Ce vinuri pot fi invechite?

Exista vinuri care trebuie baute la cel mult doi ani dupa imbuteliere. Dupa acest interval vinul incepe sa isi piarda anumite proprietati ori sa capete defecte.

Jancis Robinson, una dintre cele mai renumite jurnaliste de vin apreciaza ca doar 10 % din vinurile rosii pot fi invechite si 5 % dintre vinurile albe. Robinson mai spune ca dintre toate vinurile aproximativ 1% din vinuri merita sa fie pastrate pentru o perioada de peste 10 ani. Cele mai multe vinuri incep sa isi piarda din fructuozitate dupa acest rastimp.

Criteriile dupa care se decide daca un vin poate fi sau nu invechit sunt multiple. Unul dintre acestea este PH-ul. Vinurile cu un PH scazut se comporta mai bine la invechire. De asemenea taninii si zaharurile ajuta la invechire. Raportul dintre zaharuri, aciditate, fenoli si apa fiind decisiv in determinarea modului in care se comporta un vin la invechire.

Trebuie stiut ca de obicei vinurile rose si vinurile spumante nu se invechesc.

In ultimii ani a aparut un instrument care ii ajuta foarte mult pe specialisti sa decida daca pun un vin la invechit sau nu. Se numeste cheia vinului si este un instrument confectionat dintr-un aliaj de mai multe metale in care predomina cuprul. Cu acest instrument se accelereaza procesele oxidative ale vinului la nivel molecular, astfel ca o secunda de contact a acestei "chei” cu vinul echivaleaza unui an de imbatranire. Totusi la scara larga nu poate fi folosit acest instrument, ci doar intr-un pahar – ca si test.

Revenind la procesul de invechire... o data ce se stie ca un vin se va comporta bine la invechire acesta trebuie pastrat intr-un loc intunecat, racoros si cu o umiditate contstanta. Temperatura de pastrare a vinurilor trebuie sa fie constanta, de preferinta intre 10 si 12° C, iar umiditatea ideala este intre 75 si 80 %. In afara de acesti parametrii trebuie avut grija ca sticlele sa nu fie miscate. De aceea se va alege un spatiu de depozitare departe de zonele intens circulate, cu linii de tramvai ori santiere.

Dar de ce se invecheste vinul? Pentru ca lucrurile bune au nevoie de timp sa fie desavarsite. Unele vinuri au nevoie de timp pentru a ajunge la punctul maxim de calitate. Vinul invechit va avea un gust mult mai bun, va fi mai catifelat, buchetul vinului va fi in general mult mai complex.

Si pentru ca sunt atat de multe conditii pe care un vin trebuie sa le indeplineasca pentru a fi invechit corespunzator si pretul este pe masura. Daca ai fler si noroc poti sa faci avere din vinuri. Pe bursa vinurilor exista vinuri si ani foarte cautati. Uneori se vand sticle de vin cu zeci de mii de euro...vinuri care poate la imbuteliere costau cateva zeci de euro. Trebuie mentionat ca exista vinuri foarte vechi care se patreaza nu neaparat pentru a mai fi consumate vreodata, ci pentru valoare lor istorica, acestea devenind mai mult obiecte de colectie.

In final urmeaza o lista cu cele mai sumpe 10 vinuri din lume, conform unui clasament realizat de revista Forbes:

1. Chateau Lafitte 1787 – 156.450 $
2.Chateau d’Yquem 1787 – 100.000 $
3. Penfolds Grange Hermitage 1951 – 38.420 $
4. Cheval Blanc 1947 – 33.781 $
5. Chateau Mouton-Rothschild1945 – 28.750 $
6. Montrachet Domaine de la Roman̩e Conti 1978 Р23.929 $
7. DRC Roman̩e Conti 1934 Р20.145 $
8.Inglenook Cabernet Sauvignon Napa Valley 1941 – 24.675 $
9. Roman̩e Conti 2003 Р4650 $
10. Chateau Petrus 2005 – 3176 $

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere. Aceasta reteta nu contine gluten

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ador să servesc primăvara o așa ciorbă de lobodă cu franjuri de ou, acrișoară!De data aceasta am acrit-o cu zeamă de...

Ciorba de loboda cu franjuri de ou
Chec zebra cu portocale sau chec marmorat

Chec zebra cu portocale sau chec marmorat

Daca iti e pofta de un desert cu arome de fructe, am eu o solutie si rapida si gustoasa: Chec zebra cu portocale sau chec...

Chec zebra cu portocale sau chec marmorat
Cele mai apreciate rețete
Mucenici moldovenesti insiropati
1
Preparate dulci

Mucenici moldovenesti insiropati

Mucenicii moldovenesti sau sfintisorii sunt facuti din aluat pufos si aromat, in forma cifrei 8, rumeniti in cuptor, unsi...

Mucenici moldovenesti insiropati
Mancare de spanac cu ou ochi
2
Bebelusi 12-18 luni

Mancare de spanac cu ou ochi

Mancarea de spanac cu ou ochi pentru bebelusi este o delicioasa reteta nutritiva, perfecta pentru diversificarea alimentatiei...

Mancare de spanac cu ou ochi
Tort crema de zahar ars
3
Torturi

Tort crema de zahar ars

Tortul crema de zahar ars este un tort minunat ce combina traditionala reteta de crema de zahar ars cu un blat pufos de...

Tort crema de zahar ars
Prajitura cu crema de ciocolata
4
Prajituri

Prajitura cu crema de ciocolata

Prajitura cu crema de ciocolata este o reteta minunata de prajitura de casa, ce ii va incanta pe tot membrii familiei. Nimic...

Prajitura cu crema de ciocolata
Nectar de caise
5
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Parteneri
Desert tort cu afine si jeleu de zmeura
Bucataras.RO

Desert tort cu afine si jeleu de zmeura

"retete festive de iarna"

Desert tort cu afine si jeleu de zmeura
Pariziene cu branza dulce
Gustos.RO

Pariziene cu branza dulce

Reteta de pariziene cu branza dulce. Pariziene cu branza dulce reteta simpla. Reteta de cornuri pariziene cu umplutura de...

Pariziene cu branza dulce