotriva.
In orice caz, un nutritionist din Singapore a gasit solutia ideala de rezolvare a problemei. Zhou Weibiao, profesor la Universitatea Nationala din Singapore, este cel care a inventat painea mov.
Aceasta este bogata in antioxidanti si substante anticancerigene. De asemenea, se digera mult mai lent ca painea alba, fiind facuta exclusiv din alimente naturale.
"Provocarea a fost sa vedem daca putem schimba formula painii fara a-i schimba textura pe care oamenii o apreciaza atat de mult", a declarat profesorul.
Ingredientul minune pe care Zhou a ales sa-l foloseasca a fost: antocianina - extrasa din orezul brun (pigmentul natural care este si un antioxidant foarte puternic).
Integrata in aluatul de paine, antocianina a declansat o reactie chimica care a facut ca "painea mov" sa fie digerata cu 20% mai lent.
Ce este antocianina?
Pigemntul mov (antocianina) este prezent si in alte fructe si legume: struguri, coacaze, cartofii dulci, vinete, prune, conopida mov etc.
Numeroase studii au ajuns la concluzia ca aceasta substanta ajuta la prevenirea bolilor cardiace si neurologice. Totodata ajuta si la prevenirea aparitiei cancerului.
Nu in ultimul rand, antocianica joaca un rol important si in controlul diabetului si al obezitatii, deoarece blocheaza enzimele digestive si reduce nivelurile glucozei.
Astfel, chiar daca are la fel de multe calorii ca si painea alba, painea mov este un superaliment pentru ca incetineste eliberarea de energie, ceea ce inseamna ca acele calorii vor fi utilizate pentru un timp mai indelungat.
E posibil ca in curand s-o vedem si pe piata, profesorul Zhou declarand ca a fost deja abordat de mai multe companii alimentare ce s-au aratat interesate de producerea acestui tip de paine.
Sursa foto si articol: edition.cnn.com
Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...
Gem de gutui cu ghimbirReţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.
Prajitura cu mere si crusta de nuciGustoasa, hranitoare, simplu si rapid de facut: supa crema de dovleac. Ideala pentru serile rece de iarna, pentru o cina usoara.
Supa crema de dovleacEste una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...
Ciorba de perisoare din carne de puiPana sa am un bebe, nu eram prea pasionata de supe creme, odata cu venirea lui, lucrurile s-au schimbat, de indata ce am...
Supa crema de morcovDescoperă deliciul crocant al zucchini pane, perfect completat de mousse-ul fin și cremos de gorgonzola. O combinație...
Zucchini pane cu mousse de gorgonzolaUsor, rapid si delicios acest Tiramisu in monoportii, perfect pentru orice zi a saptamanii. Pofta buna!!
Tiramisu la paharPot să vă spun că toate ingredientele acestui preparat: Perișoare de pui și tortelloni în sos de legume, au...
Perisoare de pui cu tortelloni in sos de legumeDescopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii