Bun la gust, sanatos daca e consumat in cantitati mici, vinul bine ales poate chiar sa imbogateasca aroma alimentelor. Vinul este considerat nu o bautura, ci un aliment, nefiind accizat in majoritatea tarilor europene, inclusiv in Romania. Are un efect puternic anticancerigen, continand antioxidanti, insa acest efect se produce numai daca este baut cu masura.
Clasificarea vinurilor se face in functie de sortimentul strugurilor din care au fost obtinute, de tarie si de proprietatea lor de a fi mai aspre sau mai dulci. Exemple de vinuri Chardonnay sec este un vin elegant, cu o aroma florala distincta; se recomanda a fi servit rece alaturi de preparate din peste, crustacee sau specialitati din fructe de mare. Feteasca alba este un vin sec sau demisec, cu un continut moderat de alcool (11.5-12%), aciditate si zahar, si o finete naturala.
Cabernet Sauvignon este un vin rosu cu aroma de stafida neagra, care se consuma preferabil dupa o imbatranire de 5 - 10 ani, la o temperatura de 16 - 18º C, alaturi de carne rosie, fripturi sau gratar in sange, mancaruri grase, gasca, piept de rata, miel, paste cu sos, midii, branzeturi puternic aromate, salate de legume amarui, mancaruri cu sos concentrat de tomate si ciocolata.
Busuioaca de Bohotin este un vin licoros cu o corpolenta deosebita, cu un parfum inconfundabil, amestec de trandafir si busuioc ce ii dau o nota aparte, rar intalnita la alte vinuri aromate. Are o culoare rosé diferita de orice alt tip de vin.
Reguli pentru servirea vinurilor Vinurile albe trebuie combinate cu carne alba – pui si peste – cele rosii cu carne rosie si vanat.
Vinurile se servesc in ordinea crescatoare a tariei lor: mai intai cele slabe, la sfarsit cele tari.
Vinul nu trebuie sa fie rece, totusi temperatura sa trebuie sa fie mai scazuta decat a mediului ambiant.
Nici mancarea, nici vinul nu trebuie sa se domine reciproc.
Cateva idei pentru alegeri reusite Fructele de mare pot fi asociate cu Riesling. Friptura condimentata de miel se poate insoti cu Merlot. Cozonacul se poate combina cu Tamaioasa Romaneasca.
Sfaturi clasice privind alegerea unui vin Pentru o petrecere la restaurant, puteti solicita sfatul ospatarului, insa e important sa va interesati si de pret, pentru ca vinurile pot fi foarte scumpe. In cazul unei cine de afaceri, este indicat sa alegem un vin din clasa de mijloc a preturilor: impresia ca suntem extravaganti si risipitori sau extrem de zgarciti nu este benefica. Pentru o petrecere acasa, vom alege pahare cu picior: tinand paharul de picior, vinul nu se incalzeste de la temperatura mainii.
Alegerea vinului se face dupa ce mancarea a fost stabilita, dar si in functie de optiunile alimentare ale invitatilor.
Mancarurile mai grele, cu sosuri sau cu arome puternice, se combina cu vinuri cu corp puternic. Mancarurile usoare si delicate se asociaza cu vinuri usoare. Felurile principale dulci si deserturile merg cu vinuri dulci: daca vinul e mai putin dulce ca mancarea, poate parea acru. Sosurile condimentate si mancarurile sarate se combina cu vinuri seci. Se consuma vinurile seci inaintea celor dulci. La ciorbe si supe – de regula – nu se serveste vin.
Alegerea unui vin este – cu siguranta – o arta; dar este si o meserie, pe care un somelier o invata timp de trei pana la cinci ani. Exista o temperatura a servirii vinului: dar nu vom gresi daca il vom tine la beci, de unde il vom scoate pe cel alb cu o ora inainte de servire, iar pe cel negru cu patru-cinci ore, pentru a-l servi la 8-10º C, respectiv 16-18º C. Exista o tehnica precisa privind forma si calitatile paharului: nu vom gresi folosind pahare cu picior. Oricat ne vom stradui, nu vom fi somelieri… dar vom fi gazde primitoare…
Vinul ofera multe desfatari. Una dintre ele este alegerea sa. Acest articol este scris de Carmela Botezatu pentru concursul media-content. Si tu poti publica retete si articole pe culinar.ro si ai sansa de a castiga un Iphone sau un Ipad.
Deserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseImi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...
Briose cu afineO placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!
Placinta cu dovleceiGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseNectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...
Nectar de caiseCiorbita simpla de dovlecei este o reteta de ciorba potrivita in zilele de post. Ciorba cu multe legume este usoara,...
Ciorbita simpla de dovleceiCine-a zis ca trebuie sa renunti la carne doar pentru ca-i cald afara?
Rulada cu spanac si rosii uscate la slow cooker Crock-Pot 5,7 L Hinged LidIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minuteO salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasa
Comentarii