Una dintre cele mai nutritive legume, broccoli-ul contine vitamina A si E, acid folic, calciu si fier. In plus are un continut ridicat de vitamina C chiar mai mare decat cel al portocalelor.
Este o leguma cu un continut crescut de calciu, aproape un echivalent al laptelui in alimentatie. Contine seleniu si compusi cu sulf, cu importante efecte antioxidante si anticancerigene. Contine de asemenea un compus fitochimic (sulforaphane) care distruge o bacterie – raspunzatoare de aparitia gastritei si a ulcerelor gastrice.
O alta proprietate interesanta a acestei legume consta in eliberarea, in momentul taierii, mestecarii sau digerarii, a unui compus cu sulf – sinigrin cu rol in inhibarea inmultirii celulelor tumorale si in inducerea apoptozei acestora (moartea celulara programata). Prin continutul de antioxidanti din familia carotenoizilor broccoli intervine si in protectia ochiului, impiedicand formarea cataractei.
O cana de broccoli fiert contine 74 mg de calciu plus 123 mg de vitamina C care imbunatateste semnificativ absorbtia calciului, totul cu doar 44 calorii. Prin comparatie o portocala nu contine calciu, are 69 mg de vitamina C si cu 50% mai multe calorii.
Cumpararea si depozitarea
Alege capete deschise la culoare care au "florile" stranse in ciorchini. Le poti depozita in frigider, pana la 3 zile, in pungi de plastic inchise ermetic.
Cum se prepara broccoli ...
corect
Taie florile in bucati egale si spala-le complet inainte de a le folosi.
Cel mai indicat mod in care il poti consuma, fara a-si pierde nici macar una dintre proprietati este gatirea la aburi pentru 10 minute, sau sotarea in unt. Condimenteaza-l cu lamaie sau usturoi, serveste-l ca si garnitura sau in diferite retete in care broccoli este ingredientul principal.
Adauga-l in preparate de legume gatite in tigaie.
Pune-l la cuptor cu branza pana se rumeneste.
Taie florile in bucati egale si spala-le complet inainte de a le folosi.
Cel mai indicat mod in care il poti consuma, fara a-si pierde nici macar una dintre proprietati este gatirea la aburi pentru 10 minute, sau sotarea in unt. Condimenteaza-l cu lamaie sau usturoi, serveste-l ca si garnitura sau in diferite retete in care broccoli este ingredientul principal.
Adauga-l in preparate de legume gatite in tigaie.
Pune-l la cuptor cu branza pana se rumeneste.
Nu rata nicio reteta sau afla ce mai
punem la cale pe