Alegerea vinului - o decizie complicata

Legat de acest subiect primesc foarte multe intrebari care ma pun in dificultate, deoarece se refera la o decizie personala. Iata cateva exemple:

Cum alegem un vin? Care este cel mai bun vin? Cele mai bune vinuri sunt cele albe sau cele rosii? Pretul unui vin reprezinta nivelul calitatii? Vreau sa fac un cadou, ce vin imi recomandati?

Prima intrebare are „n” variante de raspuns deoarece fiecare sticla de vin e o mica aventura, deci daca dorim aventura, raspunsul e simplu la intamplare. Daca surpriza de a avea un vin dulce ca aperitiv nu ni se pare foarte agreabila, atunci va trebui sa ne apropiem de eticheta si sa-i descifram dictionarul. Denumirea de origine controlata (D.O.C.) este prima garantie a calitatii, iar podgoria ne recomanda anumite soiuri de vin care, prin lipsa sau prezenta zaharurilor (sec, demisec, demidulce si dulce), stabilesc locul vinului la inceputul sau la sfarsitul mesei. Din pacate, recomandarea trebuie sa o opresc la acest nivel initiatic; a incerca sa dam sfaturi ar insemna sa incalc un principiu: acela ca gusturile nu se discuta. La intrebarea „Care e cel mai bun vin?” raspunsul e sfarsitul raspunsului anterior. Daca „cele mai bune vinuri sunt cele albe sau cele rosii?” alb sau rosu nu este un criteriu de calitate, tine doar de preferinte si de meniu. Pretul unui vin reprezinta nivelul calitatii?” O „axioma” adaptata ne avertizeaza „ca suntem prea saraci sa cumparam vinuri ieftine”. Cu toate ca axioma e discutabila, avem si vinuri care se vand sub pragul sareciei, iar cateva au tendinte de integrare in euro, dar majoritatea asteapta vremea cand vor fi pretuite dupa valoare. Vreau sa fac un cadou, ce vin imi recomandati? La aceasta intrebare primul raspuns ar fi „cui?” Urmare a acestor intrebari am incercat si un mic experiment. Am intrat intr-un supermarket oprindu-ma la raionul de vinuri unde l-am abordat pe domnul aflat in halat si cu ecuson, aflat in apropiere, cu intrebarea: ”Cum sa aleg un vin?”. Mi-a raspuns amabil: „Serviti ce doriti, tot ce avem este expus pe raft”. Vreau ca acest editorial sa-l considerati doar o provocare, iar impreuna, pas cu pas, vom incerca sa dezlegam „taina” acestor „decizii complicate”. O jumatate de concluzie este cuprinsa in una din legile lui Murphy: „Cu cat un lucru pare mai simplu, cu atat este mai complicat”.

Dorin Popa, Presedintele Asociatiei pentru cultura si civilizatia vinului Enoteca Millesime

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori