Optzeci de tineri si studenti din 14 tari europene inclusiv Romania, selectati din reteaua Terra Madre vor avea oportunitatea sa isi aprofundeze cunostiintele legate de protejarea si promovarea productiei de hrana sustenabila, printr-un program de ateliere, degustari si vizite la producatorii locali, din Transilvania. Participantii vor avea oportunitatea unica de a cunoaste un set larg de probleme incepand de la educatia alimentara pana la protectia biodiversitatii agricole si a hranei, de la cunostiintele locale pana la suveranitatea hranei si promovarea productiei de alimente la scara mica.
In plus, "YES FOOD!", va fi un loc pentru discutii legate de relatiile dintre generatiile tinere, agricultura, viata rurala si de asemenea necesitatea crearii unui cadru de sustinere a politicilor UE pentru acestea.Se remarca faptul ca UE a pierdut in decursul ultimilor noua ani, 3.7 milioane de locuri de munca cu norma intreaga - un sfert din activele din agricultura – aceasta fiind o problema cruciala in cadrul reformelor Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene in 2014-2020.
In Romania, in anii 90’, in cadrul sectorului agrar erau angajati 42% din forta de munca si contribuiau la formarea unei sesimi din PIB. Numarul de angajati din cadrul agriculturii a cazut la 41% in doar zece ani iar astazi contribuie la formarea a doar 6% la PIB.
Din acest motiv participantii vor elabora o declaratie-apel pentru o noua politica cadru, care sa sprijine in mod adecvat angajarea de forta de munca tanara si a antreprenoriatului in sectorul agricol. Aceasta declaratie va fi trimisa catre Slow Food si organizatiile nationale, precum si cele ale Uniunii Europene.
"YES Food!" este posibil datorita organizatiilor Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor, Slow Food Tara Barsei, Slow Food Tara Fagarasului, Slow Food Tarnava Mare si a retelei Terra Madre din Romania, in colaborare cu Chef Cezar Munteanu, unul dintre cei mai renumiti maestri culinari din tara si gazda a mai multor emisiuni TV.
Evenimentul este organizat de Asociatia Slow Food Turda in colaborare cu Slow Food, cu sprijinul Primariei Municipiului Turda si al Consiliului Judetean Cluj, a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj Napoca, a Asociatiei Grupul de Initiativa Radu Anton Roman si DC Communication, Asociatia Chef Cezar, Fundatia Adept Transilvania, Fundatia Potaissa, Organizatia Liquirizia (Italia) si Asociatia Eco Ruralis.
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii