Postul Pastelui, o incercare pentru suflet si trup

Postul Pastelui, o incercare pentru suflet si trup

    Aceste saptamani in care ne rugam, mergem la biserica si daruim mancare de post nu sunt o incercare doar pentru suflet, ci si pentru organismul nostru obisnuit cu fripturi si ciorbe bogate.

De aceea exista o saptamana inaintea Postului Pastelui, numita Saptamana Branzei, in care renuntam la carne, dar putem manca lactate, tocmai pentru a trece treptat spre postul absolut. In Biblie se spune ca un post nu se tine doar cu trupul (se renunta la carne, oua, lapte, ulei si vin) ci mai ales, cu sufletul. Trebuie sa reinvatam sa vorbim si sa gandim frumos, sa fim mai toleranti si mai buni.

Postul normal este usor de tinut, mai ales ca se gasesc numeroase retete pentru produse de post, iar restaurantele introduc in meniul lor astfel de produse. Postul negru consta in perioade in care ne hranim doar cu... apa si este extrem de greu de tinut pentru persoanele cu o viata activa sau pentru cele bolnave.

Postul Pastelui este bine de tinut si strict din punct de vedere medical, ca o perioada de detoxifiere masiva a organismului, dupa mesele bogate de sarbatori si excesele zilnice.

Pentru a tine un post ca la carte, ar trebui sa renuntam la alcool,  carne, preparate pe baza de oua, lapte, branza si chiar la alimentele gatite cu ulei. Se recomanda o hrana simpla, legume si fructe servite proaspete, in salate sau fierte la aburi.

Aceasta perioada nu trebuie sa ne slabeasca organismul sau sa traim cu o vesnica senzatie de foame. De aceea se recomanda un meniu complet, care sa includa: cereale, legume cat mai variate sub forma de supe, ciorbe, salate si mancaruri, fructe, proaspete si compoturi, soia, tofu, orez si paste integrale.

Exista numeroase retete de post, incluzand mancaruri complexe, dulciuri diverse si chiar torturi, pentru cei care isi aniverseaza ziua in aceasta perioada.

Daca vrei sa tii Postul Pastelui, te asteptam pe Culinar.ro unde vei gasi numeroase retete pentru preparate de post, pentru a-ti alcatui un meniu variat si delicios.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Curcan umplut de Craciun

Curcan umplut de Craciun

Daca doresti o reteta de friptura deosebita, pentru masa de Craciun, reteta noastra de curcan umplut este ceea ce cauti. Este...

Curcan umplut de Craciun
Carnati proaspeti de porc

Carnati proaspeti de porc

Pentru carnati proaspeti de porc carnea de porc se spala si se taie bucati. Usturoiul se curata, se piseaza cu sare si se...

Carnati proaspeti de porc