Sec, dulce, spumos... Alb sau rosu, rose sau negru. Servit la masa, in bucatarie, sau la ocazii speciale. Poate cineva sa spuna ca nu l-a gustat? Arata atit de bine in pahar, incit te tenteaza sa il incerci. Unii si-au facut din asta chiar o meserie. Este de mirare?
Vinul este sucul strugurilor fermentat, intr-o definitie simplista. Bogatia sa depinde de modul de fermentare si de vechime. Oamenii au apreciat gustul acestui bauturi de peste 7000 de ani. Romanii au avut un zeu al vinului, Bachus, in timp ce grecii il slaveau pe Dionysus.
"Oamenii din bazinul mediteraneean au incheiat perioada barbara cind au inceput sa cultive maslinul si vita de vie", spunea un istoric grec, Thucydides, in secolul al cincilea. Istoria vinului este strins legata de dezvoltarea civilizatiei. Cu cit tarile au inceput sa se dezvolte, cu atit cultivarea vitei de vie si fabricarea vinului s-au raspindit. Printre cei mai mari producatori de vin din lume sint, azi: Franta (lider mondial), Spania, Portugalia, Italia, Regiunea balcanica a Europei, Estul Asiei, Coasta de Vest a Americii, Australia, Noua Zeelanda.
De ce este apreciata aceasta bautura? In primul rind pentru ca este un simbol al sanatatii. Inca din cele mai vechi timpuri, vinul era consumat pentru ca favorizeaza digestia. Dar nu numai atit. Cred ca si tu stii ca un pahar de vin rosu, consumat dupa masa de prinz, este important pentru organism, intrucit reduce riscul unui atac de cord. Un grup de cercetatori a studiat timp de 16 ani aproximativ 13.000 de persoane si au ajuns la concluzia ca acest risc scade cu 3
O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...
Legume umplute cu puiSalata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...
Salata caprese cu rosii cherryIarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...
Frunze de vita opariteSosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...
Sos de mere cu smantanaAceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....
Mancarica de spanac cu carne de miel si nautGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseAm preluat reteta de la bucataras Jamila dar am dublat cantitatile, astfel incat sa obtin doua chec-uri. Au iesit atat de...
Chec "Zebra"Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii