Supermarket-urile din Romania, obligate sa doneze alimentele aflate aproape de data expirarii

(0)
postat de
Senatul Romaniei a aprobat proiectul de lege prin care supermarket-urile vor fi obligate sa doneze produsele alimentare aflate aproape de data expirarii organizatiilor umanitare sau unor asociatii de protectia animalelor.

Articolul 1 din Legea privind combaterea risipei alimentare interzice tuturor agentilor economici, care fac comert cu produse alimentare, sa le arunce la expirarea termenului de folosinta.

"Agentii economici care opereaza spatii comerciale cu suprafata de peste 400 metri patrati, cu destinatia vanzare de produse alimentare, vor incheia un contract cu o organizatie umanitara inregistrata legal sau cu o asociatie de protectia animalelor, dupa caz, in vederea donarii produselor alimentare aflate aproape de data expirarii, intr-un termen rezonabil astfel incat acestea sa poata fi utilizate", mai scrie in propunerea legislativa.

Nerespectarea acestor prevederi va atrage amenzi de de 15.000 lei.

La nivelul Uniunii Europene, risipa alimentara este estimata la 90 de milioane de tone pe an, din care Romania e responsabila pentru 5 milioane de tone de alimente!

"Pentru reducerea acestui fenomn cu caracter economic si social nociv este necesara mobilizarea intregii societati prin constientizare, preventie si educatie, cat si prin norme legislative. (...) De multe ori o politica restrictiva a marilor lanturi comerciale duce la imposibilitatea producatorilor de a ...
vinde marfa, deci la risipa. (...) Incurajarea donarii de alimente, prin legislatie, de catre magazinele alimentare este una din metodele care poate diminua acest fenomen", sustine initiatorul.

Legea mai trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor.

Sursa foto: obiectiv.info
Sursa articol: mediafax.ro 
recomandari

Supermarketul Carrefour Market Timisoara Dacia este cel de-al doilea din Timisoara, dupa Carrefour Market din ...

citește—

Trebuie deci sa retinem faptul ca valoarea nutritiva este, influentata de tratamente si procese tehnologice in ...

citește—
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.