Pentru cei care tin postul Pastelui este o zi de dezlegare la peste. Astfel ca in mod traditional in aceasta zi se consume produse alimentare pe baza de peste. Fara alte ingrediente de origine animala insa.
In calendarul popular, Buna Vestire este cunoscuta sub denumirea de Blagovestenia sau Ziua Cucului. Se spune ca in ziua de Bunavestire, arhanghelul Gavril, a venit in cetatea Nazaret si i-a vestit Fecioarei Maria ca a fost aleasa de Dumnezeu sa dea nastere Mantuitorului Hristos. I-ar fi grait asa: „Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine! Duhul Sfant va veni asupra ta si puterea Celui preainalt te va umbri.”
In popor se spune ca ziua de 25 martie e ziua in care canta pentru prima data cucul, acesta fiind cel care vesteste lucrurile importante in viata omului, el fiind perceput ca pasarea care anunta venirea primaverii. Se spune ca cel care aude cantecul cucului, daca numara de cate ori canta, va sti cati ani mai are de trait.
Fetele si baietii necasatoriti, pot intreba cucul in cat timp se vor casatori. “Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan’ m-oi insura (marita)?” Daca acesta tace, inseamna ca va fi repede, dar daca incepe sa cante, trebuie sa numeri de cate ori canta ca sa vezi in cati ani te casatoresti.
In unele locuri de la tara se spune ca nu este bine ca sa te prinda cantatul cucului cu stomacul gol si nu ai voie sa te certi. Dea asemenea este bine sa mananci peste ca sa fii sanatos si vioi ca pestele in apa.
Pescarii nu trebuie sa arunce in aceasta zi mamaliga la pesti, caci vor muri pestii.
In tara sunt diferite obiceiuri pentru aceasta zi in functie de zona. Spre exemplu in Bucovina femeile fac in dimineata acestei zile foc in ograda inaintea usii si pun alaturi paine, sare si apa ca sa se incalzeasca, sa manance si sa bea apa ingerii. Painea si sarea o dau mai apoi de pomana.
In Transilvania, fiecare familie pregatea in seara de dinaintea Bunei Vestiri clopotei, chibrituri si tamaie. In zori de zi, primul care se trezea lua o oala cu jar, pe care pune tamaie, iesea afara si inconjura de trei cladirile si a afuma vitele.
O alta credinta foarte raspandita spune ca daca in aceasta zi oua vreo gaina, gasca sau rata, atunci "ouale nu sunt bune de pus sub closca, pentru ca nu ies pui cumsecade dintr-insele. Tot in aceasta zi se scot afara stupii si se scot afara vitele de prin grajduri si se lasa la soare, ca sa fie sanatoase peste tot anul. Incepand cu Buna Vestire, femeile din Banat se duc in padure si aduc lemne pe care le pastreaza apoi pentru Joia cea Mare.
Sarbatoarea Bunei Vestiri continua, a doua zi in 26 martie, cu sarbatoarea Sfantului Arhanghel Gavriil, este o sarbatoare tinuta mai ales de catre femei pentru ca Arhanghelul a adus vestea Maicii Domnului.
Un alt obicei, prevedea ca oamenii sa continue a manca peste si in aceasta zi, "nu numai pentru hrana, ci pentru a fi sanatosi ca pestele in tot timpul anului."
Asa ca va invit sa va alegeti reteta preferata cu peste si sa va bucurati de ea impreuna cu familia.
Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbioriPentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.
Inghetata de lapteAm facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.
Placinta quatro formaggiO reteta delicioasa si foarte usoara. Cantitatile si legumele sunt la alegerea fiecaruia. Retete de vara.
Legume de vara la cuptorRetete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!
Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoiO prajitura pufoasa, de sezon si care poate fi pregatita cu orice fructe preferati.
Prajitura cu cireseRetete dietetice
Evantai de vinete cu rosii la cuptorEste o placinta foarte buna, care poate fi consumata atat ca aperitiv cat si ca fel principal, intrucat este foarte satioasa....
Placinta cu carne tocata si ciuperciReteta de gem de capsuni cu menta. Gem de capsuni cu menta reteta simpla, fara conservanti. Reteta de gem de capsuni. Retete...
Gem de capsuni cu menta
Comentarii