Uleiul de argan: relația dintre cosmetologie și culinărie

Uleiul de argan: relația dintre cosmetologie și culinărie

Departe, în Africa de Nord, pe malul Oceanului Atlantic, în misterioasa țară a Marocului, crește arborele de argan - din semințele căruia se produce unul dintre cele mai rare și prețioase uleiuri din lume - uleiul de argan. În mod surprinzător, arganul dă roade doar în Maroc. Acest copac spinos atinge 10 metri înălțime și trăiește peste 200 de ani, fructele semănând cu prunele galbene.

Fiind un produs vegetal, uleiul de argan se folosește pe scară largă atât în culinărie cât și în cosmetică. Marocanii își consumă uleiul valoros zilnic, adăugându-l în alimente, produse cosmetice, pentru păr - sub formă de balsam, pentru erupții cutanate, mușcături de insecte și infecții.

Compoziție chimică

Uleiul de argan are un ușor miros de nuci-erbacee care dispare la aplicarea pe piele. Produsul are o nuanță aurie, pot fi prezente sedimente.

Conține:

❖ Acizi grași polinesaturați omega-6 și 9 (75-80%): palmitic, stearic, linoleic, oleic și arahidonic.

❖ Fitosteroli.

❖ Vitaminele A și E.

❖ Carotenoide.

❖ Polifenoli.

❖ Acid ferulic.

❖ Squalene

Pe piață se găsesc trei tipuri de uleiuri de argan din Maroc:

❖ Ulei cosmetic din argan - din semințe de argan neprăjite https://makeup.ro/.

❖ Extra virgin din semințe de argan prăjite - ulei presat la rece. Folosit numai pentru alimente.

❖ Extra virgin - din semințe neprăjite - ulei din prima presare la rece. Se folosește în culinărie și cosmetologie.

Întrebuințarea în cosmetologie

❖ Pentru față și corp.

Fiind considerat standardul naturaleței și tinereței, are următoarele beneficii:

- produs hipoalergenic potrivit pentru toate tipurile de piele, inclusiv pentru copii;

- hidratează, catifelează și se absoarbe ușor în piele fără a lăsa un luciu gras;

- are efect antiinflamator;

- eficient în combaterea ridurilor, a umflăturii și a cearcanelor de sub ochi;

- promovează procesele de regenerare celulară, vindecarea rănilor și zgârieturilor de pe piele;

- are efect de iluminare, ajută la combaterea pigmentării;

- protejează de efectele nocive ale mediului și radiațiile ultraviolete;

- este un antioxidant natural pentru piele;

- este folosit ca profilaxie împotriva vergeturilor în timpul sarcinii.

Uleiul de arbore de argan este folosit în cosmetologie în forma sa pură și ca bază pentru amestecuri de uleiuri esențiale, fiind potrivit pentru toate tipurile de piele.

Pentru procedurile zilnice de hidratare, hrănire și menținere a tonusului pielii, se folosește un concentrat de ulei de argan cu adaos de ulei de măsline și din semințe de avocado. Baza nutritivă se aplică pe fața curată timp de 15-20 de minute, apoi se clătește cu un decoct cald de mușețel.

În lupta împotriva ridurilor mimetice și a tonului tern, se folosește un amestec aromat de pulpă de piersici, miere încălzită, ulei de arbore de ceai și elixir curativ de argan. Masca se aplică înainte de culcare pe fața curățată, necesită clătire după 30 de minute.

Pentru tenul gras tânăr predispus la acnee, este potrivit un amestec de ulei din chimion negru încălzit și ulei de argan. Se recomandă aplicarea măștii după procedura de curățare cu scrub.

Pielea delicată din jurul ochilor are nevoie de îngrijire specială. Datorită acizilor care alcătuiesc uleiul de argan, este capabil să tonifice și să reducă cearcănele de sub ochi.

❖ Pentru păr

- accelerează procesul de creștere a părului;

- tonifică și întărește rădăcinile părului;

- îndeplinește o funcție de protecție în cazul schimbărilor de temperatură și radiațiilor ultraviolete;

- keratina, care face parte din ulei, restabilește cuticula firului de păr;

- conferă moliciune, elasticitate și strălucire;

- hidratează și combate despicarea vârfurilor;

- previne mătreața.

”IMPORTANT: Uleiul de argan nu se recomandă de utilizat mai mult de două ori pe săptămână.

Întrebuințare în culinărie

Uleiul de argan este unul dintre cele mai rare și mai scumpe produse alimentare din lume, ocupând o loc important în bucătăria marocană. Localnicii pregătesc de sărbători un preparat național pe bază de ulei de semințe de argan - pastele Amlu. De asemenea, este întrebuințat ca înlocuitor a uleiurilor de floare-soarelui și de măsline, adică pentru prăjit, copt sau asezonarea salatelor.

„Aurul lichid” marocan are multe proprietăți pozitive pentru organism:

- are un efect benefic asupra sistemului digestiv;

- stimulează sistemul imunitar;

- ameliorează simptomele sindromului premenstrual la femei;

- îmbunătățește funcția de reproducere la bărbați;

- este un antioxidant natural pentru organism;

- reduce nivelul de colesterol din sânge;

- are efect pozitiv asupra funcției creierului;

- îmbunătățește circulația sângelui și întărește activitatea mușchiului inimii.

Nu există contraindicații speciale pentru utilizarea uleiului de argan în alimente. Excepție fac intoleranța la produs, sarcina și alăptarea, posibilele reacții alergice.

Uleiul de argan este cheia menținerii tinereții și sănătății. Datorită compoziției unice, acest produs natural are o varietate de proprietăți benefice și este foarte apreciat pe piața mondială.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Lichior de bere de casa
1
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
2
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
3
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
4
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Prajitura cu prune
5
Prajituri

Prajitura cu prune

Pregatiti in prealabil prunele - spalati-le si taiati-le in jumate pentru a scoate samburii. Bateti bine ouale cu zaharul....

Prajitura cu prune
Parteneri
Ratatouille cu pui
Bucataras.RO

Ratatouille cu pui

Azi vă propun o delicatesă din bucătăria franțuzească, mai ales că piețele abundă de legume și verdețuri...

Ratatouille cu pui
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia