Chef Cezar Munteanu povesteste despre Africa

Chef Cezar Munteanu povesteste despre Africa

Chef Cezar a fost de acord sa raspunda pentru cititorii culinar.ro la cateva intrebari despre experienta sa din Afrca de Sud. Va reamintim ca acest tur impotriva foametei este la cea de-a treia editie in Africa de Sud, precedat de cel din 1993 si cel din 2003, ambele evenimente pline de succes.

Natiunile Unite au listat in anul 2000 Eradicarea Foametei ca fiind una dintre cele opt probleme de interes global ale mileniumului. In Africa de Sud se estimeaza ca 30 % din populatie sufera de infometare in fiecare zi.
Care a fost misiunea voastra, a bucatarilor romani in Africa?

Au fost 250 de bucatari din 44 de tari.Scopul:unul singur, sa adunam cat mai multi bani pentru a hrani cat mai multi copii timp de cat mai multi ani.Din Romania am plecat 4 persoane:3 bucatari si un patiser. Ca si misiune? Am inceput in Johannesburg o actiune comuna a celor 250 de bucatari, marsuri pentru sensibilizarea opiniei publice, demonstratii in mall-uri pentru atragere de public in vederea strangerii de fonduri, hranirea copiilor din centrele speciale...dupa care am fost impartiti in mai multe echipe pe tot teritoriul Africii de Sud. Noi am fost trimisi pentru cateva zile in Vaal, Riverside, in apropiere de Johannesburg. Aici am fost impreuna cu echipa Rusiei.

Ce ati gatit si cum au fost primite produsele voastre la licitatie?

Mancarea preparata de noi a avut la baza influente ale bucatariei romanesti, dar cu ingrediente sud africane. Mai un strut, mai o zebra in loc de vita...Ca si gust, super! Micii si saramalele au fost foarte bine primite, mai ales ca am lucrat cu mici si in Mall, la un demo culinar. Si nu doar atat, am gatit tot felul de gustari, mancare delicioasa. Am gatit timp de 5 zile, zi de zi pentru oaspetii complexului hotelier, totul culminand cu Gala Dinner, ziua in care s-au strans cele mai multe fonduri. Pentru licitatie, patiserul nostru, Constantin Ungureanu, a pregatit cu cos de zahar, umplut cu capsuni in ciocolata, care a fost vandut destul de bine.

Ce te-a impresionat cel mai mult in aceste doua saptamani?

Intreaba-ma ce nu m-a impresionat...In primul rand pot sa va spun ca am avut ocazia sa vad ce inseamna saracie cu adevarat. Sa nu ai absolut nimic, fara pamant, fara culturi, fara apa...Cocioabele? din cartoane si bucati de tabla...fara un ochi de geam, fara o caramida sau o piatra in zid...Copii care merg kilometri zilnic dupa apa...Invatamant? Ajutoare sociale?Nici vorba...Copii care mananca o data la 2-3 zile...copii care atunci cand au primit de mancare si primul lor gand a fost sa puna deoparte pentru frati si surori?

In atata saracie, insa, am remarcat un bun simt extraordinar: nimeni nu s-a calcat in picioare pentru un pachet de mancare, au asteptat linistiti sa le vina randul sa-si primeasca pachetul. La noi daca te apuci sa dai ajutoare sau sa faci actiuni sociale fara cineva care sa te protejeze...nu mai comentez! Ce pot sa va spun ca am vazut atata caldura in ochii lor, practic nu stiau cum sa iti multumeasca, te imbratisau, te mangaiau, gesturi de o tandrete iesita din comun.

Cati bani au fost stransi si la ce vor fi acestia folositi?

Se asteptau sa stranga 5 milioane de Rands (moneda sud-africana) insa mobilizarea celor 250 de bucatari a fost atat de exemplara incat s-a ajuns la cifra de 8 milioane, bani cu care peste 3000 de copii vor primi de mancare timp de 5 ani de zile, zi de zi, 3 mese pe zi. Si personal cred ca sunt mult mai multi cei ce vor beneficia de ajutoare. Trebuie sa mentionez ca totul este transparent: unde, cum si de ce se cheltuie. Am fost informati ca vom primi toti rapoarte periodice despre cheltuieli...asta da actiune de intrajutorare.

Tu personal sau asociatia mai aveti in plan participarea sau organizarea unor astfel de evenimente in viitorul apropiat?

Am discutat in Asociatie si despre astfel de masuri pentru Romania, pentru copiii defavorizati. Eu personal ma voi implica in continuare pentru sustinerea unui mod de viata sanatos, pentru promovarea conceptului de Slow Food, voi sprijini tinerii in a-si alege o meserie extraordinara - cea de bucatar. Partenerii mei oficiali au deja in desfasurare astfel de actiuni cu scop nobil gen:”salvati satele romanesti”,”masa bucuriei”...activitati unde voi subscrie. Mai multe imagini din Africa de Sud gasiti in albumul foto.
Material realizat de Georgeta Bocşe

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Varza cu ardei copti si mamaliguta

Varza cu ardei copti si mamaliguta

Varza cu ardei copti si mamaliguta
Gutui cu carne de pui

Gutui cu carne de pui

De cate ori pregatesc aceasta mancare, imi aminteste de mama cum o pregatea si cum toata casa este invadata de acest miros al...

Gutui cu carne de pui
Cele mai apreciate rețete
Gutui cu carne de pui
1
Mancaruri cu carne

Gutui cu carne de pui

De cate ori pregatesc aceasta mancare, imi aminteste de mama cum o pregatea si cum toata casa este invadata de acest miros al...

Gutui cu carne de pui
Salam de biscuiţi reţetă
2
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Salam de biscuiţi reţetă

Salam de biscuiţi reţetă. Salamul de biscuiti Simona este o reteta clasica de desert pe baza de biscuiti. Se prepara...

Salam de biscuiţi reţetă
Aluat dulce pentru placinta
3
Aluaturi

Aluat dulce pentru placinta

Aceasta reteta de aluat pentru placinta poate fi folosita la orice placinta cu fructe sau umplutura de bezea sau creme...

Aluat dulce pentru placinta
Chiftelute de pui la cuptor si piure de mazare
4
Bebelusi > 12 luni

Chiftelute de pui la cuptor si piure de mazare

• puneti in mini-tocatorul de la blender vertical Breville Hand Blender pieptul de pui taiat cuburi, morcovul si cartoful...

Chiftelute de pui la cuptor si piure de mazare
Prajitura cu mere, budinca si foietaj
5
Prajituri

Prajitura cu mere, budinca si foietaj

O reteta delicioasa cu mere care se gasesc pe tot parcursul anului nu doar primavara, deci desertul rapid si bun gata de...

Prajitura cu mere, budinca si foietaj
Parteneri
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia