Ce vinuri punem pe masa de sarbatori?

Daca stii despre cei pe care i-ai invitat care le sunt bauturile preferate esti un norocos, dar de regula acest lucru nu se intampla, in plus chiar daca invitatii tai sunt niste tipi mai hotarati in privinta bauturilor, va fi placut sa ii surprinzi cu ceva nou. Pentru a nu fi in incurcatura e bine sa ai un bar mai variat. Si asta e valabil pentru tot anul, nu doar pentru masa de sarbatori. Iei o data o sticla de vodka, una de coniac, una de whiskey si inca una de vermuth ori de lichior si esti asigurat pentru o buna perioada de timp.

Pentru inceput vom vorbi despre ordinea in care trebuie servite bauturile. Contrar obiceiului romanesc, tariile se servesc la finalul mesei si nu ca aperitiv. Prin urmare palinca, whiskey -ul sau rachiul vor fi servite dupa desert pe post de digestiv. Daca acestea sunt servite inainte de masa iti vor amorti papilele gustative si nu vei mai simti la fel de bine gustul mancarurilor. In plus nu e deloc benefic pentru stomac. Cat priveste ordinea servirii vinurilor...cele seci si usoare vor fi servite la inceput, iar cele dulci sau mai corpolente la final. Vinurile albe vor fi mereu servite inainte celor rosii, exceptie fiind vinurile dulci.

Sa revenim insa la intrebarea din titlu...Ce vinuri punem pe masa de sarbatori? Asta depinde intru totul de meniu. Daca te-ai hotarat sa pregatesti carne de pasare sau peste atunci un vin alb va fi alegerea ta, daca ai pregatit mancaruri mai consistente, cum ar fi cele tipic romanesti, atunci trebuie sa pui pe masa un vin rosu.

Pentru ca sa iti fie decizia mai usoara va propun in cele ce urmeaza trei meniuri cu cate trei vinuri fiecare. Daca ti se pare mult trei vinuri diferite pentru o cina...nu uita ca paharele nu trebuie umplute pana la refuz, in plus la final cantiatatea de vin pe care o pui pe masa e aceeasi, de ce sa nu o si variezi.

Daca totusi ti se pare dificil sa alegi trei vinuri atunci alege un vin rose, din 2009 sau chiar din 2010 care se fie demisec. Poti opta pentru vinurile rose obtinute din cabernet sauvignon, merlot sau chiar feteasca neagra. Acest vin il poti servi pe parcursul intregii cine...mai putin la desert.

Meniu de sarbatori, varianta 1

Aperitiv: Salata cu file de peste - Feteasca alba
Fel principal: Rata cu varza rosie si prune uscate – Feteasca neagra
Desert: Inimi de ciocolata - Tokaji Aszú

Meniu de sarbatori, varianta 2

Aperitiv: Rosii umplute cu crema de branza Feteasca alba
Fel principal: Sarmale cu costita afumata – Cabernet Sauvignon sau Syrah
Desert: Placinta cu branza si stafide - Tamaioasa romaneasca

Meniu de sarbatori, varianta 3

Aperitiv: Salata cu creveti Sauvignon Blanc
Fel principal: Somon cu sos de sofran si orez – Chardonnay
Desert: Panna cotta cu sirop de trandafiri – Busuioaca de Bohotin

In fine orice ai pune pe masa de Craciun, ori in noaptea dintre ani, mai importanta este compania. Daca sunteti alaturi de familie sau de prieteni dragi orice mancare va avea un gust mai bun. Sarbatori Fericite!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui cu ghimbir

Gem de gutui cu ghimbir

Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...

Gem de gutui cu ghimbir
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Supa crema de dovleac
1
Supe si ciorbe

Supa crema de dovleac

Gustoasa, hranitoare, simplu si rapid de facut: supa crema de dovleac. Ideala pentru serile rece de iarna, pentru o cina usoara.

Supa crema de dovleac
Ciorba de perisoare din carne de pui
2
Supe de carne

Ciorba de perisoare din carne de pui

Este una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...

Ciorba de perisoare din carne de pui
Tarta cu dovlecei zucchini
3
Aperitive cu legume

Tarta cu dovlecei zucchini

Tarta cu dovlecei zucchini este atât de bună încât o poţi mânca la micul dejun lângă o cana cu lapte, la prânz ca...

Tarta cu dovlecei zucchini
Supa crema de morcov si piept de curcan
4
Supe de carne

Supa crema de morcov si piept de curcan

1. Spalati legumele, taiati-le cuburi 2.

Supa crema de morcov si piept de curcan
Ciorba de loboda
5
Ciorbe

Ciorba de loboda

O ciorba usoara si minunata de primavara!!!

Ciorba de loboda
Parteneri
Tort cu lamaie,portocala si ciocolata neagra
Bucataras.RO

Tort cu lamaie,portocala si ciocolata neagra

Am adus desertul de duminica :)

Tort cu lamaie,portocala si ciocolata neagra
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Prajitura cu branza, cacao si struguri
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia