Vinul poate fi etichetat ca fiind sampanie numai in cazul in care este produs in regiunea Champagne din nord-estul Frantei. Daca un vin spumant este produs prin metoda traditionala frantuzeasca in alta regiune, este nevoie ca pe eticheta sa se specifice acest lucru. Cele trei soiuri de struguri utilizate pentru a face sampanie sunt Chardonnay, Pinot Noir si Pinot Meunier, toate acestea crescand in regiunea Champagne. Sampania adevarata, spre deosebire de alte vinuri spumante, trebuie sa contina bule dezvoltate in cursul a doua procese de fermentatie: o data in butoaie si din nou în sticle. Dom Perignon, un calugar benedictin de la Abatia de Hautvillers, este considerat a fi inventatorul sampaniei. El a introdus dioxidul de carbon in procesul de fermentatie, obtinand astfel celebrele bule. Intr-o sticla de 750 ml de sampanie exista aproximativ 49 de milioane de bule. Calculul a fost realizat de Bill Lembeck, care a folosit sampanie pastrata la o temperatura de 20 de grade Celsius. Presiunea dintr-o sticla de sampanie este de trei ori mare decat cea din anvelopa unui automobil. Legenda spune ca paharul de sampanie, numit cupa, a fost modelat dupa forma sanului reginei Marie Antoinette. Cel mai lung zbor al unui dop de sampanie a atins recordul de 53 metri si 22 centimetri. Performanta a fost realizata in New York de catre americanul Heinrich Medicus, in anul 1988. Cea mai mare sticla de sampanie din lume a fost prezentata la un festival din Spoleto, Italia. Sticla avea aproape 2,1 metri inaltime, fiind echivalentul a 22 de sticle normale. James Bond, celebrul spion creat de Ian Fleming, e portretizat ca fiind un bautor frecvent de sampanie. Pe parcursul filmelor din seria Bond, personajul bea de 35 de ori sampanie. Se povesteste ca diva blonda Marilyn Monroe a facut baie in sampanie: in biografia sa se specifica faptul ca a fost nevoie de 350 de sticle pentru a umple cada. Sampania oficiala bauta pe vasul Titanic apartinea companiei Heidsieck & Co. Se spune ca unele sticle au fost aduse recent la suprafata, iar gustul sampaniei din acestea era in continuare excelent!
Deserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseImi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...
Briose cu afineO placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!
Placinta cu dovleceiGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseNectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...
Nectar de caiseCiorbita simpla de dovlecei este o reteta de ciorba potrivita in zilele de post. Ciorba cu multe legume este usoara,...
Ciorbita simpla de dovleceiNu stiam cum sa-i zic asa ca am numit-o minunata, ca tot sunt bucataras minunat.... am facut eu niste combinatii care imi...
Prajitura MinunataIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minuteO salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasa
Comentarii