Proteinele - temelia unui organism rezistent

Proteinele - temelia unui organism rezistent

Proteinele se gasesc in carne, peste, oua, branzeturi si lactate, leguminoase (mazare, fasole, linte, soia), cereale (grau, orz, porumb) si fructe oleaginoase. Pentru un echilibru nutritional cat mai bun, sursele din care ne luam proteinele trebuie sa fie cat mai variate. Proteinele animale contin aminoacizi esentiali, care nu pot fi fabricati de catre organism. Proteinele vegetale au digerabilitatea mai mica si un continut mai scazut in aminoacizi esentiali. In general, alimentele din care provin contin si glucide, fiind astfel indicat sa le alegem pe cele cu un indice glicemic mai scazut. Proteinele din lapte sunt proteine cu valoare biologica mare. Continutul de proteine din branzeturi variaza in functie de textura branzeturilor. Branza proaspata poate contine pana la 15% proteine, telemeaua si casul pana la 20%, in timp ce branzeturile mature pot atinge un contiut de pana 30% proteine. Branzeturile contin aminoacizi esentiali importanti din care se sintetizeaza o serie de hormoni cum sunt serotonina, dopamina si adrenalina, care alaturi de vitaminele de grup B au rol in reglarea si buna functionare a sistemului nervos. Proteinele sunt esentiale organismului si trebuie sa le integram in planul alimentar. Va recomand sa acoperiati toata gama de proteine pentru a nu va priva corpul de combustibilul necesar bunei functionari.   Dr. Anamaria Iulian,
medic si psihoterapeut
Food Psychology Coach

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide