Cartea Ghidul culegatorului de ciuperci, tiparita de Editura Casa, raspunde la toate aceste intrebari si ofera o multime de alte informatii interesante si utile. Ca sa nu pierdeti vremea inutil prin padure fara sa gasiti picior de… ciupercuta, va spunem noi care sunt locurile cele mai propice dezvoltarii ciupercilor, asa cum sunt redate in Ghidul culegatorului de ciuperci, de Locsmandi Csaba, Vasas Gizella. „Recunoasterea locurilor ideale pentru cresterea ciupercilor nu este chiar asa de dificila. In padurile de foioase trebuie sa cautam zonele cu sol acid, care sunt favorabile cresterii multor specii comestibile. Aceste zone se pot identifi ca usor dupa rogoz si iarba, care vegeteaza in astfel de locuri, insa muschii si lichenii sunt foarte raspanditi. Aici trebuie cautat amanuntit, deoarece in urma precipitatiilor gasim de obicei ciuperci, de multe ori acestea rasarind direct din pernitele de muschi, care retin bine umezeala. Sa dam atentie si arborilor! Prezenta stejarilor poate constitui un alt semn promitator. Primavara, in padurile de conifere nu se prea intalnesc ciuperci comestibile. Aici, adevaratul sezon incepe la sfarsitul verilor ploioase sau toamna. Este bine sa se retina tipul de padure din care au fost culese ciupercile (pin rosu, pin negru, molid), detaliu ce joaca un rol important in determinarea mai multor specii. In special in padurile de foioase, ar fi indicat sa cercetam copacii cazuti la pamant si buturugile. Dupa ploaie – relativ repede – la doar cateva zile apar pe acestea sau in imediata lor apropiere speciile saprofite lignicole, spre deosebire de ciupercile de pe sol, dupa care trebuie sa asteptam cateva saptamani. In perioadele secetoase sunt sanse sa gasim astfel de ciuperci pe buturugile ce retin mai bine umiditatea. Este bine de stiut ca padurile pastreaza mult mai bine umiditatea, au o clima mai echilibrata si adapostesc mai multe specii, in comparatie cu zonele ierboase, pajistile si pasunile. Pe pasunile bine fertilizate se dezvolta buretii de roua, ciuperca de balegar, dar si alte specii de ciuperci comestibile. Specii asemanatoare sunt intalnite si pe pajisti, dar intr-un numar mult mai redus. La colectare, un rol semnificativ il are perioada de aparitie a speciei, desi in cele mai multe cazuri umiditatea si caldura sunt elementele decisive in dezvoltarea corpului fructifer, asadar toamna si inceputul verii reprezinta perioadele optime pentru recoltare, dar exista si specii care apar doar primavara (ciolanul) sau toamna tarziu, eventual la inceputul iernii, cum sunt pastravul de fag (Pleurotus ostreatus) sau opinticile (Flammulina velutipes)”. Articol oferit de Editura Casa.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de
Fasole păstăi cu sos de soia si baconDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseSa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...
Tocanita de hribi cu smantana si mamaligaPoate fi un pranz delicios, mai ales ca nu este greu de pregatit! Oricine poate sa-l faca chiar daca nu e mare specialist in...
Piept de pui cu rosii si ardei kapia la cuptorDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii