Optzeci de tineri si studenti din 14 tari europene inclusiv Romania, selectati din reteaua Terra Madre vor avea oportunitatea sa isi aprofundeze cunostiintele legate de protejarea si promovarea productiei de hrana sustenabila, printr-un program de ateliere, degustari si vizite la producatorii locali, din Transilvania. Participantii vor avea oportunitatea unica de a cunoaste un set larg de probleme incepand de la educatia alimentara pana la protectia biodiversitatii agricole si a hranei, de la cunostiintele locale pana la suveranitatea hranei si promovarea productiei de alimente la scara mica.
In plus, "YES FOOD!", va fi un loc pentru discutii legate de relatiile dintre generatiile tinere, agricultura, viata rurala si de asemenea necesitatea crearii unui cadru de sustinere a politicilor UE pentru acestea.Se remarca faptul ca UE a pierdut in decursul ultimilor noua ani, 3.7 milioane de locuri de munca cu norma intreaga - un sfert din activele din agricultura – aceasta fiind o problema cruciala in cadrul reformelor Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene in 2014-2020.
In Romania, in anii 90’, in cadrul sectorului agrar erau angajati 42% din forta de munca si contribuiau la formarea unei sesimi din PIB. Numarul de angajati din cadrul agriculturii a cazut la 41% in doar zece ani iar astazi contribuie la formarea a doar 6% la PIB.
Din acest motiv participantii vor elabora o declaratie-apel pentru o noua politica cadru, care sa sprijine in mod adecvat angajarea de forta de munca tanara si a antreprenoriatului in sectorul agricol. Aceasta declaratie va fi trimisa catre Slow Food si organizatiile nationale, precum si cele ale Uniunii Europene.
"YES Food!" este posibil datorita organizatiilor Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor, Slow Food Tara Barsei, Slow Food Tara Fagarasului, Slow Food Tarnava Mare si a retelei Terra Madre din Romania, in colaborare cu Chef Cezar Munteanu, unul dintre cei mai renumiti maestri culinari din tara si gazda a mai multor emisiuni TV.
Evenimentul este organizat de Asociatia Slow Food Turda in colaborare cu Slow Food, cu sprijinul Primariei Municipiului Turda si al Consiliului Judetean Cluj, a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj Napoca, a Asociatiei Grupul de Initiativa Radu Anton Roman si DC Communication, Asociatia Chef Cezar, Fundatia Adept Transilvania, Fundatia Potaissa, Organizatia Liquirizia (Italia) si Asociatia Eco Ruralis.
Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbioriPentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.
Inghetata de lapteAm facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.
Placinta quatro formaggiO reteta delicioasa si foarte usoara. Cantitatile si legumele sunt la alegerea fiecaruia. Retete de vara.
Legume de vara la cuptorRetete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!
Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoiO prajitura pufoasa, de sezon si care poate fi pregatita cu orice fructe preferati.
Prajitura cu cireseO mancarica pe cat de simpla, pe atat de savuroasa, mai ales daca sunteti fani ciuperci de padure.
Mancarica de galbiori cu smantanaIn ultima perioadă salatele nu au lipsit din meniul nostru, iar de data aceasta am ales să prepar o Salată de legume cu...
Salata de legume cu quinoa alba si branzaReteta de gem de capsuni cu menta. Gem de capsuni cu menta reteta simpla, fara conservanti. Reteta de gem de capsuni. Retete...
Gem de capsuni cu menta
Comentarii