Dieta mediteraneana si bucataria franceza au devenit patrimoniu UNESCO

Decizia UNESCO de a include pe lista de patrimoniu cultura flamenco, castelele de oameni din Catalonia si cantul Sibilei de Craciun din Mallorca a fost facuta publica marti, 16 noimebrie 2010 la Nairobi, in Kenya, unde a avut loc cea de-a Cincea reuniune a Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului cultural imaterial.

Din lista patrimoniului imaterial aprobata recent fac parte dieta mediteraneana (o candidatura pe care Spania a prezentat-o impreuna cu Grecia, Italia si Maroc) si bucataria franceza.

Candidatura Frantei a fost depusa inca din 2008 de catre presedintele Sarkozy. Aceasta propunere starnind la acea vreme foarte multe controverse. Principalul contraargument in acest caz fiind ca bucataria franceza nu promoveaza o alimentatie sanatoasa: branzeturile, untul si carnea rosie nefiind foarte sanatoase. Iata insa ca doi ani mai tarziu Unesco ia o decizie in premiera, fiind pentru prima data cand un obicei alimentar intra in patrimoniul cultural UNESCO.

Reprezentantii UNESCO spun ca in ceea ce priveste bucataria franceza este cel mai de apreciat ritualul social aferent, mai mult decat gastronomia franceza insasi, noteaza Reuters.

In documentul cu care Franta a candidat la UNESCO pentru includerea bucatariei nationale pe lista patrimoniului cultural al umanitatii se specifica si detalii concrete legate de o masa traditionala frantuzeasca. Aceasta incepe cu un aperitiv si se termina cu un digestiv, include un antreu, apoi peste sau carne cu legume, branza si un desert. A intrat in patrimoniul UNESCO si modul in care vinurile insotesc diversele feluri de mancare, dar si felul in care se aranjeaza mesa.

Alaturi de bucataria franceza, din lista Patrimoniului Cultural al Umanitatii stabilita de UNESCO mai face parte si dieta mediteraneana. Este vorba despre un regim alimentar vechi de 9 mii de ani si caruia stiinta ii atribuie de fiecare data tot mai multe beneficii. Legumele, fructele, uleiul de masline, ierburile aromatice, consumul de peste, fructe de mare si un consum moderat de carne si lactate – sunt bazele acestei alimentatii, iar tarile care au prezentat aceasta candidatura au custodia impartita (Spania, Italia, Grecia si Maroc).

Potrivit autoritatilor spaniole inclusiv Organizatia Mondiala a sanatatii si Organizatia pentru Alimente si Agricultura au recunoscut acest regim alimentar ca fiind un model de calitate, sanatos si sustenabil.

Patrimoniu UNESCO poate fi un loc (padure, munti, lac, desert, monument, localitate ori cladire), care e considerat ca are o insemnatate deosebita pentru umanitate, iar din 2003, dupa Conventia UNESCO privind salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, in aceasta lista se regasesc si obiceiuri, ritualuri, dansuri, festivaluri ori traditii.In aceasta lista a patrimoniului imaterial este si Romania prezenta prin dansul romanesc "Calusul" si "Doina" ca specie a literaturii populare.

Material realizat de Georgeta Bocse

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor

Aceasta reteta de ghiveci cu legume este foarte gustoasa si se prepara foarte usor. Este potrivita si pentru zilele de post.

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor
Mancare de varza cu marar

Mancare de varza cu marar

Mancare de varza cu marar
Placinte Poale in brau

Placinte Poale in brau

Placintele Poale in brau sunt niste placinte traditionale moldovenesti, pline de savoare si gusturi minunate, care te imbie...

Placinte Poale in brau
Cele mai apreciate rețete
Orez cu prune uscate
1
Mancaruri cu orez

Orez cu prune uscate

Am pus zaharul in cratita la caramelizat, eu am adaugat si o bucatica de unt dar daca faceti reteta de post nu mai puneti...

Orez cu prune uscate
Prajitura cu spuma caramel
2
Prajituri

Prajitura cu spuma caramel

Prajitura cu spuma caramel si crema cu lichior de pere este o prajitura cu adevarat deosebita. Blatul pufos cu cacao se...

Prajitura cu spuma caramel
Prajitura "polara"
3
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Placinta cu branza dulce stafide si foi
4
Prajituri

Placinta cu branza dulce stafide si foi

Reteta o am de a o buna prietena... am mancat la ea, mi-a placut, i-am cerut reteta si am trecut la confectionat.

Placinta cu branza dulce stafide si foi
Prajitura Tosca
5
Prajituri

Prajitura Tosca

Sunt sigura ca ai auzit de urmatorul desert si iti voi arata pas cu pas cum se prepara. Chiar daca are mai multe etape de...

Prajitura Tosca
Parteneri
Dulceata din sfecla rosie si ananas
Bucataras.RO

Dulceata din sfecla rosie si ananas

  O dulceață minunată din sfeclă roșie, preparată unde în decembrie, ce am descoperit-o acum vreo 2...

Dulceata din sfecla rosie si ananas
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Fasole cu ciolan afumat
ReteteCulinare.RO

Fasole cu ciolan afumat

Fasole cu ciolan afumat