Ce vinuri punem pe masa de sarbatori?

Daca stii despre cei pe care i-ai invitat care le sunt bauturile preferate esti un norocos, dar de regula acest lucru nu se intampla, in plus chiar daca invitatii tai sunt niste tipi mai hotarati in privinta bauturilor, va fi placut sa ii surprinzi cu ceva nou. Pentru a nu fi in incurcatura e bine sa ai un bar mai variat. Si asta e valabil pentru tot anul, nu doar pentru masa de sarbatori. Iei o data o sticla de vodka, una de coniac, una de whiskey si inca una de vermuth ori de lichior si esti asigurat pentru o buna perioada de timp.

Pentru inceput vom vorbi despre ordinea in care trebuie servite bauturile. Contrar obiceiului romanesc, tariile se servesc la finalul mesei si nu ca aperitiv. Prin urmare palinca, whiskey -ul sau rachiul vor fi servite dupa desert pe post de digestiv. Daca acestea sunt servite inainte de masa iti vor amorti papilele gustative si nu vei mai simti la fel de bine gustul mancarurilor. In plus nu e deloc benefic pentru stomac. Cat priveste ordinea servirii vinurilor...cele seci si usoare vor fi servite la inceput, iar cele dulci sau mai corpolente la final. Vinurile albe vor fi mereu servite inainte celor rosii, exceptie fiind vinurile dulci.

Sa revenim insa la intrebarea din titlu...Ce vinuri punem pe masa de sarbatori? Asta depinde intru totul de meniu. Daca te-ai hotarat sa pregatesti carne de pasare sau peste atunci un vin alb va fi alegerea ta, daca ai pregatit mancaruri mai consistente, cum ar fi cele tipic romanesti, atunci trebuie sa pui pe masa un vin rosu.

Pentru ca sa iti fie decizia mai usoara va propun in cele ce urmeaza trei meniuri cu cate trei vinuri fiecare. Daca ti se pare mult trei vinuri diferite pentru o cina...nu uita ca paharele nu trebuie umplute pana la refuz, in plus la final cantiatatea de vin pe care o pui pe masa e aceeasi, de ce sa nu o si variezi.

Daca totusi ti se pare dificil sa alegi trei vinuri atunci alege un vin rose, din 2009 sau chiar din 2010 care se fie demisec. Poti opta pentru vinurile rose obtinute din cabernet sauvignon, merlot sau chiar feteasca neagra. Acest vin il poti servi pe parcursul intregii cine...mai putin la desert.

Meniu de sarbatori, varianta 1

Aperitiv: Salata cu file de peste - Feteasca alba
Fel principal: Rata cu varza rosie si prune uscate – Feteasca neagra
Desert: Inimi de ciocolata - Tokaji Aszú

Meniu de sarbatori, varianta 2

Aperitiv: Rosii umplute cu crema de branza Feteasca alba
Fel principal: Sarmale cu costita afumata – Cabernet Sauvignon sau Syrah
Desert: Placinta cu branza si stafide - Tamaioasa romaneasca

Meniu de sarbatori, varianta 3

Aperitiv: Salata cu creveti Sauvignon Blanc
Fel principal: Somon cu sos de sofran si orez – Chardonnay
Desert: Panna cotta cu sirop de trandafiri – Busuioaca de Bohotin

In fine orice ai pune pe masa de Craciun, ori in noaptea dintre ani, mai importanta este compania. Daca sunteti alaturi de familie sau de prieteni dragi orice mancare va avea un gust mai bun. Sarbatori Fericite!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa crema de legume si ardei copt
3
Supe de legume

Supa crema de legume si ardei copt

Hranitor si dietetic!!!

Supa crema de legume si ardei copt
Prajitura cu piure de castane
4
Prajituri

Prajitura cu piure de castane

O prajiturica delicioasa, aspectuoasa care poate fi vedeta pe masa familiei noastre!

Prajitura cu piure de castane
Ciorba de burta de vita
5
Supe de carne

Ciorba de burta de vita

Delicioasa in orice sezon!

Ciorba de burta de vita
Parteneri
Omleta pufoasa la cuptor cu ciuperci si mozzarella
Bucataras.RO

Omleta pufoasa la cuptor cu ciuperci si mozzarella

Omleta pufoasa la cuptor cu ciuperci si mozzarella
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!