Specialistii in nutritie recomanda consumul a cel putin cinci fructe sau/si legume pe zi. Cum sa profitam maxim de vitaminele si mieralele continute de ele trebuie sa urmam cateva reguli de baza.
1. Alegeti cu atentie ructele si legumele. Suprafata acestora trebuie sa fie intacta,tare si stralucitoare
2. Nu pastrati fructele si legumele mult timp in frigider. Consumati-le in cel mult 3 zile de la cumparare.
3. Curatati fructele si legumele cat mai putin posibil, eventual razuiti-le.
Cartofii si morcovii se fierb in coaja. Nu curatati dovleceii, castravetii sau rosiile. In coaja sunt concentrate fibrele, vitaminele si mineralele. Acest lucru e valabil si pentru fructe. Taiati fructele si legumele in bucati mari chiar inainte de a le prepara. Contactul cu aerul si apa duc la oxidarea acestora si la pierderea din substantele nutritive. Le puteti taia in bucati mici dupa preparare.
4. Este suficient sa le spalati, nu lasati legumele in apa;
5. Cel mai bun mod de preparare a legumelor este in vapori de apa. In felul acesta se pastreaza vitamina C, betacarotenul, vitaminele B si mineralele. Morcovii, telina, sfecla rosie, cartofii, mazarea au nevoie de mai mult timp, pe cand conopida, broccoli, fasolea verde, spanacul sau andivele nu trebuie lasate mai mult de 15-20 de minute.
6. Evitati prajirea legumelor, pentru ca, preparate astfel, ele capata mai multe calorii din cauza grasimilor adaugate, isi pierd din cantitatea de vitamine, minerale si antioxidanti. Prin prajirea legumelor care contin amidon este generata o substanta cancerigena numita acrilamida.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de
Fasole păstăi cu sos de soia si baconDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseSa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...
Tocanita de hribi cu smantana si mamaligaAcești cartofi evantai cu unt aromatizat, pe lângă faptul că sunt aspectuoși și de efect, pot constitui baza...
Aperitiv cartofi evantai cu unt aromatizat, o garnitura perfecta, greu de refuzatDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii