Cartea Ghidul culegatorului de ciuperci, tiparita de Editura Casa, raspunde la toate aceste intrebari si ofera o multime de alte informatii interesante si utile. Ca sa nu pierdeti vremea inutil prin padure fara sa gasiti picior de… ciupercuta, va spunem noi care sunt locurile cele mai propice dezvoltarii ciupercilor, asa cum sunt redate in Ghidul culegatorului de ciuperci, de Locsmandi Csaba, Vasas Gizella. „Recunoasterea locurilor ideale pentru cresterea ciupercilor nu este chiar asa de dificila. In padurile de foioase trebuie sa cautam zonele cu sol acid, care sunt favorabile cresterii multor specii comestibile. Aceste zone se pot identifi ca usor dupa rogoz si iarba, care vegeteaza in astfel de locuri, insa muschii si lichenii sunt foarte raspanditi. Aici trebuie cautat amanuntit, deoarece in urma precipitatiilor gasim de obicei ciuperci, de multe ori acestea rasarind direct din pernitele de muschi, care retin bine umezeala. Sa dam atentie si arborilor! Prezenta stejarilor poate constitui un alt semn promitator. Primavara, in padurile de conifere nu se prea intalnesc ciuperci comestibile. Aici, adevaratul sezon incepe la sfarsitul verilor ploioase sau toamna. Este bine sa se retina tipul de padure din care au fost culese ciupercile (pin rosu, pin negru, molid), detaliu ce joaca un rol important in determinarea mai multor specii. In special in padurile de foioase, ar fi indicat sa cercetam copacii cazuti la pamant si buturugile. Dupa ploaie – relativ repede – la doar cateva zile apar pe acestea sau in imediata lor apropiere speciile saprofite lignicole, spre deosebire de ciupercile de pe sol, dupa care trebuie sa asteptam cateva saptamani. In perioadele secetoase sunt sanse sa gasim astfel de ciuperci pe buturugile ce retin mai bine umiditatea. Este bine de stiut ca padurile pastreaza mult mai bine umiditatea, au o clima mai echilibrata si adapostesc mai multe specii, in comparatie cu zonele ierboase, pajistile si pasunile. Pe pasunile bine fertilizate se dezvolta buretii de roua, ciuperca de balegar, dar si alte specii de ciuperci comestibile. Specii asemanatoare sunt intalnite si pe pajisti, dar intr-un numar mult mai redus. La colectare, un rol semnificativ il are perioada de aparitie a speciei, desi in cele mai multe cazuri umiditatea si caldura sunt elementele decisive in dezvoltarea corpului fructifer, asadar toamna si inceputul verii reprezinta perioadele optime pentru recoltare, dar exista si specii care apar doar primavara (ciolanul) sau toamna tarziu, eventual la inceputul iernii, cum sunt pastravul de fag (Pleurotus ostreatus) sau opinticile (Flammulina velutipes)”. Articol oferit de Editura Casa.
Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .
Galuste cu pruneMusacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...
Musaca greceasca de vinetePrajitura Floare de colt este o reteta de prajitura cu doua tipuri de creme si fructe, o prajitura delicioasa pe masura...
Prajitura Floare de ColtPentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.
Lichior de bere de casaSunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...
MutabalOua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...
Aperitiv - Oua umplute cu avocadoAmandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...
Amandina insiropata cu cafeaIn principiu prajitura este cam la fel ca in prima postare, mai ales foile, dar am modificat crema, in sensul ca am redus din...
Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Comentarii