Chef Cezar Munteanu povesteste despre Africa

Chef Cezar Munteanu povesteste despre Africa

Chef Cezar a fost de acord sa raspunda pentru cititorii culinar.ro la cateva intrebari despre experienta sa din Afrca de Sud. Va reamintim ca acest tur impotriva foametei este la cea de-a treia editie in Africa de Sud, precedat de cel din 1993 si cel din 2003, ambele evenimente pline de succes.

Natiunile Unite au listat in anul 2000 Eradicarea Foametei ca fiind una dintre cele opt probleme de interes global ale mileniumului. In Africa de Sud se estimeaza ca 30 % din populatie sufera de infometare in fiecare zi.
Care a fost misiunea voastra, a bucatarilor romani in Africa?

Au fost 250 de bucatari din 44 de tari.Scopul:unul singur, sa adunam cat mai multi bani pentru a hrani cat mai multi copii timp de cat mai multi ani.Din Romania am plecat 4 persoane:3 bucatari si un patiser. Ca si misiune? Am inceput in Johannesburg o actiune comuna a celor 250 de bucatari, marsuri pentru sensibilizarea opiniei publice, demonstratii in mall-uri pentru atragere de public in vederea strangerii de fonduri, hranirea copiilor din centrele speciale...dupa care am fost impartiti in mai multe echipe pe tot teritoriul Africii de Sud. Noi am fost trimisi pentru cateva zile in Vaal, Riverside, in apropiere de Johannesburg. Aici am fost impreuna cu echipa Rusiei.

Ce ati gatit si cum au fost primite produsele voastre la licitatie?

Mancarea preparata de noi a avut la baza influente ale bucatariei romanesti, dar cu ingrediente sud africane. Mai un strut, mai o zebra in loc de vita...Ca si gust, super! Micii si saramalele au fost foarte bine primite, mai ales ca am lucrat cu mici si in Mall, la un demo culinar. Si nu doar atat, am gatit tot felul de gustari, mancare delicioasa. Am gatit timp de 5 zile, zi de zi pentru oaspetii complexului hotelier, totul culminand cu Gala Dinner, ziua in care s-au strans cele mai multe fonduri. Pentru licitatie, patiserul nostru, Constantin Ungureanu, a pregatit cu cos de zahar, umplut cu capsuni in ciocolata, care a fost vandut destul de bine.

Ce te-a impresionat cel mai mult in aceste doua saptamani?

Intreaba-ma ce nu m-a impresionat...In primul rand pot sa va spun ca am avut ocazia sa vad ce inseamna saracie cu adevarat. Sa nu ai absolut nimic, fara pamant, fara culturi, fara apa...Cocioabele? din cartoane si bucati de tabla...fara un ochi de geam, fara o caramida sau o piatra in zid...Copii care merg kilometri zilnic dupa apa...Invatamant? Ajutoare sociale?Nici vorba...Copii care mananca o data la 2-3 zile...copii care atunci cand au primit de mancare si primul lor gand a fost sa puna deoparte pentru frati si surori?

In atata saracie, insa, am remarcat un bun simt extraordinar: nimeni nu s-a calcat in picioare pentru un pachet de mancare, au asteptat linistiti sa le vina randul sa-si primeasca pachetul. La noi daca te apuci sa dai ajutoare sau sa faci actiuni sociale fara cineva care sa te protejeze...nu mai comentez! Ce pot sa va spun ca am vazut atata caldura in ochii lor, practic nu stiau cum sa iti multumeasca, te imbratisau, te mangaiau, gesturi de o tandrete iesita din comun.

Cati bani au fost stransi si la ce vor fi acestia folositi?

Se asteptau sa stranga 5 milioane de Rands (moneda sud-africana) insa mobilizarea celor 250 de bucatari a fost atat de exemplara incat s-a ajuns la cifra de 8 milioane, bani cu care peste 3000 de copii vor primi de mancare timp de 5 ani de zile, zi de zi, 3 mese pe zi. Si personal cred ca sunt mult mai multi cei ce vor beneficia de ajutoare. Trebuie sa mentionez ca totul este transparent: unde, cum si de ce se cheltuie. Am fost informati ca vom primi toti rapoarte periodice despre cheltuieli...asta da actiune de intrajutorare.

Tu personal sau asociatia mai aveti in plan participarea sau organizarea unor astfel de evenimente in viitorul apropiat?

Am discutat in Asociatie si despre astfel de masuri pentru Romania, pentru copiii defavorizati. Eu personal ma voi implica in continuare pentru sustinerea unui mod de viata sanatos, pentru promovarea conceptului de Slow Food, voi sprijini tinerii in a-si alege o meserie extraordinara - cea de bucatar. Partenerii mei oficiali au deja in desfasurare astfel de actiuni cu scop nobil gen:”salvati satele romanesti”,”masa bucuriei”...activitati unde voi subscrie. Mai multe imagini din Africa de Sud gasiti in albumul foto.
Material realizat de Georgeta Bocşe

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Chec la cana cu Nutella

Chec la cana cu Nutella

Checul la cana este o metoda super-rapida de a avea un desert absolut delicios in timp record. Checul pufos cu nutella este...

Chec la cana cu Nutella
Ostropel de pui cu tomate si usturoi

Ostropel de pui cu tomate si usturoi

Pentru ostropel de pui cu tomate si usturoi spalam carnea si o condimentam dupa care prajim pulpele in putin ulei pana se...

Ostropel de pui cu tomate si usturoi
Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel

Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel

O supa minunata de iarna, cu o aroma deosebita. Eu ii spun si supa antiraceala. Contine mult usturoi, motiv pentru care se...

Supa crema de cartofi cu usturoi copt si pesto de patrunjel
Cele mai apreciate rețete
Iahnie de fasole cu afumatura si carnati
1
Mancaruri cu carne

Iahnie de fasole cu afumatura si carnati

De obicei fac mâncarea de fasole fără carne, dar pentru că am nimerit nişte afumătură mai grasă şi am avut câţiva...

Iahnie de fasole cu afumatura si carnati
Musaca in stil grecesc
2
Mancaruri cu legume

Musaca in stil grecesc

Pentru ca este vara, am folosit vinete albe, care mi-e imi par mai dulci si mai frumoase, si de asemenea am gasit in piata...

Musaca in stil grecesc
Paste integrale cu carne de pui in sos de rosii
3
Mancaruri cu carne

Paste integrale cu carne de pui in sos de rosii

O mancare usoara, satioasa si gustoasa! Retete dietetice

Paste integrale cu carne de pui in sos de rosii
Rogolah, cornulete foarte fragede
4
Preparate dulci

Rogolah, cornulete foarte fragede

Rogolah este o reteta culinara minunata de cornulete foarte fragede, umplute cu nuca si scortisoara. Cornuletele se pot umple...

Rogolah, cornulete foarte fragede
Tort cu branza si frisca
5
Torturi

Tort cu branza si frisca

1. Incalzim cuptorul la 175°C ptr. ventilatie, sau 200°C la normal. 2. Acoperim fundul formei de tort(26 cm diametru)...

Tort cu branza si frisca
Parteneri
Supa de ceapa
Gustos.RO

Supa de ceapa

Se pune untul la topit in care se caleste ceapa taiata cubulete si usturoiul intreg.

Supa de ceapa