Boboteaza este ultima zi a ciclului Sarbatorilor de Iarna, marcata in calendar pe 6 ianuarie.
Aceasta sarbatoare este dedicata purificarii mediului inconjurator, dar mai ales apelor.
"De Boboteaza incepe activitatea publica a Mantuitorului Iisus Hristos. Acum se arata pentru prima data Sfanta Treime, prin botezul de la apa Iordanului. Credinciosii sunt chemati sa ia darurile Sale din apa cea sfintita. Totul se innoieste si devine mai limpede acum, de Boboteaza", spunea arhiepiscopul Tomisului, InaltPreaSfintitul Teodosie.
De asemenea, Boboteaza cuprinde o serie de traditii si obiceiuri: se fac si se prind farmecele si descantecele, se afla ursitul, se soroceste vremea si belşugul holdelor in noul an, se deschide cerul şi "vorbesc" animalele.
Insa, printre cele mai interesante aspecte ale acestei sarbatori este transformarea apei in aghiasma, adica in apa sfintita prin harul preotilor. In cadrul unui ceremonial religios, apa primeste virtuti terapeutice miraculoase:
- nu se strica de-a lungul anului
- alunga bolile si spiritele malefice
- se transforma in apa vie, leac ce revigoreaza trupul si sufletul
- capata putere de exorcizare
- vindeca durerile de cap
- protejeaza viile si gradinile de lacuste si de gandaci
Aghiasma este de doua feluri: mare si mica.
Aghiasma cea Mare se savarseste de catre arhiereu sau preot intr-un cadru festiv, numai in biserica, langa o apa curgatoare, langa un lac sau la malul marii, si numai de Boboteaza sau in Ajunul ei. Aceasta este tamaduitoare si are putere sfintitoare foarte mare, pentru ca este sfintita in chiar ziua in care Mântuitorul a sfintit apele, botezandu-Se in Iordan. In cursul rugaciunii de sfintire a Aghiasmei Mari se face o intreita chemare a Sfantului Duh.
Aghiasma cea Mica se savarseste de catre preot in tot cursul anului, si mai ales la inceputul fiecarei luni, cu scopul sfintirii oamenilor, caselor, tarinilor si a toata zidirea. Slujba de sfintire a Aghiasmei Mici se mai numeste Sfestanie si se poate savarsi si in casele oamenilor.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de
Fasole păstăi cu sos de soia si baconDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseSa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...
Tocanita de hribi cu smantana si mamaligaDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii