Pregateste-te de Paste: Mielul!

Fiecare popor are propria reteta, imbogatita cu ceva condimente specifice zonei, iar daca faci o calatorie de Paste prin lume, vei intalni bucate minunate din miel, pregatite cu multa pasiune.

Dar de unde vine aceasta traditie a carnii de miel consumata la masa de Paste?

Se spune ca rugaciunile pentru binecuvantarea mieilor dateaza inca din secolul al VII-lea, insa inainte de aceasta, mieii se dadeau jertfa, pentru ca erau puri si inocenti.

Mielul de Paste este considerat o "jertfa sfanta" si il reprezinta chiar pe Iisus care a fost jertifit pe cruce pentru noi.

La tara se taie doar miei de sex masculin, de abia nascuti, deci inocenti, subliniind neprihanirea lui Hristos in momentul Judecatii si Rastignirii.

Consumarea mielului la masa de Paste simbolizeaza insasi participarea noastra la Cina Domnului.

Mielul trebuie mancat cu paine nedospita, deoarece in Biblie aluatul simbolizeaza pacatul si coruptia, iar cina de Paste ar trebui sa fie calea de intoarcere la puritate, credinta si adevar.

Exista infinite moduri de a prepara mielul de Paste, pentru o masa desavarsita. La tara de cele mai multe ori se face o ciorba groasa din cap de miel, un stufat de miel (o tocanita cu ceapa si usturoi verde) si friptura din coaste de miel pe gratar.

Insa bucataria internationala ne ofera o varietate de moduri de a prepara aceasta delicioasa carne. Daca inca nu te-ai hotarat cum sa gatesti mielul in acest an, iata mai jos cateva retete de Paste usor de pus in practica:

Friptura de miel coroana

Pulpa de miel glasata

Rasol de miel la cuptor

Anghemacht de miel

Bors de miel

Pulpa de miel cu rozmarin si usturoi caramelizat

Miel pe pat de sfecla rosie

Tocana de miel cu cartofi

Ciorba de miel a la grec

Pachetele de miel cu verdeata

Miel cu legume

Tocana de miel in stil Irlandez

Miel / berbec cu gutui

Miel in crusta de mustar

Pulpa de miel umpluta cu masline

Drob de miel

Friptura de miel impanat

Verdeturi cu carne de miel

Spata de miel in foitaj

Medalion de miel cu sataras de legume

Friptura de miel cu cimbru si vin alb

Miel la gratar cu maioneza de usturoi

Rulada de miel cu chimen si miere

Stufat de miel

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua vopsite in foi de ceapa

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob usor de pui

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Drob usor de pui
Cele mai apreciate rețete
Piersicute
1
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Piersicute

Piersicutele intotdeauna nelipsite pe masa de Sarbatori…. si-n copilarie dar si acum.

Piersicute
Iepure cu cartofi la cuptor
2
Mancaruri cu carne

Iepure cu cartofi la cuptor

O mancare gustoasa in sezonul rece

Iepure cu cartofi la cuptor
Briose cu afine
3
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
4
Cozonac

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)

Pentru cozonac cu cacao si nuca se aduc intr-un loc incalzit de cu seara toate ingredientele, si a doua zi se purcede la lucru.

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
Tarta cu mere si scortisoara
5
Tarte

Tarta cu mere si scortisoara

Eu nu mananc inghetata in timpul iernii, dar aceasta combinatie de tarta cu mere servita fierbinte cu doua cupe de inghetata...

Tarta cu mere si scortisoara
Parteneri
Garnitura de cus-cus cu friptura de pui
Bucataras.RO

Garnitura de cus-cus cu friptura de pui

Am preparat acest cus-cus cu dorinta de a mai schimba putin garnitura de langa friptura de pui. Am avut emotii, nestiind daca...

Garnitura de cus-cus cu friptura de pui
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Altfel de Cozonac cu Nuca
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola