Cand disconfortul termic de afara e atat de mare, nu prea ne mai vine sa dam drumul la aragaz sau la cuptor.
Insa, Jamie Oliver ne propune un preparat anticanicula, perfect pentru zilele calduroase de vara.
Este vorba de o salata marocana, pentru ca in acea zona a lumii canicula e ceva obisnuit, iar domeniul culinar s-a adaptat la aceasta realitate.
In reteta lui Jamie, amestecul de fructe, legume si condimente este responsabil pentru reglarea temperaturii corpului, ceea ce face ca organismul sa faca fata mai bine caniculei.
Asadar, iata cum se face salata de morcov copt si avocado cu vinegreta din portocala si lamaie.
Ingrediente:
jumatate de kg de morcovi, cu tot cu frunze
2 lingurite de seminte de chimion
1 ardei iute rosu
sare de mare
2 catei de usturoi
piper negru, macinat
frunzele de la o legatura mica de cimbru proaspat
otet balsamic
o portocala
o lamaie
3 fructe de avocado (cat mai coapte)
150 ml de iaurt slab
4 linguri de amestec de seminte, prajite
ulei de masline
4 felii de paine
2 maini de amestec de frunze de salata - treviso, rucola, radicchio, cavolo nero
2 cutiute de creson
Mod de preparare:
Morcovii se pun in apa cu sare si se fierb. Intr-un mojar se piseaza semintele de chimion si se amesteca cu ardeiul iute, sarea si piperul. In mojar se mai adauga si usturoiul si frunzele de cimbru, pana se obtine o pasta care se freaca cu 2 lingurite de ulei de masline si doua linguri de otet.
Dupa ce s-au fiert, morcovii se scurg de apa si se pun intr-o tava bine incinsa, se stropesc cu ulei si se lasa la cuptor timp de cateva minute. Apoi, morcovii calzi se amesteca cu pasta obtinuta. Peste ei se adauga portocala si lamaia taiate in jumatati. Se lasa din nou la cuptor timp de 25-30 de minute, pana cand morcovii se rumenesc.
In acest timp, fructele de avocado se curata si se taie in felii pe lungime. Se amesteca intr-un castron cu morcovii scosi de la cuptor.
Jumatatile coapte de portocala si lamaie se storc intr-un castron in care se adauga si ulei de masline extravirgin si un pic de otet de vin rosu. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust si se toarna vinegreta peste morcovi si avocado. Se amesteca bine, din nou.
Feliile de paine se prajesc si se rup in bucati mici si se pun in bolul cu morcovi, avocado si vinegreta. Se presara frunzele de salata si cresonul.
Salata obtinuta astfel se pune in farfurii si se toarna deasupra o lingura de iaurt, apoi se presara mixul de seminte prajite.
Sursa foto si articol: jamieoliver.com
O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...
Legume umplute cu puiSalata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...
Salata caprese cu rosii cherryIarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...
Frunze de vita opariteSosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...
Sos de mere cu smantanaAceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....
Mancarica de spanac cu carne de miel si nautGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseCopanele in fulgi este un preparat iubit de multa lume, in special de cei mici, dar nici cei mari nu le refuza niciodata! Pot...
Copanele in fulgi de porumb la cuptorPrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii