Laura Laurentiu are cel mai generos hobby posibil!

(0)
admin postat de
Sunteti membru al forumul culinar. ro aveti si blog culinar de foarte multa vreme. Care a fost momentul cand ati luat hotararea si motivul pentru care ati inceput acest proiect?

Cu toata sinceritatea, nu imi mai amintesc ce anume m-a adus pe culinar… nu cred ca eram neaparat in cautarea vreunei retete, mai degraba cautam o modalitate sa ma destind, pe care categoric am si gasit-o, pentru ca pe forumul culinar.ro am petrecut multe ceasuri agreabile, am legat prietenii virtuale cu oameni amuzanti si de calitate, cu timpul unele dintre aceste amicitii au evoluat si au depasit spatiul strict virtual. In acelasi timp, am invatat multe pe forumul culinar.ro, e un loc unde au ramas consemnate foarte multe cunostinte din domeniul gastronomic, unde oamenii iti sar cu placere in ajutor atunci cand nu stii sau cauti ceva. In ce priveste blogul, cred ca lucrurile au fost cam asa: forumul culinar.ro m-a facut sa inteleg cat de importanta este pentru mine pasiunea pentru bucatarie, m-a facut sa-mi doresc sa redactez si eu retete explicite, cu multe detalii, cum vedeam ca posteaza alte forumiste si sa impartasesc pe cale virtuala din experienta mea celor interesati.

Ce va place cel mai mult in bucatarie?

Imi place sa gatesc pentru ca ma destinde, pentru ca gatitul ma inspira sa imi folosesc fantezia si sensibilitatea. Ar mai fi ceva: am observat ca multi dintre oamenii care au cate un ...
hobby mistuitor au tendinta de a deveni destul de egoisti, din dorinta de a dedica pe cat mai posibil mai mult timp si mijloace fructificarii pasiunii lor. Pasiunea mea pentru gatit, in schimb, nu ma face doar pe mine fericita, ci si pe cei dragi mie, de aceea insist ca am cel mai “generos” hobby posibil.

Ce defineste cuina banateana? Care sunt ingredientele, preparatele care definesc bucataria traditionala a Banatului?

Bucataria traditionala a Banatului este in mod firesc influentata de caracterul multietnic al comunitatilor banatene. Banatul si Transilvania in general reprezinta bastionul de rasarit al culturii austro-ungare si gastronomia reflecta asta. Feluri asemanatoare se gasesc atat pe mesele traditionale de sarbatoare de la Viena sau Budapesta, dar si pe cele banatene. Bucataria, dar si civilizatia banateana, a fost influentata masiv si de prezenta svabilor (etnici germani proveniti din actualul Baden-Wurtenberg) si a sarbilor, cu totii au fost cetatenii aceluiasi imperiu si au preluat multe obiceiuri dar si retete de mancare unii de la ceilalti.

Sunteti o recunoscuta pastratoare a traditiilor banatene. Interpreta de muzica populara si posesoare a blogului Retete ca la mama. Cunoasteti vreun cantec despre mancarea banateana?

Imi vine in minte o strofa dintr-un cantec care parca recreaza atmosfera dintr-o casa traditionala si o cuina banateana, cu mama in centrul acestei imagini:

“In cuină, miros ca-n rai
Dă colaşi şi dă mălai
Iar în soba dă la drum
Arge lampa fără fum,
Cangela dă la icoane
Ţâne-mi-o pă maica, Doamne!”

Cantati in timp de gatiti?

Hm… nu stiu, sincer, dar nu cred, sunt foarte preocupata de ceea ce fac in bucatarie.

Mergeti des la nunti “in interes de serviciu”, cum vedeti meniul ideal de nunta? Cum ar trebui acesta ales?

Evident, mirii trebuie sa aleaga meniul in functie de preferintele lor, dar si de ale invitatilor. Am participat o data la o nunta unde mirii, foarte emancipati si trendy, au ales un bufet suedez in locul meniului traditional, e drept, unul foarte bogat si probabil si foarte scump, cu preparate calde si reci care mai de care mai aspectuoase, sculpturi in gheata, fructe de mare etc.

Printre invitati, doi batranei imbracati in costume nationale care semanau cu cele din prin preajma Sibiului, probabil bunici. Nu o sa-i uit toata viata pe oamenii aceia, mi-au dat lacrimile privindu-i cum sedeau la locurile lor incurcati si timizi, nici vorba sa se fi ridicat sa se serveasca de pe masa-ntinsa plina de bucate! Parerea mea este ca cei care doresc o nunta la care sa se simta doar ei rasfatati, sa o faca singuri, pe un tarm de mare sau pe-un varf de munte la un ghetar, pentru ca atunci cand ai invitati, regulile elementare de politete impun sa incerci sa ii faci pe toti sa se simta cat mai bine.

Pentru ca m-ati intrebat pe mine, insa, cum vad eu meniul ideal de nunta, o sa va raspund si din punct de vedere personal: daca ar trebui sa decid asupra unui meniu pentru nunta, m-as feri sa aleg unul banal, acel meniu standard cu chiftele si masline si dobos de sunca si cascaval. As cauta sa fie satios, aspectuos, dar ceva mai deosebit.

Sunt sigura ca o persoana activa ca dumneavoastra are multe proiecte in pregatire, ce ne pregatiti pentru perioada urmatoare?

In permanenta ma gandesc la noi retete pentru cititorii blogului meu; pe viitor, mi-am propus sa realizez mai multe videoretete, am facut cateva in trecut si au avut mare success.

In final va rog sa transmiteti un salut, un sfat sau un indemn cititorilor culinar.ro.

Sa nu uite ca pasiunea si grija sunt cele mai pretioase ingrediente.

Profil:

Felul de mancare preferat: felurile cu carne
Vinul preferat: cabernet sauvignon
Condimentul preferat: busuiocul
Locul preferat: cuina mea

Material realizat de Georgeta Bocşe
recomandari

Culinar.ro: Va amintiti care a fost primul fel de mancare pe care l-ati gatit si cu ce ocazie? Inevitabil, ...

citește—

Culinar.ro: Cum a inceput aventura dumneavoastra in bucatarie? Va amintiti care a fost primul lucru pe care ...

citește—

Culinar: Ati descoperit pasiunea pentru bucatarie intr-o calatorie la Bangkok, declarati intr-un ...

citește—
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite