Painea a inceput sa fie privita ca un aliment ce trebuie evitat pe cat posibil. Adevarul este undeva la mijloc. Painea alba nu este chiar sanatoasa, dar painea integrala, cu seminte, este un aliment care n-are de ce sa fie evitat, dimpotriva.
In orice caz, un nutritionist din Singapore a gasit solutia ideala de rezolvare a problemei. Zhou Weibiao, profesor la Universitatea Nationala din Singapore, este cel care a inventat painea mov.
Aceasta este bogata in antioxidanti si substante anticancerigene. De asemenea, se digera mult mai lent ca painea alba, fiind facuta exclusiv din alimente naturale.
"Provocarea a fost sa vedem daca putem schimba formula painii fara a-i schimba textura pe care oamenii o apreciaza atat de mult", a declarat profesorul.
Ingredientul minune pe care Zhou a ales sa-l foloseasca a fost: antocianina - extrasa din orezul brun (pigmentul natural care este si un antioxidant foarte puternic).
Integrata in aluatul de paine, antocianina a declansat o reactie chimica care a facut ca "painea mov" sa fie digerata cu 20% mai lent.
Ce este antocianina?
Pigemntul mov (antocianina) este prezent si in alte fructe si legume: struguri, coacaze, cartofii dulci, vinete, prune, conopida mov etc.
Numeroase studii au ajuns la concluzia ca aceasta substanta ajuta la prevenirea bolilor cardiace si neurologice. Totodata ajuta si la prevenirea aparitiei cancerului.
Nu in ultimul rand, antocianica joaca un rol important si in controlul diabetului si al obezitatii, deoarece blocheaza enzimele digestive si reduce nivelurile glucozei.
Astfel, chiar daca are la fel de multe calorii ca si painea alba, painea mov este un superaliment pentru ca incetineste eliberarea de energie, ceea ce inseamna ca acele calorii vor fi utilizate pentru un timp mai indelungat.
E posibil ca in curand s-o vedem si pe piata, profesorul Zhou declarand ca a fost deja abordat de mai multe companii alimentare ce s-au aratat interesate de producerea acestui tip de paine.
Sursa foto si articol: edition.cnn.com
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii