Ce vinuri pot fi invechite?

Exista vinuri care trebuie baute la cel mult doi ani dupa imbuteliere. Dupa acest interval vinul incepe sa isi piarda anumite proprietati ori sa capete defecte.

Jancis Robinson, una dintre cele mai renumite jurnaliste de vin apreciaza ca doar 10 % din vinurile rosii pot fi invechite si 5 % dintre vinurile albe. Robinson mai spune ca dintre toate vinurile aproximativ 1% din vinuri merita sa fie pastrate pentru o perioada de peste 10 ani. Cele mai multe vinuri incep sa isi piarda din fructuozitate dupa acest rastimp.

Criteriile dupa care se decide daca un vin poate fi sau nu invechit sunt multiple. Unul dintre acestea este PH-ul. Vinurile cu un PH scazut se comporta mai bine la invechire. De asemenea taninii si zaharurile ajuta la invechire. Raportul dintre zaharuri, aciditate, fenoli si apa fiind decisiv in determinarea modului in care se comporta un vin la invechire.

Trebuie stiut ca de obicei vinurile rose si vinurile spumante nu se invechesc.

In ultimii ani a aparut un instrument care ii ajuta foarte mult pe specialisti sa decida daca pun un vin la invechit sau nu. Se numeste cheia vinului si este un instrument confectionat dintr-un aliaj de mai multe metale in care predomina cuprul. Cu acest instrument se accelereaza procesele oxidative ale vinului la nivel molecular, astfel ca o secunda de contact a acestei "chei” cu vinul echivaleaza unui an de imbatranire. Totusi la scara larga nu poate fi folosit acest instrument, ci doar intr-un pahar – ca si test.

Revenind la procesul de invechire... o data ce se stie ca un vin se va comporta bine la invechire acesta trebuie pastrat intr-un loc intunecat, racoros si cu o umiditate contstanta. Temperatura de pastrare a vinurilor trebuie sa fie constanta, de preferinta intre 10 si 12° C, iar umiditatea ideala este intre 75 si 80 %. In afara de acesti parametrii trebuie avut grija ca sticlele sa nu fie miscate. De aceea se va alege un spatiu de depozitare departe de zonele intens circulate, cu linii de tramvai ori santiere.

Dar de ce se invecheste vinul? Pentru ca lucrurile bune au nevoie de timp sa fie desavarsite. Unele vinuri au nevoie de timp pentru a ajunge la punctul maxim de calitate. Vinul invechit va avea un gust mult mai bun, va fi mai catifelat, buchetul vinului va fi in general mult mai complex.

Si pentru ca sunt atat de multe conditii pe care un vin trebuie sa le indeplineasca pentru a fi invechit corespunzator si pretul este pe masura. Daca ai fler si noroc poti sa faci avere din vinuri. Pe bursa vinurilor exista vinuri si ani foarte cautati. Uneori se vand sticle de vin cu zeci de mii de euro...vinuri care poate la imbuteliere costau cateva zeci de euro. Trebuie mentionat ca exista vinuri foarte vechi care se patreaza nu neaparat pentru a mai fi consumate vreodata, ci pentru valoare lor istorica, acestea devenind mai mult obiecte de colectie.

In final urmeaza o lista cu cele mai sumpe 10 vinuri din lume, conform unui clasament realizat de revista Forbes:

1. Chateau Lafitte 1787 – 156.450 $
2.Chateau d’Yquem 1787 – 100.000 $
3. Penfolds Grange Hermitage 1951 – 38.420 $
4. Cheval Blanc 1947 – 33.781 $
5. Chateau Mouton-Rothschild1945 – 28.750 $
6. Montrachet Domaine de la Romanée Conti 1978 – 23.929 $
7. DRC Romanée Conti 1934 – 20.145 $
8.Inglenook Cabernet Sauvignon Napa Valley 1941 – 24.675 $
9. Romanée Conti 2003 – 4650 $
10. Chateau Petrus 2005 – 3176 $

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui cu ghimbir

Gem de gutui cu ghimbir

Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...

Gem de gutui cu ghimbir
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Ciorba de perisoare din carne de pui
1
Supe de carne

Ciorba de perisoare din carne de pui

Este una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...

Ciorba de perisoare din carne de pui
Supa crema de dovleac
2
Supe si ciorbe

Supa crema de dovleac

Gustoasa, hranitoare, simplu si rapid de facut: supa crema de dovleac. Ideala pentru serile rece de iarna, pentru o cina usoara.

Supa crema de dovleac
Briose aperitiv cu legume si sunca presata
3
Aperitive cu legume

Briose aperitiv cu legume si sunca presata

Perfecte printre aperitivele unei mese festive aceste brioșe aperitiv cu legume și șuncă presată, gustoase și aspectuoase!

Briose aperitiv cu legume si sunca presata
Ciorba de fasole in bol de paine
4
Ciorbe

Ciorba de fasole in bol de paine

Ciorba de fasole in bol de paine este o metoda ingenioasa de a prezenta ciorba. Dar in esenta ciorba de fasole cu costita...

Ciorba de fasole in bol de paine
Spring rolls - Pachetele de primavara
5
Aperitive cu legume

Spring rolls - Pachetele de primavara

Spring rolls este o reteta rapida si delicioasa din bucataria asiatica.

Spring rolls - Pachetele de primavara
Parteneri
Aperitiv baghete umplute la cuptor
Bucataras.RO

Aperitiv baghete umplute la cuptor

Aperitiv baghete umplute la cuptor
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Prajitura cu branza, cacao si struguri
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia