Secretele marinarii - tot ce trebuie sa stii

Secretele marinarii - tot ce trebuie sa stii

Marinarea este foarte importanta, pentru ca in urma acestui proces carnea devine mult mai frageda si gustoasa, indiferent ca este vorba despre carne de pui, de curcan, de porc, de vita, vanat, peste sau fructe de mare.


De asemenea, nu putini sunt cei care sustin ca marinarea este o adevarata stiinta, fiecare ingredient avand un rol bine stabilit.



Si in bucataria romaneasca exista doua retete traditionale de marinare: cu saramura si cu bait.



Indiferent de tipul de carne, pentru o marinare ca la carte trebuie sa respectati aceste reguli:

 

- Unul dintre ingredientele marinatei trebuie neaparat sa fie de natura acida, doar asa carnea se fragezeste si aroma condimentelor patrunde bine in carne. Puteti alege dintre urmatoarele: otet (balsamic), vin, iaurt, lapte batut, suc de citrice, ananas sau mango.

 

- Un alt ingredient care nu poate lipsi dintr-o marinata este uleiul. Este recomandat ca acesta sa aiba un punct de ardere mai ridicat pentru a facilita infuzarea aromei in preparat. Cele mai bune astfel de uleiuri sunt: uleiul de soia, de arahide sau de sofranel (mai greu de gasit).

 

- Marinata se pastreaza intotdeauna in frigider. Altfel, daca lasati carnea sa se marineze la temperatura camerei favorizati dezvoltarea de bacterii nocive, care pot duce la toxinfectii si alte complicatii.

 

- Timpul este foarte important. Daca lasati produsul la marinare prea mult, poate deveni prea moale; daca-l lasati prea putin, e ca si cand nu l-ati fi marinat. Pentru a nu ajunge in niciuna dintre cele doua situatii, respectati acesti timpi: legumele - 15 pana la 30 de minute, pestele si fructele de mare - 15 minute pana la o ora, carnea de pui - 30 de minute pana la 3 ore, carnea rosie - de la 30 de minute pana la 6-8 ore.

 

- Asigurati-va ca aroma patrunde uniform in carne. Daca realizati marinarea intr-un vas deschis, atunci intoarceti de cateva ori carnea cat timp este la marinat. O alta metoda foarte eficienta, care scade timpul de marinare si asigura din start o mai buna patrundere a aromelor in carne este marinarea in vid. Acest tip de marinare se realizeaza cu ajutorul unui aparat de vidare de tipul Food Saver.




 

Ce sa evitati atunci cand punetii carnea la marinat:

 

- Saramura este o marinata al carui ingredient principal este sarea. Insa, in restul marinatelor este recomandat sa nu exagerati cu sarea, pentru ca aceasta va estompa restul aromelor si poate chiar usca carnea, dandu-i o consistenta de "talpa de pantof" atunci cand este luata de pe gratar. Puteti evita aceste neplaceri adaugand sare doar in momentul gatitului. 

 

- NU refolositi marinata si evitati s-o folositi pe post de sos, dupa ce ati gatit carnea. Pentru ca este vorba de carne cruda care sta intr-un lichid, marinatele pot contine bacterii daunatoare. Acestea sunt distruse in totalitate in timpul gatirii, dar raman active in sosul care nu este supus prepararii termice. 

 

- Este recomandat sa nu marinati carnea in recipiente metalice, deoarece astfel carnea poate capata un gust usor metalic. Sunt recomandate recipientele de sticla, plastic sau pungi vidate, fiind si cele mai eficiente.

 

- Carnea nu se congeleaza niciodata in marinata, deoarece poate avea ca rezultat o friptura cu o consistenta asemanatoare terciului.


Sursa foto: europafm.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...

Socată reţeta bunicii
Dovlecei crocanti

Dovlecei crocanti

Retete dietetice Dovleceii se gătesc repede şi sunt foarte gustoşi. De data asta am ales să-i pregătesc...

Dovlecei crocanti
Chiftelute marinate

Chiftelute marinate

Chiftelutele marinate sunt preferatele tuturor. Pana si cei mici le adora si mai au un plus: nu se fac deloc greu!

Chiftelute marinate
Cele mai apreciate rețete
Tiramisu la pahar
1
Prajituri

Tiramisu la pahar

Usor, rapid si delicios acest Tiramisu in monoportii, perfect pentru orice zi a saptamanii. Pofta buna!!

Tiramisu la pahar
Prajitura pufoasa cu branza
2
Prajituri

Prajitura pufoasa cu branza

Prajitura aceasta pufoasa cu branza dulce si aroma de portocala este preferata copiilor mei.:) Pofta buna!!

Prajitura pufoasa cu branza
Savarine cu aluat dospit si fructe exotice
3
Prajituri

Savarine cu aluat dospit si fructe exotice

Culoare si savoare, atat de simplu!

Savarine cu aluat dospit si fructe exotice
Biscuiti prajiti
4
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Biscuiti prajiti

Desertul copilariei!

Biscuiti prajiti
Tarta aperitiv cu feta, rucola si rosii
5
Aperitive cu legume

Tarta aperitiv cu feta, rucola si rosii

Este genul de tarte aperitiv pe care le faci in doi timpi si trei miscari, mai ales daca ai musafiri sau pur si simplu vrei...

Tarta aperitiv cu feta, rucola si rosii
Parteneri
Trigoane cu branza
Bucataras.RO

Trigoane cu branza

Simple,rapide si extrem de gustose.

Trigoane cu branza
Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Gustos.RO

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri

Descopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Socată reţeta bunicii
ReteteCulinare.RO

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii