Uica Mihai promoveaza bucataria rustica din Balcani

Uica Mihai promoveaza bucataria rustica din Balcani

Culinar.ro: Va amintiti care a fost primul fel de mancare pe care l-ati gatit si cu ce ocazie?

Inevitabil, fasolea cu ciolan afumat, pentru ca fasolea este temelia oricarei gospodarii inchegate din Banat. Eram in clasa a III-a si prin nu stiu ce imprejurarea, am ramas singurel acasa, doar cu merinde reci, asa ca am pornit fara preget sa fierb o oala de fasole cu afumaturi, de care spaisul era plin. Stapaneam vizual si informativ tehnica pentru ca intodeauna il privegheam pe Taica Patru in bucatarie, in schimb nu mai aprinsesem niciodata un foc in cuptor. si facand exces de pentrol pentru initiere, mi-am parlit nitel freza cu breton de scolar precum si sprancenele. Dar in final am reusit sa fac si focul sa fierb si fasolea. A iesit atat de buna incat ai mei cand s-au intors acasa, au dat gata toata oala. De atunci incolo, Taica m-a luat in serios si a inceput sa ma invete sa bucataricesc.

Culinar.ro: Intr-un interviu dat de dumnavoastra unui ziar local povesteati cu foarte mare drag de bunicul dumneavoastra, ce specialitati va gatea?

Taica Patru era mester la plita si filozof in bucatarie. Batuse Europa, folosea din plin mirodenii firoscoase si gatea cu iz mediteranean.Era de obarsie grecotei, traise prin italia unde pe unde lasase si urmasi- am verisori pare-se- pe langa Napoli- si imi povestea despre calatoriile lui fermecandu-ma. Felul de mancare preferat, pe care i-l ceream cu repetitie, era caigana de oua cu carne afumata din untura si ratoiul astrucat in varza pe care il cocea o noapte intreaga in cuptorul de brutarie.

Culinar.ro:Care este specificul bucatariei rustice din Balcani si de ce doriti sa promovati aceasta traditie culinara?

Balcanici ne nastem fara sa vrem si fara sa stim, iar ochii ii deschidem leganati de folclor si traditii. Iar bucataria este, prin specificul ei centrul universului familiar. Aici se petrec toate lucrurile importante, aici familia sta dimpreuna si la bine si la rau. De cate ori se incropeste o gospodarie noua, vatra de foc este primul loc agonisit, chiar inainte de acoperis si de toaleta (la noi i se zice privata). Chiar din prima zi oalele trebuie sa fiarba si gospodarii sa manance. Iar in caz de restriste si parasire a perimetrului casnic, vatra este ultimul lucru daramat. Asa ca bucataria merita atentie. Iar rusticul inseamna ca se pastraza retete, tehnici si metode transmise oral si prin exemplu din mama in fiica, din tata in fiu, ca produsele au simplitate, consistenta si nu imbolnavesc. Care credeti ca este comoara cea mai de pret a bucatariei romanesti?

Simplitatea. in general nu exista mai mult de trei principii gustative care sa ia parte dimpreuna la alcatuirea unui fel de mancare.

Consistenta. Mancarea romaneasca hraneste si pune romanul in functiune fara sa-l lase prada carentelor nutritive

Unitatea in diversitate. Desi par asa de despartite de granite etnografice, regiunie tarii au in bucatarie radacini comune care pot fi cuantificate, sintetizate, extragandu-se cateva grupe mari alimentare si de tehnici de preparare. Rezultatul? Bucatarie aproape universala, sanatoasa si naturala.

Culinar.ro:Participati anual la zeci de festivaluri si targuri, de unde nu lipsiti niciodata?

Intre 1994 si 2007 participam cam la treizeci de astfel de manifestari anual. Era un mod de trai placut, dar greu. Acum, din cauza unei conjuncturi, nu mai fac decat cinci-sase deplasari anuale la festivaluri importante si gatesc mai mult demonstrativ. Caut ucenici pe care sa-i instruiesc si sa ii trimit sa bata tara in locul meu.

Culinar.ro: Ati scris deja mai multe volume, adunate sub titlul Povesti despre mancare ...ce mai urmeaza in aceasta serie?

Am incheiate la toti nasturii trei volume: Bucatarind cu Uica prin Banat, Bucatarind cu Uica prin Europa si in cuina la Uica Mihai. Aceste carti isi cauta un editor, am primit mai multe oferte si stau pe ganduri. Am nevoie de sfatul unui manager profesionist si sper sa imi gasesc unul. In lucru am o carte masiva la care scriu in draci, ea se intituleaza 365 de zile in bucatarie.

Culinar.ro: Care considerati ca este ce mai mare realizare a dumneavoastra?

Am atatia prieteni incat sunt cel mai bogat om din lume. si am devenit nemuritor datorita internetului pe care lucrarile mele se plimba de la un capat la altul al lumii si sunt receptate de sute de mii de oameni anual.

Culinar.ro: In final va rog sa transmiteti un salut, un sfat sau un indemn cititorilor culinar.ro

Gatitul te inobileaza. Inveti sa iti iubesti aproapele si sa fii responsabil fata de el. Asa ca ramaneti la cratita. si ramaneti si pe Culinar. Ro, este site-ul meu preferat, pe bune si pe cinstite.
Profil:

Felul de mancare preferat: Fasolea
Vinul preferat: Zaibarul oltenesc, vin negru greu, bogat in arome si modest in pahar.
Condimentul preferat: Chimenul, cimbru, condimente complexe si arhaice.
Locul preferat: Poalele muntelui Semenic cu salbele lui de lacuri si raurile pline de pastravi.   Mai multe despre Uica Mihai si munca lui gasiti pe blogul personal: uicamihai.blogspot.com Material realizat de Georgeta Bocşe

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Prajitura cu cirese
2
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Macrou cu sos de rosii la cuptor
3
Mancaruri cu peste

Macrou cu sos de rosii la cuptor

Pentru ca suntem in postul Craciunului si sunt forte multe zile cu dezlegare la peste, va prezint o reteta delicioasa...

Macrou cu sos de rosii la cuptor
Tort Diplomat de post
4
Torturi

Tort Diplomat de post

Tortul diplomat este un desert foarte cunoscut si apreciat, de care va puteti bucura si in perioada postului. Tortul se...

Tort Diplomat de post
Nectar de caise
5
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Parteneri
Pizza cu blat crocant, facut cu vin spumant
Bucataras.RO

Pizza cu blat crocant, facut cu vin spumant

Pizza in sine nu este prea bogata in ingrediente, este facuta instant cu ce am gasit prin frigider, dar interesant este...

Pizza cu blat crocant, facut cu vin spumant
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga