Dieta mediteraneana si bucataria franceza au devenit patrimoniu UNESCO

Decizia UNESCO de a include pe lista de patrimoniu cultura flamenco, castelele de oameni din Catalonia si cantul Sibilei de Craciun din Mallorca a fost facuta publica marti, 16 noimebrie 2010 la Nairobi, in Kenya, unde a avut loc cea de-a Cincea reuniune a Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului cultural imaterial.

Din lista patrimoniului imaterial aprobata recent fac parte dieta mediteraneana (o candidatura pe care Spania a prezentat-o impreuna cu Grecia, Italia si Maroc) si bucataria franceza.

Candidatura Frantei a fost depusa inca din 2008 de catre presedintele Sarkozy. Aceasta propunere starnind la acea vreme foarte multe controverse. Principalul contraargument in acest caz fiind ca bucataria franceza nu promoveaza o alimentatie sanatoasa: branzeturile, untul si carnea rosie nefiind foarte sanatoase. Iata insa ca doi ani mai tarziu Unesco ia o decizie in premiera, fiind pentru prima data cand un obicei alimentar intra in patrimoniul cultural UNESCO.

Reprezentantii UNESCO spun ca in ceea ce priveste bucataria franceza este cel mai de apreciat ritualul social aferent, mai mult decat gastronomia franceza insasi, noteaza Reuters.

In documentul cu care Franta a candidat la UNESCO pentru includerea bucatariei nationale pe lista patrimoniului cultural al umanitatii se specifica si detalii concrete legate de o masa traditionala frantuzeasca. Aceasta incepe cu un aperitiv si se termina cu un digestiv, include un antreu, apoi peste sau carne cu legume, branza si un desert. A intrat in patrimoniul UNESCO si modul in care vinurile insotesc diversele feluri de mancare, dar si felul in care se aranjeaza mesa.

Alaturi de bucataria franceza, din lista Patrimoniului Cultural al Umanitatii stabilita de UNESCO mai face parte si dieta mediteraneana. Este vorba despre un regim alimentar vechi de 9 mii de ani si caruia stiinta ii atribuie de fiecare data tot mai multe beneficii. Legumele, fructele, uleiul de masline, ierburile aromatice, consumul de peste, fructe de mare si un consum moderat de carne si lactate – sunt bazele acestei alimentatii, iar tarile care au prezentat aceasta candidatura au custodia impartita (Spania, Italia, Grecia si Maroc).

Potrivit autoritatilor spaniole inclusiv Organizatia Mondiala a sanatatii si Organizatia pentru Alimente si Agricultura au recunoscut acest regim alimentar ca fiind un model de calitate, sanatos si sustenabil.

Patrimoniu UNESCO poate fi un loc (padure, munti, lac, desert, monument, localitate ori cladire), care e considerat ca are o insemnatate deosebita pentru umanitate, iar din 2003, dupa Conventia UNESCO privind salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, in aceasta lista se regasesc si obiceiuri, ritualuri, dansuri, festivaluri ori traditii.In aceasta lista a patrimoniului imaterial este si Romania prezenta prin dansul romanesc "Calusul" si "Doina" ca specie a literaturii populare.

Material realizat de Georgeta Bocse

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori