Alege vinul cel mai potrivit pentru masa!

Alege vinul cel mai potrivit pentru masa!

Bun la gust, sanatos daca e consumat in cantitati mici, vinul bine ales poate chiar sa imbogateasca aroma alimentelor. Vinul este considerat nu o bautura, ci un aliment, nefiind accizat in majoritatea tarilor europene, inclusiv in Romania. Are un efect puternic anticancerigen, continand antioxidanti, insa acest efect se produce numai daca este baut cu masura.

Clasificarea vinurilor se face in functie de sortimentul strugurilor din care au fost obtinute, de tarie si de proprietatea lor de a fi mai aspre sau mai dulci. Exemple de vinuri Chardonnay sec este un vin elegant, cu o aroma florala distincta; se recomanda a fi servit rece alaturi de preparate din peste, crustacee sau specialitati din fructe de mare. Feteasca alba este un vin sec sau demisec, cu un continut moderat de alcool (11.5-12%), aciditate si zahar, si o finete naturala.

Cabernet Sauvignon este un vin rosu cu aroma de stafida neagra, care se consuma preferabil dupa o imbatranire de 5 - 10 ani, la o temperatura de 16 - 18º C, alaturi de carne rosie, fripturi sau gratar in sange, mancaruri grase, gasca, piept de rata, miel, paste cu sos, midii, branzeturi puternic aromate, salate de legume amarui, mancaruri cu sos concentrat de tomate si ciocolata.

Busuioaca de Bohotin este un vin licoros cu o corpolenta deosebita, cu un parfum inconfundabil, amestec de trandafir si busuioc ce ii dau o nota aparte, rar intalnita la alte vinuri aromate. Are o culoare rosé diferita de orice alt tip de vin.

Reguli pentru servirea vinurilor Vinurile albe trebuie combinate cu carne alba – pui si peste – cele rosii cu carne rosie si vanat.

Vinurile se servesc in ordinea crescatoare a tariei lor: mai intai cele slabe, la sfarsit cele tari.

Vinul nu trebuie sa fie rece, totusi temperatura sa trebuie sa fie mai scazuta decat a mediului ambiant.

Nici mancarea, nici vinul nu trebuie sa se domine reciproc.

Cateva idei pentru alegeri reusite Fructele de mare pot fi asociate cu Riesling. Friptura condimentata de miel se poate insoti cu Merlot. Cozonacul se poate combina cu Tamaioasa Romaneasca.

Sfaturi clasice privind alegerea unui vin Pentru o petrecere la restaurant, puteti solicita sfatul ospatarului, insa e important sa va interesati si de pret, pentru ca vinurile pot fi foarte scumpe. In cazul unei cine de afaceri, este indicat sa alegem un vin din clasa de mijloc a preturilor: impresia ca suntem extravaganti si risipitori sau extrem de zgarciti nu este benefica. Pentru o petrecere acasa, vom alege pahare cu picior: tinand paharul de picior, vinul nu se incalzeste de la temperatura mainii.

Alegerea vinului se face dupa ce mancarea a fost stabilita, dar si in functie de optiunile alimentare ale invitatilor.

Mancarurile mai grele, cu sosuri sau cu arome puternice, se combina cu vinuri cu corp puternic. Mancarurile usoare si delicate se asociaza cu vinuri usoare. Felurile principale dulci si deserturile merg cu vinuri dulci: daca vinul e mai putin dulce ca mancarea, poate parea acru. Sosurile condimentate si mancarurile sarate se combina cu vinuri seci. Se consuma vinurile seci inaintea celor dulci. La ciorbe si supe – de regula – nu se serveste vin.

Alegerea unui vin este – cu siguranta – o arta; dar este si o meserie, pe care un somelier o invata timp de trei pana la cinci ani. Exista o temperatura a servirii vinului: dar nu vom gresi daca il vom tine la beci, de unde il vom scoate pe cel alb cu o ora inainte de servire, iar pe cel negru cu patru-cinci ore, pentru a-l servi la 8-10º C, respectiv 16-18º C. Exista o tehnica precisa privind forma si calitatile paharului: nu vom gresi folosind pahare cu picior. Oricat ne vom stradui, nu vom fi somelieri… dar vom fi gazde primitoare…

Vinul ofera multe desfatari. Una dintre ele este alegerea sa. Acest articol este scris de Carmela Botezatu pentru concursul media-content. Si tu poti publica retete si articole pe culinar.ro si ai sansa de a castiga un Iphone sau un Ipad.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui cu ghimbir

Gem de gutui cu ghimbir

Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...

Gem de gutui cu ghimbir
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Ciorba de perisoare din carne de pui
1
Supe de carne

Ciorba de perisoare din carne de pui

Este una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...

Ciorba de perisoare din carne de pui
Supa crema de dovleac
2
Supe si ciorbe

Supa crema de dovleac

Gustoasa, hranitoare, simplu si rapid de facut: supa crema de dovleac. Ideala pentru serile rece de iarna, pentru o cina usoara.

Supa crema de dovleac
Briose aperitiv cu legume si sunca presata
3
Aperitive cu legume

Briose aperitiv cu legume si sunca presata

Perfecte printre aperitivele unei mese festive aceste brioșe aperitiv cu legume și șuncă presată, gustoase și aspectuoase!

Briose aperitiv cu legume si sunca presata
Ciorba de fasole in bol de paine
4
Ciorbe

Ciorba de fasole in bol de paine

Ciorba de fasole in bol de paine este o metoda ingenioasa de a prezenta ciorba. Dar in esenta ciorba de fasole cu costita...

Ciorba de fasole in bol de paine
Spring rolls - Pachetele de primavara
5
Aperitive cu legume

Spring rolls - Pachetele de primavara

Spring rolls este o reteta rapida si delicioasa din bucataria asiatica.

Spring rolls - Pachetele de primavara
Parteneri
Aperitiv baghete umplute la cuptor
Bucataras.RO

Aperitiv baghete umplute la cuptor

Aperitiv baghete umplute la cuptor
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Prajitura cu branza, cacao si struguri
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia