Postul Craciunului se tine inca din cele mai vechi timpuri. In 1166, Sinodul de la Constantinopol a stabilit ca toti crestinii sa posteasca 40 de zile inaintea Craciunului. Momentul aminteste de perioada petrecuta de proorocul Moise pe Muntele Sinai, cand potrivit traditiei a asteptat poruncile lui Dumnezeu. Conform traditiei Postului Craciunului este de asprime mijlocie, fiind un post al bucuriei. De aceea, pe langa abtinerea de la mancarurile „de dulce” si alte renuntari, Biserica propune un program liturgic in care un loc special il ocupa si colindele traditionale. Potrivit traditiei, azi (14 noiembrie) a fost „lasata secului”, zi in care crestinii au mai putut manca „de dulce”. In unele localitati aceasta zi constituie un prilej de reintalnire a rudelor.
Ultima zi a Postului Nasterii Domnului, adica data de 24 decembrie, numita Ajunul Craciunului, este zi de post mai aspru decat celelalte zile: se ajuneaza pana dupa-amiaza, cand se obisnuieste sa se manance, in unele parti, grau fiert amestecat cu fructe si miere, in amintirea postului lui Daniel si a celor trei tineri din Babilon. In alte zone, se ajuneaza in aceasta zi pana la rasaritul luceafarului de seara, care ne aduce aminte de steaua ce a vestit magilor Nasterea Domnului.
In cele 40 de zile de post exista si dezlegari la peste, untelemn sau vin. Luni, miercuri si vineri se mananca fara ulei si fara vin. Sambetele si duminicile, pana la 19 decembrie inclusiv se dezleaga la untdelemn, vin si peste. Dezlegare la untelemn si vin este in datele de 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie, la 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 si 20 Decembrie, daca aceste zile cad Lunea, Miercurea sau Vinerea - caci in aceste zile se praznuiesc sfinti mai insemnati. Dezlegare la peste este in 24 noiembrie: Intrarea in Biserica a Maicii Domnului - chiar daca aceasta sarbatoare ar cadea Miercurea sau Vinerea.
De asemenea mancam peste in zilele de Luni, Miercuri si Vineri ale acestui post, daca in aceste zile cade hramul bisericii din enoria noastra. Dezlegare la peste mai e si in zilele cand se serbeaza sfinti mai insemnati, precum 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie, 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie, daca aceste zile cad Martea sau Joia. Cu atat mai mult, cand Martea sau joia se intampla hramul bisericii. Pe langa latura spirituala postul are, in cele mai multe cazuri, si efect de detoxifiere a organismului. Medicii ii sfatuiesc pe cei care vor sa se abtina de la consumul de alimente de origine animala sa le inlocuiasca cu vegetale ce contin proteine, precum ciupercile sau soia. Totusi trebuie sa avem grija cand apelam la astfel de inlocuitori pentru ca de multe ori pot fi mai daunatori pentru sanatate decat orice fel de grasimi de origine animala.
Culinar.ro a pregatit pentru voi o insemnata colectie de retete de post pe care va invitam sa le incercati si sa le imbogatiti.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii