Boboteaza este ultima zi a ciclului Sarbatorilor de Iarna, marcata in calendar pe 6 ianuarie.
Aceasta sarbatoare este dedicata purificarii mediului inconjurator, dar mai ales apelor.
"De Boboteaza incepe activitatea publica a Mantuitorului Iisus Hristos. Acum se arata pentru prima data Sfanta Treime, prin botezul de la apa Iordanului. Credinciosii sunt chemati sa ia darurile Sale din apa cea sfintita. Totul se innoieste si devine mai limpede acum, de Boboteaza", spunea arhiepiscopul Tomisului, InaltPreaSfintitul Teodosie.
De asemenea, Boboteaza cuprinde o serie de traditii si obiceiuri: se fac si se prind farmecele si descantecele, se afla ursitul, se soroceste vremea si belşugul holdelor in noul an, se deschide cerul şi "vorbesc" animalele.
Insa, printre cele mai interesante aspecte ale acestei sarbatori este transformarea apei in aghiasma, adica in apa sfintita prin harul preotilor. In cadrul unui ceremonial religios, apa primeste virtuti terapeutice miraculoase:
- nu se strica de-a lungul anului
- alunga bolile si spiritele malefice
- se transforma in apa vie, leac ce revigoreaza trupul si sufletul
- capata putere de exorcizare
- vindeca durerile de cap
- protejeaza viile si gradinile de lacuste si de gandaci
Aghiasma este de doua feluri: mare si mica.
Aghiasma cea Mare se savarseste de catre arhiereu sau preot intr-un cadru festiv, numai in biserica, langa o apa curgatoare, langa un lac sau la malul marii, si numai de Boboteaza sau in Ajunul ei. Aceasta este tamaduitoare si are putere sfintitoare foarte mare, pentru ca este sfintita in chiar ziua in care Mântuitorul a sfintit apele, botezandu-Se in Iordan. In cursul rugaciunii de sfintire a Aghiasmei Mari se face o intreita chemare a Sfantului Duh.
Aghiasma cea Mica se savarseste de catre preot in tot cursul anului, si mai ales la inceputul fiecarei luni, cu scopul sfintirii oamenilor, caselor, tarinilor si a toata zidirea. Slujba de sfintire a Aghiasmei Mici se mai numeste Sfestanie si se poate savarsi si in casele oamenilor.
Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...
Gem de gutui cu ghimbirReţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.
Prajitura cu mere si crusta de nuciEste una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...
Ciorba de perisoare din carne de puiGustoasa, hranitoare, simplu si rapid de facut: supa crema de dovleac. Ideala pentru serile rece de iarna, pentru o cina usoara.
Supa crema de dovleacPentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...
Tarta cu piersiciHumus reţetă
Humus reţetă cu morcov si ceapa verdeE delicioasă, cred ca am sa mai fac curând, mai ales că ne place acrisoara.
Ciorba de pui a la grecDescopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii