Prajitura perfecta: 10 probleme si rezolvarea lor

Prajitura perfecta: 10 probleme si rezolvarea lor

1. Blatul prajiturii s-a umflat in mijloc si a crapat Asta se intampla atunci cand pui prea mult agent de crestere, daca forma este prea mica pentru cantitatea de aluat sau daca temperatura cuptorului este prea mare. 2. Mijlocul blatului nu este ferm Inseamna ca prajitura nu a fost coapta suficient. Pentru a rezolva aceasta problema vechiul test al scobitorii nu da gres niciodata: inainte sa scoti prajitura din cuptor inteap-o in mijloc cu o scobitoare. Daca scobitoarea este curata inseamna ca prajitura este gata, daca mai are faramituri mai trebuie sa o lasi. 3. Blatul prajiturii are o crusta arsa subtire Daca ti se intampla des ca textura prajiturii sa fie in regula, dar sa aibe o crusta arsa subtire, inseamna ca tava in care ai copt-o este prea mare pentru cantitatea de aluat. Asta daca ai respectat temperatura de coacere din reteta. 4. Prajitura nu a crescut si are bule de aer la suprafata Cel mai probabil nu ai pus aluatul la copt imediat ce l-ai terminat de facut, sau cuptorul nu a fost suficient de incins. 5. Blatul prajiturii s-a lasat in mijloc Exista 3 cauze pentru acest lucru: - usa cuptorului a fost deschisa inainte ca blatul sa se stabilizeze - prajitura n-a intrat la cuptor imediat ce a fost gata - s-a folosit prea mult agent de crestere 6. Marginile prajiturii sunt crocante sau arse O singura probleme, dar multe cauze ce pot duce la aparitia ei: - a fost folosita prea multa grasime pentru a unge tava - cuptorul a fost prea fierbinte - tava pentru prajitura nu a fost suficient de tapetata - prajitura a fost lasata in cuptor prea mult timp - s-a folosit o grasime nerecomandata pentru prajituri 7. Nu pot sa scot prajitura din tava Asigura-te intotdeauna ca tava pentru prajitura este bine tapetata. Nu poti da gres cu hartia speciala pentru copt pe care o asezi pe toata suprafata tavii in care coci prajitura. Unge cu putin unt pe diagonale opuse tava, astfel hartia pentru copt nu se va deplasa si va ramane fixa. 8. Textura prajiturii este prea densa Acest lucru se intampla daca aluatul prajiturii nu a fost destul de pufos. Cel mai probabil albusurile nu au fost amestecate corespunzator. Ca sa nu se intample acest lucru amesteca prima data o lingura din albus in aluatul mai solid, ca sa il aduci la o textura asemanatoare, apoi adauga si restul de albus si amesteca foarte usor cu o spatula, de jos in sus. O alta cauza pentru aceasta problema poate fi agentul de crestere prea putin. 9. Blatul a crescut si s-a revarsat peste marginile tavii Cel mai probabil ai folosit o tava prea mica. De obicei cantitatile dintr-o reteta de prajitura sunt specificate pentru o tava cu anumite dimensiuni, incearca sa le respecti. Daca nu ai aceasta posibilitate, nu umple tava cu mai mult de 3 patrimi de aluat si ajusteaza timpul de coacere. 10. Prajitura este arsa la suprafata dar nu e coapta in mijloc. Acest lucru se intampla atunci cand tava folosita este prea mica pentru cantitatea de aluat. Si acum te invit sa experimentezi cu una din retetele noastre de prajituri sau torturi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
3
Borsuri

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)

Desigur borsul de fasole in regiunea Moldovei se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si...

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
Briose cu ciocolata
4
Prajituri

Briose cu ciocolata

Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...

Briose cu ciocolata
Ciorba de perisoare
5
Borsuri

Ciorba de perisoare

O ciorba cu multe....multe legume calite!

Ciorba de perisoare
Parteneri
Caponata siciliana - Tocanita de vinete cu rosii si masline
Bucataras.RO

Caponata siciliana - Tocanita de vinete cu rosii si masline

Văzusem la Mirela această rețetă și mi-a făcut cu ochiul. A ieșit delicioasă și v-o recomand cu drag, mai ales că a...

Caponata siciliana - Tocanita de vinete cu rosii si masline
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!