Modul corect de a face cumparaturi

(0)
admin postat de
Primul lucru pe care trebuie sa-l ai in minte cand te apuci de cumparaturi este sa stii care este cel mai bun loc pentru a face asta. Indiferent ca e piata sau hipermarket, trebuie sa te asiguri ca ofera alimente de cea mai buna calitate.



Brandul este si el important in alegerea produselor. Fii sigur ca alegi acele branduri care promit calitate excelenta, dar o calitate ce poate fi confirmata de semenii din jurul tau.

Nu desconsidera lista de cumparaturi! Aceasta certifica existenta unei planificari si cuprinde alimentele necesare pregatirii meniului pentru urmatoarele zile. Totodata te ajuta sa te abti de la achizitionarea anumitor produse de care oricum nu aveai nevoie.

Eticheta produselor trebuie sa-ti fie unul dintre cei mai buni prieteni. Desi ambalajul frumos colorat iti poate atrage atentia si influenta in cumpararea acelui produs, este mult mai important sa vezi daca acel aliment contine vitamine, enzime, minerale si antioxidanti, nu doar kcalorii goale.

O eticheta corecta trebuie sa contina urmatoarele informatii:





Valabilitatea si termenul de garantie al produsului





Compozitia produsului





Continutul energetic





Continutul nutritional





Dupa ce te-ai asigurat ca produsul nu a depasit termenul de valabilitate trebuie sa verifici daca acesta contine aditivi, colorati, conservanti si ”arome naturale”. Cu cat lista acestora este mai lunga, cu atat este mai ...
clar ca acel produs nu este natural, asa cum indica pe partea din fata a ambalajului.

Continutul energetic al alimentului masurat in kilocalorii stabileste daca vei cumpara un produs cu continut caloric



crescut peste 400-500 kcal/100g

moderat intre 150-300 kcal/100g

redus sub 150-100kcal/100g.







Dupa ce ai verificat si continutul energetic trebuie sa vezi si ce cantitate de zahar si grasimi saturate contine produsul. Branzeturile afiseaza in doua moduri continutul de grasimi: primul in care continutul de grasimi se raporta la substanta uscata(branza ramasa dupa deshidratarea produsului) avand valori foarte ridicate si cel de-al doilea , prin care continutul de grasime se raporteaza la 100g de produs consumabil, astfel ca vom avea branza proaspata cu 2%,4% si 8% grasime, iar branzeturile mature cum ar fi parmezanul sau cascavalul cu 30% sau 40% grasime. Dupa aceste considerente, o portie corecta pentru o persona este de 100g branza proaspata si doar de trei linguri de parmezan sau cascaval ras.

Acum stii sa faci cumparaturi corect, sa alegi cele mai bune si mai sanatoase alimente din multimea de produse de pe rafturile hipermarketurilor sau de la taraba din piata. Invita-i si pe cei dragi sa adopte acest obicei sanatos!

 



 

Dr. Anamaria Iulian,
medic si psihoterapeut
Food Psychology Coach
Alte articole cu:
calorii eticheta
recomandari

Transforma mancarea buna intr-o prioritate
Nu lasa mancarea la voia intamplarii. Daca te bazezi pe ...

citește—

Atunci cand ajungi in supermarket, totul se reduce la a lua deciziile potrivite: este foarte important sa ...

citește—

Trebuie sa pregatesti o cina fastuoasa sau vrei sa faci cadou o sticla de vin si ti- e greu sa te ...

citește—
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite