În cele mai vechi timpuri, semintele
de roscova s-au folosit ca unitate de masura, la aceeasi masa de
aur, una de seminte = 1 carate (boaba de roscova = spasm.
Keration). Numele "karat” este utilizat in prezent pentru a
denumi 0.18 gr. aur si mai ales de pietre pretioase (semintele de
roscova, indiferent de dimensiune si conditiile de stocare, au
intotdeauna aceeasi masa de 0.18 grame).
Astazi, roscovele
sunt crescute pe cele mai calde tarmuri ale Mediteranei. Pe insula
Solta din Croatia exista o localitate numita "Rogac" adica
"roscov", unde acest copac se cultiva in mod traditional.
Roscovul este cultivat deasemenea in India, Argentina si
Brazilia.
Aspect: frunzele sunt tari, verzi, florile au
aspectul unor franjuri de culoare verzuie. Fructele sunt niste pastai
verzi, de pana la 20 de cm. lungime, care inchid boabele de roscova.
Dupa recoltare, incepe sa se schimbe culoarea pastailor, care in
final, devine maro.
Continut: pastaia contine 30
- 70% (uneori 40-50%) zahar, care consta in zaharoza (pana la
26% din celuloza), fructoza (13%), xylose, maltoza si glucoza,
etc, proteine, aminoacizi (alanina, Valin, Proline, etc), amidon,
acizi etc. Semintele contin proteine, grasime (in cea mai mare
parte acizi oleinic, linoleic si palmitic), fitohormoni (in special
toamna, dupa desfrunzire), tannin, guma de karuba etc.
Efectele
benefice: taninii continuti de ...
roscova inhiba enzimele
digestive; inactiveaza bacteriile coli si sustin in acelasi timp
dezvoltarea unei flore binefacatoare de bacterii intestinale. În
general, roscova are un efect calmant asupra stomacului si mucoaselor
intestinale, de aceea, este utilizata pentru a usura greata si
diareea. De asemenea, roscova constituie o bogata sursa de vitamine
si minerale (in special de calciu), precum si unele
oligoelemente.
Utilizare: oamenii mananca fructe de
roscova de milenii. Roscova este utilizata in stare uscata, uneori
intreaga, de cele mai multe ori sub forma de fainuri, siropuri sau
ceai. Astazi, pastaia de roscova prajita si macinata este utilizata
ca substitut de cacao. Extractul de pastaie de roscov este folosit
ca mirodenie in productia unei game largi de alimente (bauturi
alcoolice si non-alcoolice, produse lactate, inghetata, dulciuri,
produse de panificatie, budinci, produse din carne, condiment de
amestecuri, fructe de produse, si altele). Extractul de roscova
este un aditiv alimentar (E 410), care este folosit ca si agent de
ingrosare si stabilizator utilizat in diverse produse
alimentare.
Produse comerciale: pastaile de roscova sub forma
prajita sau neprajita se pot gasi sub forma de faina, sirop.
Multumim
lui lauralaurentiu
pentru
informatiile utile si pentru Prajitura
cu roscove
pe
care ne-a dat-o si pe care o gasiti aici
digestive; inactiveaza bacteriile coli si sustin in acelasi timp
dezvoltarea unei flore binefacatoare de bacterii intestinale. În
general, roscova are un efect calmant asupra stomacului si mucoaselor
intestinale, de aceea, este utilizata pentru a usura greata si
diareea. De asemenea, roscova constituie o bogata sursa de vitamine
si minerale (in special de calciu), precum si unele
oligoelemente.
Utilizare: oamenii mananca fructe de
roscova de milenii. Roscova este utilizata in stare uscata, uneori
intreaga, de cele mai multe ori sub forma de fainuri, siropuri sau
ceai. Astazi, pastaia de roscova prajita si macinata este utilizata
ca substitut de cacao. Extractul de pastaie de roscov este folosit
ca mirodenie in productia unei game largi de alimente (bauturi
alcoolice si non-alcoolice, produse lactate, inghetata, dulciuri,
produse de panificatie, budinci, produse din carne, condiment de
amestecuri, fructe de produse, si altele). Extractul de roscova
este un aditiv alimentar (E 410), care este folosit ca si agent de
ingrosare si stabilizator utilizat in diverse produse
alimentare.
Produse comerciale: pastaile de roscova sub forma
prajita sau neprajita se pot gasi sub forma de faina, sirop.
Multumim
lui lauralaurentiu
pentru
informatiile utile si pentru Prajitura
cu roscove
pe
care ne-a dat-o si pe care o gasiti aici
Nu rata nicio reteta sau afla ce mai
punem la cale pe