Boboteaza este ultima zi a ciclului Sarbatorilor de Iarna, marcata in calendar pe 6 ianuarie.
Aceasta sarbatoare este dedicata purificarii mediului inconjurator, dar mai ales apelor.
"De Boboteaza incepe activitatea publica a Mantuitorului Iisus Hristos. Acum se arata pentru prima data Sfanta Treime, prin botezul de la apa Iordanului. Credinciosii sunt chemati sa ia darurile Sale din apa cea sfintita. Totul se innoieste si devine mai limpede acum, de Boboteaza", spunea arhiepiscopul Tomisului, InaltPreaSfintitul Teodosie.
De asemenea, Boboteaza cuprinde o serie de traditii si obiceiuri: se fac si se prind farmecele si descantecele, se afla ursitul, se soroceste vremea si belşugul holdelor in noul an, se deschide cerul şi "vorbesc" animalele.
Insa, printre cele mai interesante aspecte ale acestei sarbatori este transformarea apei in aghiasma, adica in apa sfintita prin harul preotilor. In cadrul unui ceremonial religios, apa primeste virtuti terapeutice miraculoase:
- nu se strica de-a lungul anului
- alunga bolile si spiritele malefice
- se transforma in apa vie, leac ce revigoreaza trupul si sufletul
- capata putere de exorcizare
- vindeca durerile de cap
- protejeaza viile si gradinile de lacuste si de gandaci
Aghiasma este de doua feluri: mare si mica.
Aghiasma cea Mare se savarseste de catre arhiereu sau preot intr-un cadru festiv, numai in biserica, langa o apa curgatoare, langa un lac sau la malul marii, si numai de Boboteaza sau in Ajunul ei. Aceasta este tamaduitoare si are putere sfintitoare foarte mare, pentru ca este sfintita in chiar ziua in care Mântuitorul a sfintit apele, botezandu-Se in Iordan. In cursul rugaciunii de sfintire a Aghiasmei Mari se face o intreita chemare a Sfantului Duh.
Aghiasma cea Mica se savarseste de catre preot in tot cursul anului, si mai ales la inceputul fiecarei luni, cu scopul sfintirii oamenilor, caselor, tarinilor si a toata zidirea. Slujba de sfintire a Aghiasmei Mici se mai numeste Sfestanie si se poate savarsi si in casele oamenilor.
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii