Ziua Nationala a Gastronomiei și Vinului:

(0)
admin postat de

 Inițiat la prima

ediție a Congresului Național de Gastronomie și Vin de către Chef Nico Lontras

(Rare Food Services), Cezar Ioan (vinul.ro) și Cosmin Dragomir (gastroart.ro), proiectul a

fost adoptat cu 251 de voturi pentru, două abțineri și niciunul împotrivă de

către Camera Deputaților, for decizional, după ce trecuse de Senat și de toate

comisiile de resort.

Proiectul a fost depus de către

deputatul brașovean Mihai Mohaci și a suferit în parcusul legislativ câteva

modificări față de forma inițială.

 

Ziua Națională a Gastronomiei

și Vinului Românesc prevede:

Art.l.- Se instituie Ziua

naţională a gastronomiei şi a vinului românesc, în ultima duminică a lunii

octombrie.


Art.2.- (1) Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc poate fi

organizată de către autorităţile publice centrale, locale, de cătrecelelalte

instituţii ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea

şi participarea la programe şi manifestări cu caracter social sau ştiinţific,

în scopul de a aprecia şi promova obiceiurile şi produsele culinare

tradiţionale.


(2) Autorităţile publice centrale şi locale pot contribui la organizarea

acţiunilor precizate prin acordarea de sprijin logistic şi pot aloca fonduri

din bugetele proprii în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

 

Miercuri, pe 16 aprilie,

la

...
ediția a III-a a Congresului Național de Gastronomie și Vin (de la ora 10:00

în Aula ASE București) inițiatorii vor lansa și un ghid de bune practici pentru

această lege.

 

“Ziua gastronomiei și

vinurilor din România poate fi unul dintre factorii care să declanșeze pofta

pentru (re)cunoaștere, mândrie și progres. Francezii, italienii, spaniolii,

nemții, cehii, turcii (și cam toate popoarele “cu istorie” la care ne putem uita) au

făcut din gastronomie (și vinuri, unde acesta e tradițional) vârf

de lance pentru atragerea de turiști, pentru exporturi, pentru a reconstrui

legăturile invizibile care alcătuiesc țesătura intimă a unei națiuni.”, Cezar Ioan

(vinul.ro)

 









































“Este

un prilej perfect pentru parteneriate public-private prin care să celebrăm

gastronomie românească altfel decât în fața grătarului cu paharul de tulburel

în mână. Putem organiza dezbateri, conferințe, expoziții tematice, lansări de

carte etc. Mi-aș dori ca restaurantele să se 
folosească de acest pretext pentru a prezenta meniuri special concepute pentru această zi”, Cosmin Dragomir (gastroart.ro) 


“Este un pas important pentru ne stabili identitatea culinară națională, regională, locală și microlocală. Promovarea gastronomiei și a vinurile autohtone se face după ureche, după cum îl taie capul pe fiecare. Poate e timpul să avem un concept robust și atractiv pentru potențialii turiști, o strategie pe termen scurt, mediu și lung care să fie în folosul tuturor”, chef Nico Lontras


Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate