Brinza proaspata de vaca este o pasta omogena, fina, cremoasa, curata, fara scurgere de zer, nesfaramicioasa, de culoare alba pina la alb-galbui cu gust si miros placut, caracteristic (de fermentatie lactica), fara miros si gust strain.
Brinza telemea este de culoare alb portelan, pina la alb galbui, miros si gust placut, cu aroma caracterisitica de fermentatie lactica. In sectiune prezinta putine gauri de fermentatie, are o consistenta uniforma, se rupe usor, fara sa fie sfaramicioasa. Cum se recunoaste brinza telemea stricata: consistenta prea tare, lipicioasa, structura buretoasa, zone de mucegai, defecte de culoare (pete de culoare portocalie, negru-albastrui), de gust (acid, amar, ranced).
Brinzeturile cu pasta tare (cascaval, Olanda) au la exterior coaja neteda, curata, fara crapaturi, pete sau urme de mucegai, de culoare galbuie, uniforma. In sectiune, miezul trebuie sa fie omogen, gras, cu gauri de fermentatie specifice sortimentului, culoare uniforma in toata masa, consistenta pastei tare, putin elastica. Gustul si mirosul trebuie sa fie placut.

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...
Dulceata si peltea de gutui
O reteta gustoasa si rapida cu conopida. Conopida pane delicioasa servita calda cu un sos rece de smantana cu maioneza.
Conopida pane
Comentarii