În cele mai vechi timpuri, semintele de roscova s-au folosit ca unitate de masura, la aceeasi masa de aur, una de seminte = 1 carate (boaba de roscova = spasm. Keration). Numele "karat” este utilizat in prezent pentru a denumi 0.18 gr. aur si mai ales de pietre pretioase (semintele de roscova, indiferent de dimensiune si conditiile de stocare, au intotdeauna aceeasi masa de 0.18 grame).
Astazi, roscovele sunt crescute pe cele mai calde tarmuri ale Mediteranei. Pe insula Solta din Croatia exista o localitate numita "Rogac" adica "roscov", unde acest copac se cultiva in mod traditional. Roscovul este cultivat deasemenea in India, Argentina si Brazilia.
Aspect: frunzele sunt tari, verzi, florile au aspectul unor franjuri de culoare verzuie. Fructele sunt niste pastai verzi, de pana la 20 de cm. lungime, care inchid boabele de roscova. Dupa recoltare, incepe sa se schimbe culoarea pastailor, care in final, devine maro.
Continut: pastaia contine 30 - 70% (uneori 40-50%) zahar, care consta in zaharoza (pana la 26% din celuloza), fructoza (13%), xylose, maltoza si glucoza, etc, proteine, aminoacizi (alanina, Valin, Proline, etc), amidon, acizi etc. Semintele contin proteine, grasime (in cea mai mare parte acizi oleinic, linoleic si palmitic), fitohormoni (in special toamna, dupa desfrunzire), tannin, guma de karuba etc.
Efectele benefice: taninii continuti de roscova inhiba enzimele digestive; inactiveaza bacteriile coli si sustin in acelasi timp dezvoltarea unei flore binefacatoare de bacterii intestinale. În general, roscova are un efect calmant asupra stomacului si mucoaselor intestinale, de aceea, este utilizata pentru a usura greata si diareea. De asemenea, roscova constituie o bogata sursa de vitamine si minerale (in special de calciu), precum si unele oligoelemente.
Utilizare: oamenii mananca fructe de roscova de milenii. Roscova este utilizata in stare uscata, uneori intreaga, de cele mai multe ori sub forma de fainuri, siropuri sau ceai. Astazi, pastaia de roscova prajita si macinata este utilizata ca substitut de cacao. Extractul de pastaie de roscov este folosit ca mirodenie in productia unei game largi de alimente (bauturi alcoolice si non-alcoolice, produse lactate, inghetata, dulciuri, produse de panificatie, budinci, produse din carne, condiment de amestecuri, fructe de produse, si altele). Extractul de roscova este un aditiv alimentar (E 410), care este folosit ca si agent de ingrosare si stabilizator utilizat in diverse produse alimentare.
Produse comerciale: pastaile de roscova sub forma prajita sau neprajita se pot gasi sub forma de faina, sirop. Multumim lui lauralaurentiu pentru informatiile utile si pentru Prajitura cu roscove pe care ne-a dat-o si pe care o gasiti aici
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbioriAceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...
Inghetata lapte de pasareRulada fina cu crema ganache de cafea este o reteta de prajitura de casa absolut delicioasa. Boabele de cafea din aluat dau...
Rulada fina cu ganache de cafeaSe pune laptele la fiert si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe 20 de minute, dupa care se ia vasul de...
Budinca de grisEste un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...
Tort cu capsuni si macSe face repede, usor si este foarte bun...
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramelIncearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasaRulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Comentarii