Roscove

În cele mai vechi timpuri, semintele de roscova s-au folosit ca unitate de masura, la aceeasi masa de aur, una de seminte = 1 carate (boaba de roscova = spasm. Keration). Numele "karat” este utilizat in prezent pentru a denumi 0.18 gr. aur si mai ales de pietre pretioase (semintele de roscova, indiferent de dimensiune si conditiile de stocare, au intotdeauna aceeasi masa de 0.18 grame).
Astazi, roscovele sunt crescute pe cele mai calde tarmuri ale Mediteranei. Pe insula Solta din Croatia exista o localitate numita "Rogac" adica "roscov", unde acest copac se cultiva in mod traditional. Roscovul este cultivat deasemenea in India, Argentina si Brazilia.

Aspect: frunzele sunt tari, verzi, florile au aspectul unor franjuri de culoare verzuie. Fructele sunt niste pastai verzi, de pana la 20 de cm. lungime, care inchid boabele de roscova. Dupa recoltare, incepe sa se schimbe culoarea pastailor, care in final, devine maro.
Continut: pastaia contine 30 - 70% (uneori 40-50%) zahar, care consta in zaharoza (pana la 26% din celuloza), fructoza (13%), xylose, maltoza si glucoza, etc, proteine, aminoacizi (alanina, Valin, Proline, etc), amidon, acizi etc. Semintele contin proteine, grasime (in cea mai mare parte acizi oleinic, linoleic si palmitic), fitohormoni (in special toamna, dupa desfrunzire), tannin, guma de karuba etc.

Efectele benefice: taninii continuti de roscova inhiba enzimele digestive; inactiveaza bacteriile coli si sustin in acelasi timp dezvoltarea unei flore binefacatoare de bacterii intestinale. În general, roscova are un efect calmant asupra stomacului si mucoaselor intestinale, de aceea, este utilizata pentru a usura greata si diareea. De asemenea, roscova constituie o bogata sursa de vitamine si minerale (in special de calciu), precum si unele oligoelemente.

Utilizare: oamenii mananca fructe de roscova de milenii. Roscova este utilizata in stare uscata, uneori intreaga, de cele mai multe ori sub forma de fainuri, siropuri sau ceai. Astazi, pastaia de roscova prajita si macinata este utilizata ca substitut de cacao. Extractul de pastaie de roscov este folosit ca mirodenie in productia unei game largi de alimente (bauturi alcoolice si non-alcoolice, produse lactate, inghetata, dulciuri, produse de panificatie, budinci, produse din carne, condiment de amestecuri, fructe de produse, si altele). Extractul de roscova este un aditiv alimentar (E 410), care este folosit ca si agent de ingrosare si stabilizator utilizat in diverse produse alimentare.

Produse comerciale: pastaile de roscova sub forma prajita sau neprajita se pot gasi sub forma de faina, sirop. Multumim lui lauralaurentiu pentru informatiile utile si pentru Prajitura cu roscove pe care ne-a dat-o si pe care o gasiti aici

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor

Aceasta reteta de ghiveci cu legume este foarte gustoasa si se prepara foarte usor. Este potrivita si pentru zilele de post.

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor
Mancare de varza cu marar

Mancare de varza cu marar

Mancare de varza cu marar
Placinte Poale in brau

Placinte Poale in brau

Placintele Poale in brau sunt niste placinte traditionale moldovenesti, pline de savoare si gusturi minunate, care te imbie...

Placinte Poale in brau
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu spuma caramel
1
Prajituri

Prajitura cu spuma caramel

Prajitura cu spuma caramel si crema cu lichior de pere este o prajitura cu adevarat deosebita. Blatul pufos cu cacao se...

Prajitura cu spuma caramel
Placinta cu branza dulce stafide si foi
2
Prajituri

Placinta cu branza dulce stafide si foi

Reteta o am de a o buna prietena... am mancat la ea, mi-a placut, i-am cerut reteta si am trecut la confectionat.

Placinta cu branza dulce stafide si foi
Foi de placinta de casa
3
Aluaturi

Foi de placinta de casa

Placinta cu foi este delicioasa si usor de pregatit. Foile pregatite in casa pentru placinta nu sunt deloc greu de facut,...

Foi de placinta de casa
Gris cu lapte
4
Bebelusi > 12 luni

Gris cu lapte

Gris cu lapte, cea mai indragita reteta de-a lungul timpului pentru bebelusi.

Gris cu lapte
Ciorba cu carne de porc
5
Ciorbe

Ciorba cu carne de porc

Ciorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!

Ciorba cu carne de porc
Parteneri
Desert cu crema de mascarpone cu iaurt si sos de visine cu menta si lamaie
Bucataras.RO

Desert cu crema de mascarpone cu iaurt si sos de visine cu menta si lamaie

Ma laud ca mi-am achizitionat borcanase din astea frumoase, in care pot servi deserturi, salate, supe crema, sosuri sau pot...

Desert cu crema de mascarpone cu iaurt si sos de visine cu menta si lamaie
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Fasole cu ciolan afumat
ReteteCulinare.RO

Fasole cu ciolan afumat

Fasole cu ciolan afumat