Buna vestire si dezlegarea la peste

Buna vestire si dezlegarea la peste

Pentru cei care tin postul Pastelui este o zi de dezlegare la peste. Astfel ca in mod traditional in aceasta zi se consume produse alimentare pe baza de peste. Fara alte ingrediente de origine animala insa.

In calendarul popular, Buna Vestire este cunoscuta sub denumirea de Blagovestenia sau Ziua Cucului. Se spune ca in ziua de Bunavestire, arhanghelul Gavril, a venit in cetatea Nazaret si i-a vestit Fecioarei Maria ca a fost aleasa de Dumnezeu sa dea nastere Mantuitorului Hristos. I-ar fi grait asa: „Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine! Duhul Sfant va veni asupra ta si puterea Celui preainalt te va umbri.”

In popor se spune ca ziua de 25 martie e ziua in care canta pentru prima data cucul, acesta fiind cel care vesteste lucrurile importante in viata omului, el fiind perceput ca pasarea care anunta venirea primaverii. Se spune ca cel care aude cantecul cucului, daca numara de cate ori canta, va sti cati ani mai are de trait.

Fetele si baietii necasatoriti, pot intreba cucul in cat timp se vor casatori. “Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan’ m-oi insura (marita)?” Daca acesta tace, inseamna ca va fi repede, dar daca incepe sa cante, trebuie sa numeri de cate ori canta ca sa vezi in cati ani te casatoresti.

In unele locuri de la tara se spune ca nu este bine ca sa te prinda cantatul cucului cu stomacul gol si nu ai voie sa te certi. Dea asemenea este bine sa mananci peste ca sa fii sanatos si vioi ca pestele in apa.

Pescarii nu trebuie sa arunce in aceasta zi mamaliga la pesti, caci vor muri pestii.

In tara sunt diferite obiceiuri pentru aceasta zi in functie de zona. Spre exemplu in Bucovina femeile fac in dimineata acestei zile foc in ograda inaintea usii si pun alaturi paine, sare si apa ca sa se incalzeasca, sa manance si sa bea apa ingerii. Painea si sarea o dau mai apoi de pomana.

In Transilvania, fiecare familie pregatea in seara de dinaintea Bunei Vestiri clopotei, chibrituri si tamaie. In zori de zi, primul care se trezea lua o oala cu jar, pe care pune tamaie, iesea afara si inconjura de trei cladirile si a afuma vitele.

O alta credinta foarte raspandita spune ca daca in aceasta zi oua vreo gaina, gasca sau rata, atunci "ouale nu sunt bune de pus sub closca, pentru ca nu ies pui cumsecade dintr-insele. Tot in aceasta zi se scot afara stupii si se scot afara vitele de prin grajduri si se lasa la soare, ca sa fie sanatoase peste tot anul. Incepand cu Buna Vestire, femeile din Banat se duc in padure si aduc lemne pe care le pastreaza apoi pentru Joia cea Mare.

Sarbatoarea Bunei Vestiri continua, a doua zi in 26 martie, cu sarbatoarea Sfantului Arhanghel Gavriil, este o sarbatoare tinuta mai ales de catre femei pentru ca Arhanghelul a adus vestea Maicii Domnului.

Un alt obicei, prevedea ca oamenii sa continue a manca peste si in aceasta zi, "nu numai pentru hrana, ci pentru a fi sanatosi ca pestele in tot timpul anului."

  Asa ca va invit sa va alegeti reteta preferata cu peste si sa va bucurati de ea impreuna cu familia.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 40 %
999.99 lei
599.99 lei
Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
3
Borsuri

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)

Desigur borsul de fasole in regiunea Moldovei se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si...

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
Briose cu ciocolata
4
Prajituri

Briose cu ciocolata

Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...

Briose cu ciocolata
Ciorba de perisoare
5
Borsuri

Ciorba de perisoare

O ciorba cu multe....multe legume calite!

Ciorba de perisoare
Parteneri
Tartelete cu branza si cimbru verde
Bucataras.RO

Tartelete cu branza si cimbru verde

Aceste minitarte vi le recomand,au un gust deosebit

Tartelete cu branza si cimbru verde
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!