Alegerea vinului - o decizie complicata

Legat de acest subiect primesc foarte multe intrebari care ma pun in dificultate, deoarece se refera la o decizie personala. Iata cateva exemple:

Cum alegem un vin? Care este cel mai bun vin? Cele mai bune vinuri sunt cele albe sau cele rosii? Pretul unui vin reprezinta nivelul calitatii? Vreau sa fac un cadou, ce vin imi recomandati?

Prima intrebare are „n” variante de raspuns deoarece fiecare sticla de vin e o mica aventura, deci daca dorim aventura, raspunsul e simplu la intamplare. Daca surpriza de a avea un vin dulce ca aperitiv nu ni se pare foarte agreabila, atunci va trebui sa ne apropiem de eticheta si sa-i descifram dictionarul. Denumirea de origine controlata (D.O.C.) este prima garantie a calitatii, iar podgoria ne recomanda anumite soiuri de vin care, prin lipsa sau prezenta zaharurilor (sec, demisec, demidulce si dulce), stabilesc locul vinului la inceputul sau la sfarsitul mesei. Din pacate, recomandarea trebuie sa o opresc la acest nivel initiatic; a incerca sa dam sfaturi ar insemna sa incalc un principiu: acela ca gusturile nu se discuta. La intrebarea „Care e cel mai bun vin?” raspunsul e sfarsitul raspunsului anterior. Daca „cele mai bune vinuri sunt cele albe sau cele rosii?” alb sau rosu nu este un criteriu de calitate, tine doar de preferinte si de meniu. Pretul unui vin reprezinta nivelul calitatii?” O „axioma” adaptata ne avertizeaza „ca suntem prea saraci sa cumparam vinuri ieftine”. Cu toate ca axioma e discutabila, avem si vinuri care se vand sub pragul sareciei, iar cateva au tendinte de integrare in euro, dar majoritatea asteapta vremea cand vor fi pretuite dupa valoare. Vreau sa fac un cadou, ce vin imi recomandati? La aceasta intrebare primul raspuns ar fi „cui?” Urmare a acestor intrebari am incercat si un mic experiment. Am intrat intr-un supermarket oprindu-ma la raionul de vinuri unde l-am abordat pe domnul aflat in halat si cu ecuson, aflat in apropiere, cu intrebarea: ”Cum sa aleg un vin?”. Mi-a raspuns amabil: „Serviti ce doriti, tot ce avem este expus pe raft”. Vreau ca acest editorial sa-l considerati doar o provocare, iar impreuna, pas cu pas, vom incerca sa dezlegam „taina” acestor „decizii complicate”. O jumatate de concluzie este cuprinsa in una din legile lui Murphy: „Cu cat un lucru pare mai simplu, cu atat este mai complicat”.

Dorin Popa, Presedintele Asociatiei pentru cultura si civilizatia vinului Enoteca Millesime

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Paste cu sos de rosii si busuioc

Paste cu sos de rosii si busuioc

Fiica mea le adoră. Reteta inventata de mine.

Paste cu sos de rosii si busuioc
Tarta cu piersici

Tarta cu piersici

Pentru azi o reţetă foarte simplă dar tare gustoasă. Am ales să pregătesc această reţetă pentru că mamei mele nu-i...

Tarta cu piersici
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
1
Romania

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)

Aceasta reteta de prajitura cu gem si aluat razuit se mai numeste si prajitura raioasa. Este o prajitura de casa simpla si...

Prajitura cu gem si aluat razuit (raioasa)
Prajitura foaie peste foaie
2
Romania

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Gogosari cu conopida si struguri
3
Romania

Gogosari cu conopida si struguri

E toamna! Da...e toamna...e vremea conservelor pentru iarna. Cel putin la mine acasa. Am mancat la o matusa din Bistrita o...

Gogosari cu conopida si struguri
Salata de fasole verde
4
Romania

Salata de fasole verde

Se fierbe fasolea verde si se taie bucatele mici. Se rade morcovul, se taie patrunjelul, ceapa si 2-3 catei de usturoi. Se...

Salata de fasole verde
Lichior de menta
5
Romania

Lichior de menta

Lichiorul de menta este o bautura deosebita. Pentru a face aceasta reteta de lichior aveti nevoie frunze de menta, alcool si...

Lichior de menta