Secretele marinarii - tot ce trebuie sa stii

(2)
admin postat de

Marinarea este foarte importanta, pentru ca in urma acestui proces carnea devine mult mai frageda si gustoasa, indiferent ca este vorba despre carne de pui, de curcan, de porc, de vita, vanat, peste sau fructe de mare.


De asemenea, nu putini sunt cei care sustin ca marinarea este o adevarata stiinta, fiecare ingredient avand un rol bine stabilit.

Si in bucataria romaneasca exista doua retete traditionale de marinare: cu saramura si cu bait.


Indiferent de tipul de carne, pentru o marinare ca la carte trebuie sa respectati aceste reguli:

 

- Unul dintre ingredientele marinatei trebuie neaparat sa fie de natura acida, doar asa carnea se fragezeste si aroma condimentelor patrunde bine in carne. Puteti alege dintre urmatoarele: otet (balsamic), vin, iaurt, lapte batut, suc de citrice, ananas sau mango.

 

- Un alt ingredient care nu poate lipsi dintr-o marinata este uleiul. Este recomandat ca acesta sa aiba un punct de ardere mai ridicat pentru a facilita infuzarea aromei in preparat. Cele mai bune astfel de uleiuri sunt: uleiul de soia, de arahide sau de sofranel (mai greu de gasit).

 

- Marinata se pastreaza intotdeauna in frigider. Altfel, daca lasati carnea sa se marineze la temperatura camerei favorizati dezvoltarea de bacterii nocive, care pot duce la toxinfectii si alte complicatii.

 

- Timpul este foarte important. Daca lasati produsul la marinare prea mult, poate deveni prea

...
moale; daca-l lasati prea putin, e ca si cand nu l-ati fi marinat. Pentru a nu ajunge in niciuna dintre cele doua situatii, respectati acesti timpi: legumele - 15 pana la 30 de minute, pestele si fructele de mare - 15 minute pana la o ora, carnea de pui - 30 de minute pana la 3 ore, carnea rosie - de la 30 de minute pana la 6-8 ore.

 

- Asigurati-va ca aroma patrunde uniform in carne. Daca realizati marinarea intr-un vas deschis, atunci intoarceti de cateva ori carnea cat timp este la marinat. O alta metoda foarte eficienta, care scade timpul de marinare si asigura din start o mai buna patrundere a aromelor in carne este marinarea in vid. Acest tip de marinare se realizeaza cu ajutorul unui aparat de vidare de tipul Food Saver.




 

Ce sa evitati atunci cand punetii carnea la marinat:

 

- Saramura este o marinata al carui ingredient principal este sarea. Insa, in restul marinatelor este recomandat sa nu exagerati cu sarea, pentru ca aceasta va estompa restul aromelor si poate chiar usca carnea, dandu-i o consistenta de "talpa de pantof" atunci cand este luata de pe gratar. Puteti evita aceste neplaceri adaugand sare doar in momentul gatitului. 

 

- NU refolositi marinata si evitati s-o folositi pe post de sos, dupa ce ati gatit carnea. Pentru ca este vorba de carne cruda care sta intr-un lichid, marinatele pot contine bacterii daunatoare. Acestea sunt distruse in totalitate in timpul gatirii, dar raman active in sosul care nu este supus prepararii termice. 

 

- Este recomandat sa nu marinati carnea in recipiente metalice, deoarece astfel carnea poate capata un gust usor metalic. Sunt recomandate recipientele de sticla, plastic sau pungi vidate, fiind si cele mai eficiente.

 

- Carnea nu se congeleaza niciodata in marinata, deoarece poate avea ca rezultat o friptura cu o consistenta asemanatoare terciului.


Sursa foto: europafm.ro

Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite