Unde si cand culegem ciupercile?

Unde si cand culegem ciupercile?

Cartea Ghidul culegatorului de ciuperci, tiparita de Editura Casa, raspunde la toate aceste intrebari si ofera o multime de alte informatii interesante si utile. Ca sa nu pierdeti vremea inutil prin padure fara sa gasiti picior de… ciupercuta, va spunem noi care sunt locurile cele mai propice dezvoltarii ciupercilor, asa cum sunt redate in Ghidul culegatorului de ciuperci, de Locsmandi Csaba, Vasas Gizella. „Recunoasterea locurilor ideale pentru cresterea ciupercilor nu este chiar asa de dificila. In padurile de foioase trebuie sa cautam zonele cu sol acid, care sunt favorabile cresterii multor specii comestibile. Aceste zone se pot identifi ca usor dupa rogoz si iarba, care vegeteaza in astfel de locuri, insa muschii si lichenii sunt foarte raspanditi. Aici trebuie cautat amanuntit, deoarece in urma precipitatiilor gasim de obicei ciuperci, de multe ori acestea rasarind direct din pernitele de muschi, care retin bine umezeala. Sa dam atentie si arborilor! Prezenta stejarilor poate constitui un alt semn promitator. Primavara, in padurile de conifere nu se prea intalnesc ciuperci comestibile. Aici, adevaratul sezon incepe la sfarsitul verilor ploioase sau toamna. Este bine sa se retina tipul de padure din care au fost culese ciupercile (pin rosu, pin negru, molid), detaliu ce joaca un rol important in determinarea mai multor specii. In special in padurile de foioase, ar fi indicat sa cercetam copacii cazuti la pamant si buturugile. Dupa ploaie – relativ repede – la doar cateva zile apar pe acestea sau in imediata lor apropiere speciile saprofite lignicole, spre deosebire de ciupercile de pe sol, dupa care trebuie sa asteptam cateva saptamani. In perioadele secetoase sunt sanse sa gasim astfel de ciuperci pe buturugile ce retin mai bine umiditatea. Este bine de stiut ca padurile pastreaza mult mai bine umiditatea, au o clima mai echilibrata si adapostesc mai multe specii, in comparatie cu zonele ierboase, pajistile si pasunile. Pe pasunile bine fertilizate se dezvolta buretii de roua, ciuperca de balegar, dar si alte specii de ciuperci comestibile. Specii asemanatoare sunt intalnite si pe pajisti, dar intr-un numar mult mai redus. La colectare, un rol semnificativ il are perioada de aparitie a speciei, desi in cele mai multe cazuri umiditatea si caldura sunt elementele decisive in dezvoltarea corpului fructifer, asadar toamna si inceputul verii reprezinta perioadele optime pentru recoltare, dar exista si specii care apar doar primavara (ciolanul) sau toamna tarziu, eventual la inceputul iernii, cum sunt pastravul de fag (Pleurotus ostreatus) sau opinticile (Flammulina velutipes)”. Articol oferit de Editura Casa.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Salata de leurda

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Salata de leurda
Chiftelute frigarui

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Chiftelute frigarui
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa