Ce vinuri punem pe masa de sarbatori?

Daca stii despre cei pe care i-ai invitat care le sunt bauturile preferate esti un norocos, dar de regula acest lucru nu se intampla, in plus chiar daca invitatii tai sunt niste tipi mai hotarati in privinta bauturilor, va fi placut sa ii surprinzi cu ceva nou. Pentru a nu fi in incurcatura e bine sa ai un bar mai variat. Si asta e valabil pentru tot anul, nu doar pentru masa de sarbatori. Iei o data o sticla de vodka, una de coniac, una de whiskey si inca una de vermuth ori de lichior si esti asigurat pentru o buna perioada de timp.

Pentru inceput vom vorbi despre ordinea in care trebuie servite bauturile. Contrar obiceiului romanesc, tariile se servesc la finalul mesei si nu ca aperitiv. Prin urmare palinca, whiskey -ul sau rachiul vor fi servite dupa desert pe post de digestiv. Daca acestea sunt servite inainte de masa iti vor amorti papilele gustative si nu vei mai simti la fel de bine gustul mancarurilor. In plus nu e deloc benefic pentru stomac. Cat priveste ordinea servirii vinurilor...cele seci si usoare vor fi servite la inceput, iar cele dulci sau mai corpolente la final. Vinurile albe vor fi mereu servite inainte celor rosii, exceptie fiind vinurile dulci.

Sa revenim insa la intrebarea din titlu...Ce vinuri punem pe masa de sarbatori? Asta depinde intru totul de meniu. Daca te-ai hotarat sa pregatesti carne de pasare sau peste atunci un vin alb va fi alegerea ta, daca ai pregatit mancaruri mai consistente, cum ar fi cele tipic romanesti, atunci trebuie sa pui pe masa un vin rosu.

Pentru ca sa iti fie decizia mai usoara va propun in cele ce urmeaza trei meniuri cu cate trei vinuri fiecare. Daca ti se pare mult trei vinuri diferite pentru o cina...nu uita ca paharele nu trebuie umplute pana la refuz, in plus la final cantiatatea de vin pe care o pui pe masa e aceeasi, de ce sa nu o si variezi.

Daca totusi ti se pare dificil sa alegi trei vinuri atunci alege un vin rose, din 2009 sau chiar din 2010 care se fie demisec. Poti opta pentru vinurile rose obtinute din cabernet sauvignon, merlot sau chiar feteasca neagra. Acest vin il poti servi pe parcursul intregii cine...mai putin la desert.

Meniu de sarbatori, varianta 1

Aperitiv: Salata cu file de peste - Feteasca alba
Fel principal: Rata cu varza rosie si prune uscate – Feteasca neagra
Desert: Inimi de ciocolata - Tokaji Aszú

Meniu de sarbatori, varianta 2

Aperitiv: Rosii umplute cu crema de branza Feteasca alba
Fel principal: Sarmale cu costita afumata – Cabernet Sauvignon sau Syrah
Desert: Placinta cu branza si stafide - Tamaioasa romaneasca

Meniu de sarbatori, varianta 3

Aperitiv: Salata cu creveti Sauvignon Blanc
Fel principal: Somon cu sos de sofran si orez – Chardonnay
Desert: Panna cotta cu sirop de trandafiri – Busuioaca de Bohotin

In fine orice ai pune pe masa de Craciun, ori in noaptea dintre ani, mai importanta este compania. Daca sunteti alaturi de familie sau de prieteni dragi orice mancare va avea un gust mai bun. Sarbatori Fericite!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere. Aceasta reteta nu contine gluten

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ador să servesc primăvara o așa ciorbă de lobodă cu franjuri de ou, acrișoară!De data aceasta am acrit-o cu zeamă de...

Ciorba de loboda cu franjuri de ou
Chec zebra cu portocale sau chec marmorat

Chec zebra cu portocale sau chec marmorat

Daca iti e pofta de un desert cu arome de fructe, am eu o solutie si rapida si gustoasa: Chec zebra cu portocale sau chec...

Chec zebra cu portocale sau chec marmorat
Cele mai apreciate rețete
Mancare de spanac cu ou ochi
1
Bebelusi 12-18 luni

Mancare de spanac cu ou ochi

Mancarea de spanac cu ou ochi pentru bebelusi este o delicioasa reteta nutritiva, perfecta pentru diversificarea alimentatiei...

Mancare de spanac cu ou ochi
Puseuri
2
Aluaturi

Puseuri

Se dizolva drojdia cu 1 lingura de zahar in laptele caldut. Se pune intr-un castron faina, se amesteca cu margarina, se...

Puseuri
Strudel cu mere din aluat de casa
3
Preparate dulci

Strudel cu mere din aluat de casa

Dupa culesul merelor din aceasta toamna, m-am gandit ca ma pot delecta cu un strudel cum am vazut reteta in caietul mamei...a...

Strudel cu mere din aluat de casa
Mucenici moldovenesti insiropati
4
Preparate dulci

Mucenici moldovenesti insiropati

Mucenicii moldovenesti sau sfintisorii sunt facuti din aluat pufos si aromat, in forma cifrei 8, rumeniti in cuptor, unsi...

Mucenici moldovenesti insiropati
Gyros cu pui si sos tsatsiki
5
Mancaruri cu carne

Gyros cu pui si sos tsatsiki

Ca si romani, suntem mari amatori de fast food. Eu personal, pur si simplu ador gyros-ul. Cu fiecare inghititura simti acea...

Gyros cu pui si sos tsatsiki
Parteneri
Cheescake cu portocale
Bucataras.RO

Cheescake cu portocale

O prajitura usor de preparat,  fara coacere  si extrem de racoroasa. Singurul inconvenient este faptul ca trebuie...

Cheescake cu portocale
Pariziene cu branza dulce
Gustos.RO

Pariziene cu branza dulce

Reteta de pariziene cu branza dulce. Pariziene cu branza dulce reteta simpla. Reteta de cornuri pariziene cu umplutura de...

Pariziene cu branza dulce