Decizia UNESCO de a include pe lista de patrimoniu cultura flamenco, castelele de oameni din Catalonia si cantul Sibilei de Craciun din Mallorca a fost facuta publica marti, 16 noimebrie 2010 la Nairobi, in Kenya, unde a avut loc cea de-a Cincea reuniune a Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului cultural imaterial.
Din lista patrimoniului imaterial aprobata recent fac parte dieta mediteraneana (o candidatura pe care Spania a prezentat-o impreuna cu Grecia, Italia si Maroc) si bucataria franceza.
Candidatura Frantei a fost depusa inca din 2008 de catre presedintele Sarkozy. Aceasta propunere starnind la acea vreme foarte multe controverse. Principalul contraargument in acest caz fiind ca bucataria franceza nu promoveaza o alimentatie sanatoasa: branzeturile, untul si carnea rosie nefiind foarte sanatoase. Iata insa ca doi ani mai tarziu Unesco ia o decizie in premiera, fiind pentru prima data cand un obicei alimentar intra in patrimoniul cultural UNESCO.
Reprezentantii UNESCO spun ca in ceea ce priveste bucataria franceza este cel mai de apreciat ritualul social aferent, mai mult decat gastronomia franceza insasi, noteaza Reuters.
In documentul cu care Franta a candidat la UNESCO pentru includerea bucatariei nationale pe lista patrimoniului cultural al umanitatii se specifica si detalii concrete legate de o masa traditionala frantuzeasca. Aceasta incepe cu un aperitiv si se termina cu un digestiv, include un antreu, apoi peste sau carne cu legume, branza si un desert. A intrat in patrimoniul UNESCO si modul in care vinurile insotesc diversele feluri de mancare, dar si felul in care se aranjeaza mesa.
Alaturi de bucataria franceza, din lista Patrimoniului Cultural al Umanitatii stabilita de UNESCO mai face parte si dieta mediteraneana. Este vorba despre un regim alimentar vechi de 9 mii de ani si caruia stiinta ii atribuie de fiecare data tot mai multe beneficii. Legumele, fructele, uleiul de masline, ierburile aromatice, consumul de peste, fructe de mare si un consum moderat de carne si lactate – sunt bazele acestei alimentatii, iar tarile care au prezentat aceasta candidatura au custodia impartita (Spania, Italia, Grecia si Maroc).
Potrivit autoritatilor spaniole inclusiv Organizatia Mondiala a sanatatii si Organizatia pentru Alimente si Agricultura au recunoscut acest regim alimentar ca fiind un model de calitate, sanatos si sustenabil.
Patrimoniu UNESCO poate fi un loc (padure, munti, lac, desert, monument, localitate ori cladire), care e considerat ca are o insemnatate deosebita pentru umanitate, iar din 2003, dupa Conventia UNESCO privind salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, in aceasta lista se regasesc si obiceiuri, ritualuri, dansuri, festivaluri ori traditii.In aceasta lista a patrimoniului imaterial este si Romania prezenta prin dansul romanesc "Calusul" si "Doina" ca specie a literaturii populare.
Material realizat de Georgeta Bocse
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii