Fiecare popor are propria reteta, imbogatita cu ceva condimente specifice zonei, iar daca faci o calatorie de Paste prin lume, vei intalni bucate minunate din miel, pregatite cu multa pasiune.
Dar de unde vine aceasta traditie a carnii de miel consumata la masa de Paste?
Se spune ca rugaciunile pentru binecuvantarea mieilor dateaza inca din secolul al VII-lea, insa inainte de aceasta, mieii se dadeau jertfa, pentru ca erau puri si inocenti.
Mielul de Paste este considerat o "jertfa sfanta" si il reprezinta chiar pe Iisus care a fost jertifit pe cruce pentru noi.
La tara se taie doar miei de sex masculin, de abia nascuti, deci inocenti, subliniind neprihanirea lui Hristos in momentul Judecatii si Rastignirii.
Consumarea mielului la masa de Paste simbolizeaza insasi participarea noastra la Cina Domnului.
Mielul trebuie mancat cu paine nedospita, deoarece in Biblie aluatul simbolizeaza pacatul si coruptia, iar cina de Paste ar trebui sa fie calea de intoarcere la puritate, credinta si adevar.
Exista infinite moduri de a prepara mielul de Paste, pentru o masa desavarsita. La tara de cele mai multe ori se face o ciorba groasa din cap de miel, un stufat de miel (o tocanita cu ceapa si usturoi verde) si friptura din coaste de miel pe gratar.
Insa bucataria internationala ne ofera o varietate de moduri de a prepara aceasta delicioasa carne. Daca inca nu te-ai hotarat cum sa gatesti mielul in acest an, iata mai jos cateva retete de Paste usor de pus in practica:
Friptura de miel coroana
Pulpa de miel glasata
Rasol de miel la cuptor
Anghemacht de miel
Bors de miel
Pulpa de miel cu rozmarin si usturoi caramelizat
Miel pe pat de sfecla rosie
Tocana de miel cu cartofi
Ciorba de miel a la grec
Pachetele de miel cu verdeata
Miel cu legume
Tocana de miel in stil Irlandez
Miel / berbec cu gutui
Miel in crusta de mustar
Pulpa de miel umpluta cu masline
Drob de miel
Friptura de miel impanat
Verdeturi cu carne de miel
Spata de miel in foitaj
Medalion de miel cu sataras de legume
Friptura de miel cu cimbru si vin alb
Miel la gratar cu maioneza de usturoi
Rulada de miel cu chimen si miere
Stufat de miel
Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.
Prajitura cu mere si crusta de nuciPentru ca in sezonul rece imi doresc supe mai consistente, am gandit ca la aceasta supa de legume merge perfect rosii din...
Crema de legume cu rosii si perisoare de puiReţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.
Prajitura cu mere si crusta de nuciSe face o maia dupa care se framanta bine aluatul din faina lapte cald si sare . Aluatul este bun si pentru paine. Se lasa la...
Placinta cu branza ca in MaramuresEste pentru prima data cand fac aceasta tocana de legume si a iesit grozav de buna, datorita legumelor de tot felul! Va invit...
Tocana de legume cu orezO reteta special creata pentru fetita mea in care am evitat prajeala si pentru ca nu este "prietena cu smantana"iam folosit...
Dovlecei cu carne si crema de cocosPrajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...
Prajitura RaffaelloGasita recent reteta intr-o revista, m-am gindit sa o incerc pina la Paste, sa vedem cum iasa si daca merge si in loc de...
Tarta cu branza si capsuniSe pregatesc intai fructele.
Tort de toamna cu mere si gutui
Comentarii