Traditii si obiceiuri de Boboteaza - ce proprietati iesite din comun are aghiasma

(0)
postat de

Boboteaza este ultima zi a ciclului Sarbatorilor de Iarna, marcata in calendar pe 6 ianuarie.


Aceasta sarbatoare este dedicata purificarii mediului inconjurator, dar mai ales apelor.


"De Boboteaza incepe activitatea publica a Mantuitorului Iisus Hristos. Acum se arata pentru prima data Sfanta Treime, prin botezul de la apa Iordanului. Credinciosii sunt chemati sa ia darurile Sale din apa cea sfintita. Totul se innoieste si devine mai limpede acum, de Boboteaza", spunea arhiepiscopul Tomisului, InaltPreaSfintitul Teodosie.


De asemenea, Boboteaza cuprinde o serie de traditii si obiceiuri: se fac si se prind farmecele si descantecele, se afla ursitul, se soroceste vremea si belşugul holdelor in noul an, se deschide cerul şi "vorbesc" animalele.


Insa, printre cele mai interesante aspecte ale acestei sarbatori este transformarea apei in aghiasma, adica in apa sfintita prin harul preotilor. In cadrul unui ceremonial religios, apa primeste virtuti terapeutice miraculoase:


- nu se strica de-a lungul anului

- alunga bolile si spiritele malefice

- se transforma in apa vie, leac ce revigoreaza trupul si sufletul 

- capata putere de exorcizare

- vindeca durerile de cap

- protejeaza viile si gradinile de lacuste si de gandaci


Aghiasma este de doua feluri: mare si mica.


Aghiasma cea Mare se savarseste de catre arhiereu sau preot intr-un cadru festiv, numai in biserica, langa o apa curgatoare,

...
langa un lac sau la malul marii, si numai de Boboteaza sau in Ajunul ei. Aceasta este tamaduitoare si are putere sfintitoare foarte mare, pentru ca este sfintita in chiar ziua in care Mântuitorul a sfintit apele, botezandu-Se in Iordan. In cursul rugaciunii de sfintire a Aghiasmei Mari se face o intreita chemare a Sfantului Duh.


Aghiasma cea Mica se savarseste de catre preot in tot cursul anului, si mai ales la inceputul fiecarei luni, cu scopul sfintirii oamenilor, caselor, tarinilor si a toata zidirea. Slujba de sfintire a Aghiasmei Mici se mai numeste Sfestanie si se poate savarsi si in casele oamenilor.

Alte articole cu:
apa
recomandari

Sarbatorile de iarna se apropie de sfarsit; cea mai friguroasa zi a anului e pe cale sa se arate. Boboteaza, ...

citește—
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.