Exista vinuri care trebuie baute la cel mult doi ani dupa imbuteliere. Dupa acest interval vinul incepe sa isi piarda anumite proprietati ori sa capete defecte.
Jancis Robinson, una dintre cele mai renumite jurnaliste de vin apreciaza ca doar 10 % din vinurile rosii pot fi invechite si 5 % dintre vinurile albe. Robinson mai spune ca dintre toate vinurile aproximativ 1% din vinuri merita sa fie pastrate pentru o perioada de peste 10 ani. Cele mai multe vinuri incep sa isi piarda din fructuozitate dupa acest rastimp.
Criteriile dupa care se decide daca un vin poate fi sau nu invechit sunt multiple. Unul dintre acestea este PH-ul. Vinurile cu un PH scazut se comporta mai bine la invechire. De asemenea taninii si zaharurile ajuta la invechire. Raportul dintre zaharuri, aciditate, fenoli si apa fiind decisiv in determinarea modului in care se comporta un vin la invechire.
Trebuie stiut ca de obicei vinurile rose si vinurile spumante nu se invechesc.
In ultimii ani a aparut un instrument care ii ajuta foarte mult pe specialisti sa decida daca pun un vin la invechit sau nu. Se numeste cheia vinului si este un instrument confectionat dintr-un aliaj de mai multe metale in care predomina cuprul. Cu acest instrument se accelereaza procesele oxidative ale vinului la nivel molecular, astfel ca o secunda de contact a acestei "chei” cu vinul echivaleaza unui an de imbatranire. Totusi la scara larga nu poate fi folosit acest instrument, ci doar intr-un pahar – ca si test.
Revenind la procesul de invechire... o data ce se stie ca un vin se va comporta bine la invechire acesta trebuie pastrat intr-un loc intunecat, racoros si cu o umiditate contstanta. Temperatura de pastrare a vinurilor trebuie sa fie constanta, de preferinta intre 10 si 12° C, iar umiditatea ideala este intre 75 si 80 %. In afara de acesti parametrii trebuie avut grija ca sticlele sa nu fie miscate. De aceea se va alege un spatiu de depozitare departe de zonele intens circulate, cu linii de tramvai ori santiere.
Dar de ce se invecheste vinul? Pentru ca lucrurile bune au nevoie de timp sa fie desavarsite. Unele vinuri au nevoie de timp pentru a ajunge la punctul maxim de calitate. Vinul invechit va avea un gust mult mai bun, va fi mai catifelat, buchetul vinului va fi in general mult mai complex.
Si pentru ca sunt atat de multe conditii pe care un vin trebuie sa le indeplineasca pentru a fi invechit corespunzator si pretul este pe masura. Daca ai fler si noroc poti sa faci avere din vinuri. Pe bursa vinurilor exista vinuri si ani foarte cautati. Uneori se vand sticle de vin cu zeci de mii de euro...vinuri care poate la imbuteliere costau cateva zeci de euro. Trebuie mentionat ca exista vinuri foarte vechi care se patreaza nu neaparat pentru a mai fi consumate vreodata, ci pentru valoare lor istorica, acestea devenind mai mult obiecte de colectie.
In final urmeaza o lista cu cele mai sumpe 10 vinuri din lume, conform unui clasament realizat de revista Forbes:
1. Chateau Lafitte 1787 – 156.450 $
2.Chateau d’Yquem 1787 – 100.000 $
3. Penfolds Grange Hermitage 1951 – 38.420 $
4. Cheval Blanc 1947 – 33.781 $
5. Chateau Mouton-Rothschild1945 – 28.750 $
6. Montrachet Domaine de la Romanée Conti 1978 – 23.929 $
7. DRC Romanée Conti 1934 – 20.145 $
8.Inglenook Cabernet Sauvignon Napa Valley 1941 – 24.675 $
9. Romanée Conti 2003 – 4650 $
10. Chateau Petrus 2005 – 3176 $
Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniSe spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.
Salata de leurdaPentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...
Chiftelute frigaruiCiorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!
Ciorba cu carne de porcPentru un pranz delicios si satios, va recomand aceasta mancarica. Se face foarte usor si este perfecta si pentru zilele de...
Mancare de vinete cu nautIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Comentarii