Proteinele se gasesc in carne, peste, oua, branzeturi si lactate, leguminoase (mazare, fasole, linte, soia), cereale (grau, orz, porumb) si fructe oleaginoase. Pentru un echilibru nutritional cat mai bun, sursele din care ne luam proteinele trebuie sa fie cat mai variate. Proteinele animale contin aminoacizi esentiali, care nu pot fi fabricati de catre organism. Proteinele vegetale au digerabilitatea mai mica si un continut mai scazut in aminoacizi esentiali. In general, alimentele din care provin contin si glucide, fiind astfel indicat sa le alegem pe cele cu un indice glicemic mai scazut. Proteinele din lapte sunt proteine cu valoare biologica mare. Continutul de proteine din branzeturi variaza in functie de textura branzeturilor. Branza proaspata poate contine pana la 15% proteine, telemeaua si casul pana la 20%, in timp ce branzeturile mature pot atinge un contiut de pana 30% proteine. Branzeturile contin aminoacizi esentiali importanti din care se sintetizeaza o serie de hormoni cum sunt serotonina, dopamina si adrenalina, care alaturi de vitaminele de grup B au rol in reglarea si buna functionare a sistemului nervos. Proteinele sunt esentiale organismului si trebuie sa le integram in planul alimentar. Va recomand sa acoperiati toata gama de proteine pentru a nu va priva corpul de combustibilul necesar bunei functionari. Dr. Anamaria Iulian,
medic si psihoterapeut
Food Psychology Coach
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbioriEste un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...
Tort cu capsuni si macSe face repede, usor si este foarte bun...
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramelRetete dietetice
Evantai de vinete cu rosii la cuptorSe taie carnea de pui ca pt snitzel(dar nu se bate); eu am folosit pulpe dezosate dar e ok si piept. Cartofii se curata si se...
Pui surprizaSe fierb cartofi in coaja apoi se lasa la rece , se curata si se piseaza f bine. Apoi se adauga oul sarea si faina cat...
CledneIncearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasaRulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Comentarii