Chef Cezar Munteanu povesteste despre Africa

Chef Cezar Munteanu povesteste despre Africa

Chef Cezar a fost de acord sa raspunda pentru cititorii culinar.ro la cateva intrebari despre experienta sa din Afrca de Sud. Va reamintim ca acest tur impotriva foametei este la cea de-a treia editie in Africa de Sud, precedat de cel din 1993 si cel din 2003, ambele evenimente pline de succes.

Natiunile Unite au listat in anul 2000 Eradicarea Foametei ca fiind una dintre cele opt probleme de interes global ale mileniumului. In Africa de Sud se estimeaza ca 30 % din populatie sufera de infometare in fiecare zi.
Care a fost misiunea voastra, a bucatarilor romani in Africa?

Au fost 250 de bucatari din 44 de tari.Scopul:unul singur, sa adunam cat mai multi bani pentru a hrani cat mai multi copii timp de cat mai multi ani.Din Romania am plecat 4 persoane:3 bucatari si un patiser. Ca si misiune? Am inceput in Johannesburg o actiune comuna a celor 250 de bucatari, marsuri pentru sensibilizarea opiniei publice, demonstratii in mall-uri pentru atragere de public in vederea strangerii de fonduri, hranirea copiilor din centrele speciale...dupa care am fost impartiti in mai multe echipe pe tot teritoriul Africii de Sud. Noi am fost trimisi pentru cateva zile in Vaal, Riverside, in apropiere de Johannesburg. Aici am fost impreuna cu echipa Rusiei.

Ce ati gatit si cum au fost primite produsele voastre la licitatie?

Mancarea preparata de noi a avut la baza influente ale bucatariei romanesti, dar cu ingrediente sud africane. Mai un strut, mai o zebra in loc de vita...Ca si gust, super! Micii si saramalele au fost foarte bine primite, mai ales ca am lucrat cu mici si in Mall, la un demo culinar. Si nu doar atat, am gatit tot felul de gustari, mancare delicioasa. Am gatit timp de 5 zile, zi de zi pentru oaspetii complexului hotelier, totul culminand cu Gala Dinner, ziua in care s-au strans cele mai multe fonduri. Pentru licitatie, patiserul nostru, Constantin Ungureanu, a pregatit cu cos de zahar, umplut cu capsuni in ciocolata, care a fost vandut destul de bine.

Ce te-a impresionat cel mai mult in aceste doua saptamani?

Intreaba-ma ce nu m-a impresionat...In primul rand pot sa va spun ca am avut ocazia sa vad ce inseamna saracie cu adevarat. Sa nu ai absolut nimic, fara pamant, fara culturi, fara apa...Cocioabele? din cartoane si bucati de tabla...fara un ochi de geam, fara o caramida sau o piatra in zid...Copii care merg kilometri zilnic dupa apa...Invatamant? Ajutoare sociale?Nici vorba...Copii care mananca o data la 2-3 zile...copii care atunci cand au primit de mancare si primul lor gand a fost sa puna deoparte pentru frati si surori?

In atata saracie, insa, am remarcat un bun simt extraordinar: nimeni nu s-a calcat in picioare pentru un pachet de mancare, au asteptat linistiti sa le vina randul sa-si primeasca pachetul. La noi daca te apuci sa dai ajutoare sau sa faci actiuni sociale fara cineva care sa te protejeze...nu mai comentez! Ce pot sa va spun ca am vazut atata caldura in ochii lor, practic nu stiau cum sa iti multumeasca, te imbratisau, te mangaiau, gesturi de o tandrete iesita din comun.

Cati bani au fost stransi si la ce vor fi acestia folositi?

Se asteptau sa stranga 5 milioane de Rands (moneda sud-africana) insa mobilizarea celor 250 de bucatari a fost atat de exemplara incat s-a ajuns la cifra de 8 milioane, bani cu care peste 3000 de copii vor primi de mancare timp de 5 ani de zile, zi de zi, 3 mese pe zi. Si personal cred ca sunt mult mai multi cei ce vor beneficia de ajutoare. Trebuie sa mentionez ca totul este transparent: unde, cum si de ce se cheltuie. Am fost informati ca vom primi toti rapoarte periodice despre cheltuieli...asta da actiune de intrajutorare.

Tu personal sau asociatia mai aveti in plan participarea sau organizarea unor astfel de evenimente in viitorul apropiat?

Am discutat in Asociatie si despre astfel de masuri pentru Romania, pentru copiii defavorizati. Eu personal ma voi implica in continuare pentru sustinerea unui mod de viata sanatos, pentru promovarea conceptului de Slow Food, voi sprijini tinerii in a-si alege o meserie extraordinara - cea de bucatar. Partenerii mei oficiali au deja in desfasurare astfel de actiuni cu scop nobil gen:”salvati satele romanesti”,”masa bucuriei”...activitati unde voi subscrie. Mai multe imagini din Africa de Sud gasiti in albumul foto.
Material realizat de Georgeta Bocşe

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
3
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
4
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
5
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Parteneri
Desert gogosi cu ciocolata
Bucataras.RO

Desert gogosi cu ciocolata

Desert gogosi cu ciocolata
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola