Prepararea aluatului dospit

Din aluatul dospit se prepara tot felul de articole de patiserie: pateuri, briose, chifle, brinzoaice, gogosi etc.

Drojdia cu care se plamadeste aluatul face sa fermenteze substantele zaharoase din faina, descompunindu-le in bioxid de carbon si alcool. Bioxidul de carbon care se formeaza in aluat sub forma de basicute face sa creasca aluatul si il afineaza.

Cantitatea de drojdie necesara pentru prepararea aluatului variaza intre 20 si 50 g la 1 kg faina.

Cu cit se pune in aluat mai mult unt, oua si zahar, cu atit este nevoie de mai multa drojdie. Inainte de a fi folosita la prepararea aluatului, drojdia se desface in apa calda sau in lapte cald. Dupa framintat, vasul cu aluat se acopera cu un servet curat si se lasa la un loc cald sa creasca. Se recomanda ca aluatul crescut sa fie indesat usor cu mina, apoi sa fie lasat sa creasca din nou. Cind aluatul este indesat, iese din el o parte din bioxidul de carbon si patrunde in schimb aer, ceea ce intensifica fermentatia, asigurind o mai buna afinare si crestere.

Inainte de a prepara aluatul, faina trebuie cernuta pentru a indeparta cocoloasele si eventualele corpuri straine. Aluatul se poate prepara cu plamadeala sau fara plamadeala. Se recomanda sa se faca plamadeala, daca in aluat se adauga multe oua, zahar, unt. Aluatul fara plamadeala se framinta dintr-o data, apoi se lasa sa creasca, se indeasa si se lasa din nou sa creasca.

Pentru aluatul plamadit se prepara mai intii plamadeala, adica un aluat subtire: se desface drojdia in toata cantitatea de apa sau de lapte si se pune jumatate din cantitatea de faina. Plamadeala preparata se lasa la un loc cald 45-60 minute. In acest timp ea creste si isi mareste volumul de 1 1/2 - 2 ori. Cind fermentarea plamadelii s-a terminat si ea incepe sa se lase cite putin, se adauga ouale, zaharul, untul, sarea, se amesteca bine se toarna restul de faina si se framinta aluatul. Acesta este perfect framintat cind nu se mai lipeste pe miini si se desprinde usor de pe peretii vasului. Dupa framintat, aluatul se lasa sa creasca intr-un loc cald, 1 1/2 - 2 ore.

Sfirsitul dospirii se recunoaste la fel ca si la plamadeala, adica atunci cind aluatul incepe sa se lase. Atit plamadeala, cit si aluatul nu trebuie lasate sa dospeasca prea mult, deoarece acest lucru dauneaza calitatii aluatului.

Daca aluatul sta prea mult, se dezvolta in el bacteriile acidului lactic care transforma substantele zaharoase in acid lactic, din care cauza atit aluatul, cit si produsele preparate din el capata un gust acrisor.

Prin urmare, nu este bine sa se framinte aluatul de cu seara.

Pentru ca aluatul sa creasca sint suficiente 3-4 ore.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Sos de mere cu smantana
1
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
2
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
3
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Prajitura cu visine
Bucataras.RO

Prajitura cu visine

Din cauza de raceala in exces,a trebuit sa-mi fac de lucru si sa uit starea naspa pe care o am,plus ca trebuia sa execut...

Prajitura cu visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise