Fiecare popor are propria reteta, imbogatita cu ceva condimente specifice zonei, iar daca faci o calatorie de Paste prin lume, vei intalni bucate minunate din miel, pregatite cu multa pasiune.
Dar de unde vine aceasta traditie a carnii de miel consumata la masa de Paste?
Se spune ca rugaciunile pentru binecuvantarea mieilor dateaza inca din secolul al VII-lea, insa inainte de aceasta, mieii se dadeau jertfa, pentru ca erau puri si inocenti.
Mielul de Paste este considerat o "jertfa sfanta" si il reprezinta chiar pe Iisus care a fost jertifit pe cruce pentru noi.
La tara se taie doar miei de sex masculin, de abia nascuti, deci inocenti, subliniind neprihanirea lui Hristos in momentul Judecatii si Rastignirii.
Consumarea mielului la masa de Paste simbolizeaza insasi participarea noastra la Cina Domnului.
Mielul trebuie mancat cu paine nedospita, deoarece in Biblie aluatul simbolizeaza pacatul si coruptia, iar cina de Paste ar trebui sa fie calea de intoarcere la puritate, credinta si adevar.
Exista infinite moduri de a prepara mielul de Paste, pentru o masa desavarsita. La tara de cele mai multe ori se face o ciorba groasa din cap de miel, un stufat de miel (o tocanita cu ceapa si usturoi verde) si friptura din coaste de miel pe gratar.
Insa bucataria internationala ne ofera o varietate de moduri de a prepara aceasta delicioasa carne. Daca inca nu te-ai hotarat cum sa gatesti mielul in acest an, iata mai jos cateva retete de Paste usor de pus in practica:
Friptura de miel coroana
Pulpa de miel glasata
Rasol de miel la cuptor
Anghemacht de miel
Bors de miel
Pulpa de miel cu rozmarin si usturoi caramelizat
Miel pe pat de sfecla rosie
Tocana de miel cu cartofi
Ciorba de miel a la grec
Pachetele de miel cu verdeata
Miel cu legume
Tocana de miel in stil Irlandez
Miel / berbec cu gutui
Miel in crusta de mustar
Pulpa de miel umpluta cu masline
Drob de miel
Friptura de miel impanat
Verdeturi cu carne de miel
Spata de miel in foitaj
Medalion de miel cu sataras de legume
Friptura de miel cu cimbru si vin alb
Miel la gratar cu maioneza de usturoi
Rulada de miel cu chimen si miere
Stufat de miel
Perfecte printre aperitivele unei mese festive aceste brioșe aperitiv cu legume și șuncă presată, gustoase și aspectuoase!
Briose aperitiv cu legume si sunca presata• spalati frunzele de vita si puneti-le intr-un bol cu apa fierbinte si sare, pentru 5 minute• daca folositi
Sarmalute in foi de vitaLa unul din ouale batute se adauga sucul de sfecla rosie. Celelalte doua oua se bat separat. Se confectioneaza din carton...
Omleta ValentinaPentru salata de fructe Macedonia fructele proaspete, curatate, taiate cubulete, se pun intr-un bol cu zahar si sucul de...
Salata de fructe MacedoniaAzi te voi invata cum sa faci un Punch de iarna potrivit pentru serile festive in familie
Punch de iarnaAcum ceva timp, am vazut aceasta reteta pe Paprika si am notat repede ce trebuie si cum se face. Tot am zis ca le fac, dar...
Oua mexicaneSe taie pieptul de pui marunt, se rumeneste in margarina sau unt. Se adauga smintina, cca. 100 gr, si alte 30 gr.margarina....
TeriakiAceste torturi, reprezinta cele doua zerouri de la 1800, adica numarul de retete pe care le-am postat in cei 11 ani de cand...
Torturi spirala cu zmeura - Desert aniversar si reteta nr. 1800Incearca o reteta usoara de briose pufoase cu aroma de vanilie si ciocolata. Acest desert simplu si rapid se prepara in doar...
Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute
Comentarii