Exista vinuri care trebuie baute la cel mult doi ani dupa imbuteliere. Dupa acest interval vinul incepe sa isi piarda anumite proprietati ori sa capete defecte.
Jancis Robinson, una dintre cele mai renumite jurnaliste de vin apreciaza ca doar 10 % din vinurile rosii pot fi invechite si 5 % dintre vinurile albe. Robinson mai spune ca dintre toate vinurile aproximativ 1% din vinuri merita sa fie pastrate pentru o perioada de peste 10 ani. Cele mai multe vinuri incep sa isi piarda din fructuozitate dupa acest rastimp.
Criteriile dupa care se decide daca un vin poate fi sau nu invechit sunt multiple. Unul dintre acestea este PH-ul. Vinurile cu un PH scazut se comporta mai bine la invechire. De asemenea taninii si zaharurile ajuta la invechire. Raportul dintre zaharuri, aciditate, fenoli si apa fiind decisiv in determinarea modului in care se comporta un vin la invechire.
Trebuie stiut ca de obicei vinurile rose si vinurile spumante nu se invechesc.
In ultimii ani a aparut un instrument care ii ajuta foarte mult pe specialisti sa decida daca pun un vin la invechit sau nu. Se numeste cheia vinului si este un instrument confectionat dintr-un aliaj de mai multe metale in care predomina cuprul. Cu acest instrument se accelereaza procesele oxidative ale vinului la nivel molecular, astfel ca o secunda de contact a acestei "chei” cu vinul echivaleaza unui an de imbatranire. Totusi la scara larga nu poate fi folosit acest instrument, ci doar intr-un pahar – ca si test.
Revenind la procesul de invechire... o data ce se stie ca un vin se va comporta bine la invechire acesta trebuie pastrat intr-un loc intunecat, racoros si cu o umiditate contstanta. Temperatura de pastrare a vinurilor trebuie sa fie constanta, de preferinta intre 10 si 12° C, iar umiditatea ideala este intre 75 si 80 %. In afara de acesti parametrii trebuie avut grija ca sticlele sa nu fie miscate. De aceea se va alege un spatiu de depozitare departe de zonele intens circulate, cu linii de tramvai ori santiere.
Dar de ce se invecheste vinul? Pentru ca lucrurile bune au nevoie de timp sa fie desavarsite. Unele vinuri au nevoie de timp pentru a ajunge la punctul maxim de calitate. Vinul invechit va avea un gust mult mai bun, va fi mai catifelat, buchetul vinului va fi in general mult mai complex.
Si pentru ca sunt atat de multe conditii pe care un vin trebuie sa le indeplineasca pentru a fi invechit corespunzator si pretul este pe masura. Daca ai fler si noroc poti sa faci avere din vinuri. Pe bursa vinurilor exista vinuri si ani foarte cautati. Uneori se vand sticle de vin cu zeci de mii de euro...vinuri care poate la imbuteliere costau cateva zeci de euro. Trebuie mentionat ca exista vinuri foarte vechi care se patreaza nu neaparat pentru a mai fi consumate vreodata, ci pentru valoare lor istorica, acestea devenind mai mult obiecte de colectie.
In final urmeaza o lista cu cele mai sumpe 10 vinuri din lume, conform unui clasament realizat de revista Forbes:
1. Chateau Lafitte 1787 – 156.450 $
2.Chateau d’Yquem 1787 – 100.000 $
3. Penfolds Grange Hermitage 1951 – 38.420 $
4. Cheval Blanc 1947 – 33.781 $
5. Chateau Mouton-Rothschild1945 – 28.750 $
6. Montrachet Domaine de la Romanée Conti 1978 – 23.929 $
7. DRC Romanée Conti 1934 – 20.145 $
8.Inglenook Cabernet Sauvignon Napa Valley 1941 – 24.675 $
9. Romanée Conti 2003 – 4650 $
10. Chateau Petrus 2005 – 3176 $
O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...
Legume umplute cu puiSalata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...
Salata caprese cu rosii cherryIarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...
Frunze de vita opariteSosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...
Sos de mere cu smantanaAceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....
Mancarica de spanac cu carne de miel si nautGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agrisePizza asta este cea mai gustoasa pizza facuta acasa. Incercati si voi! Reteta romaneasca.
Pizza cu carne tocata si oreganoPrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii