Ce nu stiati despre sampanie

Vinul poate fi etichetat ca fiind sampanie numai in cazul in care este produs in regiunea Champagne din nord-estul Frantei. Daca un vin spumant este produs prin metoda traditionala frantuzeasca in alta regiune, este nevoie ca pe eticheta sa se specifice acest lucru. Cele trei soiuri de struguri utilizate pentru a face sampanie sunt Chardonnay, Pinot Noir si Pinot Meunier, toate acestea crescand in regiunea Champagne. Sampania adevarata, spre deosebire de alte vinuri spumante, trebuie sa contina bule dezvoltate in cursul a doua procese de fermentatie: o data in butoaie si din nou în sticle. Dom Perignon, un calugar benedictin de la Abatia de Hautvillers, este considerat a fi inventatorul sampaniei. El a introdus dioxidul de carbon in procesul de fermentatie, obtinand astfel celebrele bule. Intr-o sticla de 750 ml de sampanie exista aproximativ 49 de milioane de bule. Calculul a fost realizat de Bill Lembeck, care a folosit sampanie pastrata la o temperatura de 20 de grade Celsius. Presiunea dintr-o sticla de sampanie este de trei ori mare decat cea din anvelopa unui automobil. Legenda spune ca paharul de sampanie, numit cupa, a fost modelat dupa forma sanului reginei Marie Antoinette. Cel mai lung zbor al unui dop de sampanie a atins recordul de 53 metri si 22 centimetri. Performanta a fost realizata in New York de catre americanul Heinrich Medicus, in anul 1988. Cea mai mare sticla de sampanie din lume a fost prezentata la un festival din Spoleto, Italia. Sticla avea aproape 2,1 metri inaltime, fiind echivalentul a 22 de sticle normale. James Bond, celebrul spion creat de Ian Fleming, e portretizat ca fiind un bautor frecvent de sampanie. Pe parcursul filmelor din seria Bond, personajul bea de 35 de ori sampanie. Se povesteste ca diva blonda Marilyn Monroe a facut baie in sampanie: in biografia sa se specifica faptul ca a fost nevoie de 350 de sticle pentru a umple cada. Sampania oficiala bauta pe vasul Titanic apartinea companiei Heidsieck & Co. Se spune ca unele sticle au fost aduse recent la suprafata, iar gustul sampaniei din acestea era in continuare excelent!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Salata de leurda

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Salata de leurda
Chiftelute frigarui

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Chiftelute frigarui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tosca
1
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
2
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
3
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
4
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa