Proteinele - temelia unui organism rezistent

Proteinele - temelia unui organism rezistent

Proteinele se gasesc in carne, peste, oua, branzeturi si lactate, leguminoase (mazare, fasole, linte, soia), cereale (grau, orz, porumb) si fructe oleaginoase. Pentru un echilibru nutritional cat mai bun, sursele din care ne luam proteinele trebuie sa fie cat mai variate. Proteinele animale contin aminoacizi esentiali, care nu pot fi fabricati de catre organism. Proteinele vegetale au digerabilitatea mai mica si un continut mai scazut in aminoacizi esentiali. In general, alimentele din care provin contin si glucide, fiind astfel indicat sa le alegem pe cele cu un indice glicemic mai scazut. Proteinele din lapte sunt proteine cu valoare biologica mare. Continutul de proteine din branzeturi variaza in functie de textura branzeturilor. Branza proaspata poate contine pana la 15% proteine, telemeaua si casul pana la 20%, in timp ce branzeturile mature pot atinge un contiut de pana 30% proteine. Branzeturile contin aminoacizi esentiali importanti din care se sintetizeaza o serie de hormoni cum sunt serotonina, dopamina si adrenalina, care alaturi de vitaminele de grup B au rol in reglarea si buna functionare a sistemului nervos. Proteinele sunt esentiale organismului si trebuie sa le integram in planul alimentar. Va recomand sa acoperiati toata gama de proteine pentru a nu va priva corpul de combustibilul necesar bunei functionari.   Dr. Anamaria Iulian,
medic si psihoterapeut
Food Psychology Coach

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Paste cu sos de rosii si busuioc

Paste cu sos de rosii si busuioc

Fiica mea le adoră. Reteta inventata de mine.

Paste cu sos de rosii si busuioc
Tarta cu piersici

Tarta cu piersici

Pentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...

Tarta cu piersici
Cele mai apreciate rețete
Prajitura foaie peste foaie
1
Romania

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
2
Romania

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)

Aceasta reteta de prajitura cu gem si aluat razuit se mai numeste si prajitura raioasa. Este o prajitura de casa simpla si...

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
Gogosari cu conopida si struguri
3
Romania

Gogosari cu conopida si struguri

E toamna! Da...e toamna...e vremea conservelor pentru iarna. Cel putin la mine acasa. Am mancat la o matusa din Bistrita o...

Gogosari cu conopida si struguri
Salata de fasole verde
4
Romania

Salata de fasole verde

Se fierbe fasolea verde si se taie bucatele mici. Se rade morcovul, se taie patrunjelul, ceapa si 2-3 catei de usturoi. Se...

Salata de fasole verde
Tarta cu piersici
5
Romania

Tarta cu piersici

Pentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...

Tarta cu piersici