Din fericire, exista mai multe metode prin care putem evita zaharul, fara a renunta la placerea gustului dulce.
Iata cu ce poti inlocui zaharul atunci cand pregatesti prajituri:
1. Mierea
Este cea mai la indemana alternativa si singurul indulcitor cu adevarat natural (toti ceilalti indulcitori sunt obtinuti pe cale industriala, ceea ce de multe ori se traduce prin prezenta altor substante chimice folosite pentru extractie).
Miere este foarte sanatoasa, datorita si continutului mare de vitamine si antioxidanti. Ina acelasi timp, intareste sistemul imunitar si are proprietati antiseptice. Insa, si aceasta trebuie folosita in cantitati reduse, pentru ca are mai multe calorii si carbohidrati decat zaharul.
Un alt lucru de care trebuie sa tii cont atunci cand gatesti cu miere, este ca proprietatile benefice sunt influentate negativ de temperatura crescuta. Incalzita la 70 de grade, aceasta devine toxica.
2. Siropul de stevie
Extractul de stevia este unul dintre cei mai sanatosi indulcitori. Stevia rebaudiana este o planta complet diferita de stevia pe care o mai folosim noi in bucatarie. Este originara din America de Sud, iar frunzele ei sunt de 30 de ori mai dulci decat zaharul. Substanta dulce din stevie se numeste dulcostevina.
Indulcitorul de stevie are un indice glicemic mic, contine contine vitamina A si C, maneziu, fier, reduce glicemia din organism, regleaza pofta de ...
Iata cu ce poti inlocui zaharul atunci cand pregatesti prajituri:
1. Mierea
Este cea mai la indemana alternativa si singurul indulcitor cu adevarat natural (toti ceilalti indulcitori sunt obtinuti pe cale industriala, ceea ce de multe ori se traduce prin prezenta altor substante chimice folosite pentru extractie).
Miere este foarte sanatoasa, datorita si continutului mare de vitamine si antioxidanti. Ina acelasi timp, intareste sistemul imunitar si are proprietati antiseptice. Insa, si aceasta trebuie folosita in cantitati reduse, pentru ca are mai multe calorii si carbohidrati decat zaharul.
Un alt lucru de care trebuie sa tii cont atunci cand gatesti cu miere, este ca proprietatile benefice sunt influentate negativ de temperatura crescuta. Incalzita la 70 de grade, aceasta devine toxica.
2. Siropul de stevie
Extractul de stevia este unul dintre cei mai sanatosi indulcitori. Stevia rebaudiana este o planta complet diferita de stevia pe care o mai folosim noi in bucatarie. Este originara din America de Sud, iar frunzele ei sunt de 30 de ori mai dulci decat zaharul. Substanta dulce din stevie se numeste dulcostevina.
Indulcitorul de stevie are un indice glicemic mic, contine contine vitamina A si C, maneziu, fier, reduce glicemia din organism, regleaza pofta de ...
dulce, taie pofta de mancare, stimuleaza metabolismul, combate depresia, oboseala cronica, vindeca acneea, candidoza, gingivitele etc. De asemenea, are 0 calorii!
3. Fructoza
Aceasta substanta se gaseste natural in miere, fructe si unele plante. Obtinuta pe cale industriala, fructoza se foloseste sub forma de pulbere la prepararea unor deserturi, indulcirea ceaiului, cafelei.
Insa, se recomanda un consum de maxim 30-35 g de fructoza/zi, altfel risti sa te strici la stomac.
4. Siropul de artar
Siropul de artar nu este un concentrat preparat cu zahar, ci un indulcitor natural obtinut din copacii de artar. Are mai putine calorii decat mierea (4 calorii pe gram) si este bogat in mangan, magneziu, potasiu si zinc. De asemenea, se mai spune ca previne aparitia bolilor cardio-vasculare, cancerului la prostata si intareste sistemul imunitar.
5. Siropul de agave
Agava este un cactus foarte raspandit in Mexic si renumit pentru bautura care se fabrica din el: tequila.
Nectarul de agava este tot o forma de zahar, insa are un index glicemic scazut. Impactul scazut asupra glicemiei se datoreaza faptului ca nectarul (sau siropul) de agave este absorbit mai lent in organism. Cu toate acestea, nu este recomandat diabeticilor.
O lingura are 60 de calorii, dar poate fi folosit in cantitati mai mici, pentru ca este de 1,5 ori mai dulce decat zaharul.
Mai jos ai cateva retete de prajituri in care zaharul nu este folosit deloc, doar inlocuitorii sanatosi ai acestuia:
Chec pufos cu caise
Cheesecake raw cu zmeura si piersici
Mini tarte cu mere si fistic raw
Negresa raw
Prajitura raw cu morcovi si glazura de nuci
Tarta de ciocolata raw
Sursa foto: dailymail.co.uk
Surse articol: medsana.ro, en.wikipedia.org
3. Fructoza
Aceasta substanta se gaseste natural in miere, fructe si unele plante. Obtinuta pe cale industriala, fructoza se foloseste sub forma de pulbere la prepararea unor deserturi, indulcirea ceaiului, cafelei.
Insa, se recomanda un consum de maxim 30-35 g de fructoza/zi, altfel risti sa te strici la stomac.
4. Siropul de artar
Siropul de artar nu este un concentrat preparat cu zahar, ci un indulcitor natural obtinut din copacii de artar. Are mai putine calorii decat mierea (4 calorii pe gram) si este bogat in mangan, magneziu, potasiu si zinc. De asemenea, se mai spune ca previne aparitia bolilor cardio-vasculare, cancerului la prostata si intareste sistemul imunitar.
5. Siropul de agave
Agava este un cactus foarte raspandit in Mexic si renumit pentru bautura care se fabrica din el: tequila.
Nectarul de agava este tot o forma de zahar, insa are un index glicemic scazut. Impactul scazut asupra glicemiei se datoreaza faptului ca nectarul (sau siropul) de agave este absorbit mai lent in organism. Cu toate acestea, nu este recomandat diabeticilor.
O lingura are 60 de calorii, dar poate fi folosit in cantitati mai mici, pentru ca este de 1,5 ori mai dulce decat zaharul.
Mai jos ai cateva retete de prajituri in care zaharul nu este folosit deloc, doar inlocuitorii sanatosi ai acestuia:
Chec pufos cu caise
Cheesecake raw cu zmeura si piersici
Mini tarte cu mere si fistic raw
Negresa raw
Prajitura raw cu morcovi si glazura de nuci
Tarta de ciocolata raw
Sursa foto: dailymail.co.uk
Surse articol: medsana.ro, en.wikipedia.org
Nu rata nicio reteta sau afla ce mai
punem la cale pe