Zacusca: sfaturi pentru reusite delicioase

Zacusca: sfaturi pentru reusite delicioase

Primul lucru care imi vine in minte atunci cand spun zacusca este perioada studentiei. Daca aveai un borcan de zacusca pus bine pe undeva stiai ca n-o sa mori de foame, cand, inevitabil, banii se vor termina. Apoi zacusca ne vine in ajutor in perioada sezonului rece, cand avem perioada lunga de post, dar mai ales, ne umple inima cu caldura soarelui stocata in aroma inconfundabila a legumelor de gradina. Azi o sa va ofer cateva sfaturi pentru o zacusca reusita, dar mai ales delicioasa. Alege legume proaspete, fara lovituri, ferme. Vinetele tinere sunt cele mai potrivite, astfel au mai putine seminte si nu sunt atat de iuti. Alege gogosari si ardei grasi cu gust, crescuti cat mai natural, chiar daca sunt mai mici. Alege ciuperci proaspete nu pe cele la borcan, zacusca de ciuperci va avea o aroma deosebita. In plus, daca vei folosi ciuperci de padure, zacusca noastra cea de toate zilele va deveni o delicatesa :). Pentru o zacusca fina si delicioasa va recomand sa coaceti inainte legumele, dupa care sa le curatati de seminte (mai ales vinetele), iar gogosarii si ardeii de coaja. Daca rosiile sunt bine coapte va recomand si pe ele sa le curatati de seminte. Curatati legumele coapte cat mai repede, apoi lasati-le sa se raceasca si sa se scurga la temperatura camerei cateva ore. Acordati o grija deosebita curatarii vinetelor, sa nu ramana coji arse sau seminte mari. Dati apoi prin blender legumele inainte sa le puneti la fiert (individual). Caliti ceapa doar pana se sticleste, este foarte important sa incepeti cu acest pas deoarece ceapa ofera acea dulceata inconfundabila. Si ceapa trebuie tocata marunt inainte, si lasata la scurs. Daca folositi ardei si gogosari proaspeti, fara sa-i coaceti inainte, va recomand sa-i dati prin masina de tocat. Folositi o oala antiaderenta, si daca locul si timpul va permite, va recomand sa incercati sa pregatiti zacusca la ceaun, va avea un gust unic, si va invit sa incercati reteta de zacusca de vinete cu fasole. Nu adaugati toata cantitatea de condimente la inceput, cu 10 minute inainte de a fi gata gustati si adaugati cimbru, dafin, sare si piper daca mai e nevoie, in timpul gatirii isi mai pierd din aroma. Zacusca este gata atunci cand uleiul se ridica la suprafata, lucru extrem de vizibil daca ardeii si gogosarii folositi sunt cruzi si dati prin masina de tocat. Pentru a steriliza si conserva zacusca in mod natural, dupa ce a fiert o turnati fierbinte in borcane, apoi puneti borcanele intr-o oala mare cu un prosop de bucatarie pe fund (sa nu crape borcanele), si o umpleti cu apa, sa treaca aproximativ 3cm. Lasati sa inceapa sa fiarba la foc mic spre mediu, iar de cand incepe apa sa fiarba mai lasati inca o ora. Lasati tot in aceasta oala sa se raceasca dupa care le transferati in camara, ferite de razele soarelui. Metodele vechi de conservare sunt cele mai bune, fara sa trebuiasca sa folosim conservanti. Daca nu doriti conservarea prin dunstul umed (asa se numeste metoda de mai sus) puteti adauga niste aspirina spre final. Acum, cu toate sfaturile de mai sus n-ai cum sa dai gres, mai trebuie doar sa va gasiti reteta preferata de zacusca si sa o pregatiti. Pana va hotarati, va lasam cantitatile pentru reteta de zacusca clasica: 10 kg vinete, 3 kg ardei, 3 kg gogosari, 5 kg ceapa, 2 l bulion, un litru ulei, sare, boabe de piper, foi de dafin Care-i reteta voastra preferata de zacusca?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Salata de boeuf

Salata de boeuf

Unele persoane o prepara doar de sarbatori, eu o prepar cand poftesc :)

Salata de boeuf
Toba de casa din carne de porc

Toba de casa din carne de porc

Toba de casa din carne de porc este o reteta romaneasca pe care cei mai multi oameni o fac iarna atunci cand se taie porcul....

Toba de casa din carne de porc
Cele mai apreciate rețete
Foi de placinta de casa
1
Aluaturi

Foi de placinta de casa

Placinta cu foi este delicioasa si usor de pregatit. Foile pregatite in casa pentru placinta nu sunt deloc greu de facut,...

Foi de placinta de casa
Placinta cu branza dulce stafide si foi
2
Prajituri

Placinta cu branza dulce stafide si foi

Reteta o am de a o buna prietena... am mancat la ea, mi-a placut, i-am cerut reteta si am trecut la confectionat.

Placinta cu branza dulce stafide si foi
Salata de boeuf
3
Aperitive

Salata de boeuf

Unele persoane o prepara doar de sarbatori, eu o prepar cand poftesc :)

Salata de boeuf
Gris cu lapte
4
Bebelusi > 12 luni

Gris cu lapte

Gris cu lapte, cea mai indragita reteta de-a lungul timpului pentru bebelusi.

Gris cu lapte
Prajitura cu piscoturi si crema de cocos
5
Prajituri

Prajitura cu piscoturi si crema de cocos

Separam 3 oua, galbenusurile le amestecam cu 3 linguri zahar, pe urma punem 3 linguri faina, 1 lingura cacao si 1 lingurita...

Prajitura cu piscoturi si crema de cocos
Parteneri
Somon cu sparanghel in crusta de aluat
Bucataras.RO

Somon cu sparanghel in crusta de aluat

Delicii de Paste Va invit sa incercati o reteta delicioasa pe care eu am vazut-o pe blogul Alinei Chirita.

Somon cu sparanghel in crusta de aluat
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Trubochki - Cornulete Rusesti
ReteteCulinare.RO

Trubochki - Cornulete Rusesti

Trubochki - Cornulete Rusesti