Alege vinul cel mai potrivit pentru masa!

Alege vinul cel mai potrivit pentru masa!

Bun la gust, sanatos daca e consumat in cantitati mici, vinul bine ales poate chiar sa imbogateasca aroma alimentelor. Vinul este considerat nu o bautura, ci un aliment, nefiind accizat in majoritatea tarilor europene, inclusiv in Romania. Are un efect puternic anticancerigen, continand antioxidanti, insa acest efect se produce numai daca este baut cu masura.

Clasificarea vinurilor se face in functie de sortimentul strugurilor din care au fost obtinute, de tarie si de proprietatea lor de a fi mai aspre sau mai dulci. Exemple de vinuri Chardonnay sec este un vin elegant, cu o aroma florala distincta; se recomanda a fi servit rece alaturi de preparate din peste, crustacee sau specialitati din fructe de mare. Feteasca alba este un vin sec sau demisec, cu un continut moderat de alcool (11.5-12%), aciditate si zahar, si o finete naturala.

Cabernet Sauvignon este un vin rosu cu aroma de stafida neagra, care se consuma preferabil dupa o imbatranire de 5 - 10 ani, la o temperatura de 16 - 18º C, alaturi de carne rosie, fripturi sau gratar in sange, mancaruri grase, gasca, piept de rata, miel, paste cu sos, midii, branzeturi puternic aromate, salate de legume amarui, mancaruri cu sos concentrat de tomate si ciocolata.

Busuioaca de Bohotin este un vin licoros cu o corpolenta deosebita, cu un parfum inconfundabil, amestec de trandafir si busuioc ce ii dau o nota aparte, rar intalnita la alte vinuri aromate. Are o culoare rosé diferita de orice alt tip de vin.

Reguli pentru servirea vinurilor Vinurile albe trebuie combinate cu carne alba – pui si peste – cele rosii cu carne rosie si vanat.

Vinurile se servesc in ordinea crescatoare a tariei lor: mai intai cele slabe, la sfarsit cele tari.

Vinul nu trebuie sa fie rece, totusi temperatura sa trebuie sa fie mai scazuta decat a mediului ambiant.

Nici mancarea, nici vinul nu trebuie sa se domine reciproc.

Cateva idei pentru alegeri reusite Fructele de mare pot fi asociate cu Riesling. Friptura condimentata de miel se poate insoti cu Merlot. Cozonacul se poate combina cu Tamaioasa Romaneasca.

Sfaturi clasice privind alegerea unui vin Pentru o petrecere la restaurant, puteti solicita sfatul ospatarului, insa e important sa va interesati si de pret, pentru ca vinurile pot fi foarte scumpe. In cazul unei cine de afaceri, este indicat sa alegem un vin din clasa de mijloc a preturilor: impresia ca suntem extravaganti si risipitori sau extrem de zgarciti nu este benefica. Pentru o petrecere acasa, vom alege pahare cu picior: tinand paharul de picior, vinul nu se incalzeste de la temperatura mainii.

Alegerea vinului se face dupa ce mancarea a fost stabilita, dar si in functie de optiunile alimentare ale invitatilor.

Mancarurile mai grele, cu sosuri sau cu arome puternice, se combina cu vinuri cu corp puternic. Mancarurile usoare si delicate se asociaza cu vinuri usoare. Felurile principale dulci si deserturile merg cu vinuri dulci: daca vinul e mai putin dulce ca mancarea, poate parea acru. Sosurile condimentate si mancarurile sarate se combina cu vinuri seci. Se consuma vinurile seci inaintea celor dulci. La ciorbe si supe – de regula – nu se serveste vin.

Alegerea unui vin este – cu siguranta – o arta; dar este si o meserie, pe care un somelier o invata timp de trei pana la cinci ani. Exista o temperatura a servirii vinului: dar nu vom gresi daca il vom tine la beci, de unde il vom scoate pe cel alb cu o ora inainte de servire, iar pe cel negru cu patru-cinci ore, pentru a-l servi la 8-10º C, respectiv 16-18º C. Exista o tehnica precisa privind forma si calitatile paharului: nu vom gresi folosind pahare cu picior. Oricat ne vom stradui, nu vom fi somelieri… dar vom fi gazde primitoare…

Vinul ofera multe desfatari. Una dintre ele este alegerea sa. Acest articol este scris de Carmela Botezatu pentru concursul media-content. Si tu poti publica retete si articole pe culinar.ro si ai sansa de a castiga un Iphone sau un Ipad.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere. Aceasta reteta nu contine gluten

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ador să servesc primăvara o așa ciorbă de lobodă cu franjuri de ou, acrișoară!De data aceasta am acrit-o cu zeamă de...

Ciorba de loboda cu franjuri de ou
Chec zebra cu portocale sau chec marmorat

Chec zebra cu portocale sau chec marmorat

Daca iti e pofta de un desert cu arome de fructe, am eu o solutie si rapida si gustoasa: Chec zebra cu portocale sau chec...

Chec zebra cu portocale sau chec marmorat
Cele mai apreciate rețete
Mucenici moldovenesti insiropati
1
Preparate dulci

Mucenici moldovenesti insiropati

Mucenicii moldovenesti sau sfintisorii sunt facuti din aluat pufos si aromat, in forma cifrei 8, rumeniti in cuptor, unsi...

Mucenici moldovenesti insiropati
Mancare de spanac cu ou ochi
2
Bebelusi 12-18 luni

Mancare de spanac cu ou ochi

Mancarea de spanac cu ou ochi pentru bebelusi este o delicioasa reteta nutritiva, perfecta pentru diversificarea alimentatiei...

Mancare de spanac cu ou ochi
Gyros cu pui si sos tsatsiki
3
Mancaruri cu carne

Gyros cu pui si sos tsatsiki

Ca si romani, suntem mari amatori de fast food. Eu personal, pur si simplu ador gyros-ul. Cu fiecare inghititura simti acea...

Gyros cu pui si sos tsatsiki
Tort crema de zahar ars
4
Torturi

Tort crema de zahar ars

Tortul crema de zahar ars este un tort minunat ce combina traditionala reteta de crema de zahar ars cu un blat pufos de...

Tort crema de zahar ars
Nectar de caise
5
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Parteneri
Covrigei cu chimen si parmezan
Bucataras.RO

Covrigei cu chimen si parmezan

O reteta exceptionala de covrigei. Foarte gustosi si fragezi !

Covrigei cu chimen si parmezan
Pariziene cu branza dulce
Gustos.RO

Pariziene cu branza dulce

Reteta de pariziene cu branza dulce. Pariziene cu branza dulce reteta simpla. Reteta de cornuri pariziene cu umplutura de...

Pariziene cu branza dulce