Cum cumparam un vin?

Trebuie sa pregatesti o cina fastuoasa sau vrei sa faci cadou o sticla de vin si ti- e greu sa te hotaresti? Unii se ghideaza dupa pret, altii dupa eticheta, in vreme ce unii sunt atenti doar la culoarea vinului. Ei bine atunci cand cumperi un vin trebuie sa citesti cu atentie eticheta pentru ca iti poate oferi informatii pretioase. In multe tari, inclusiv in Romania exista anumite norme legale cu privire la etichetarea vinului. Pentru cei care vor sa studieze in amanunt problema recomand consultarea Legii viei si vinului, adica legea nr. 244/2002.

In aceasta lege vinul este definit ca fiind un produs agroalimentar. Tot aici se mentioneaza ca folosirea de arome sau de extracte la producerea vinurilor este interzisa. Singura aromatizare acceptata este cea datorata contactului vinului cu lemnul de stejar. Conform legii eticheta unui vin trebuie sa contina numele producatorului, al imbuteliatorului sau al importatorului, marca comerciala, soiul, anul de recolta, categoria de calitate, indicatia geografica, modul de vinificatie si taria alcoolica. Daca nu gasiti niciuna dintre aceste specificatii pe eticheta, inseamna ca nu tineti in mana o sticla de vin. Cu siguranta ati observat pe multe dintre etichetele sticlelor de vin insemne de tipul DOC. Cele trei litere nu inseamna nimic altceva decat denumire de origine controlata, prin asta se intelege ca intr-o anumita zona se cultiva anumiti struguri. Acceasi clasificare este valabila si pentru produsele alimentare. Astfel adevaratul Carnat de Plescoi nu poate fi produs la Teleorman.

Cu alte cuvinte denumirea de origine controlata este prima garantie a calitatii. Ati mai intalnit probabil si alte astfel de abrevieri. In functie de stadiul de maturare a strugurilor si de caracteristicile lor calitative la cules, vinurile cu denumire de origine controlata se clasifica astfel: DOC-CMD - vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi la maturitate deplina; DOC-CT - vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi tarziu; DOC-CIB - vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi la innobilarea boabelor. Mai sunt si clasificarile vin de masa sau vinuri de calitate superioara (VS). De obicei vinurile de masa sunt mai slab alcoolizate.

Cat priveste asortarea vinurilor cu mancarea trebuie notata o regula de baza: carne alba-vin alb, carne rosie-vin rosu, in plus vinurile dulci vor fi servite doar la desert. Daca nu sunteti siguri si nu vreti sa faceti o gafa cumparati un vin rose demisec sau o sampanie. Acesea va pot insoti de la aperitiv si pana la desert. Important sa retineti este ca pretul nu este intotdeauna o garantie a a calitatii. Intr-adevar un vin de 3 lei are slabe sanse sa fie bun, dar asta nu inseamna ca un vin de 100 de ori mai scump va fi de tot atatea ori mai bun.

Un material realizat de Georgeta Bocse

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Rulouri cu scortisoara si glazura sau Cinnamons rolls

Rulouri cu scortisoara si glazura sau Cinnamons rolls

Azi m-am gandit sa facem impreuna un desert pufos si aromat, de care va veti indragosti pe loc! Este vorba despre rulourile...

Rulouri cu scortisoara si glazura sau Cinnamons rolls
Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti este o reteta traditionala romanesca ce se pregateste in fiecare 9 martie. Pentru aceasta reteta de...

Mucenici moldovenesti
Piure de cartofi cu spanac si leurda

Piure de cartofi cu spanac si leurda

Din categoria rețetelor de post, dar și din categoria rețetelor cu leurdă, rețete de primăvară, azi am preparat...

Piure de cartofi cu spanac si leurda
Cele mai apreciate rețete
Mucenici moldovenesti (Sfintisori)
1
Aluaturi

Mucenici moldovenesti (Sfintisori)

Mucenicii moldovenesti, numiti si Sfintisori sunt preparate traditionale romanesti ce se fac cu ocazia sarbatoririi celor 40...

Mucenici moldovenesti (Sfintisori)
Reteta de mucenici moldovenesti
2
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Negresa cu branza si cirese
3
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Strudel cu mere din aluat de casa
4
Preparate dulci

Strudel cu mere din aluat de casa

Dupa culesul merelor din aceasta toamna, m-am gandit ca ma pot delecta cu un strudel cum am vazut reteta in caietul mamei...a...

Strudel cu mere din aluat de casa
Tarta cu banane si rom
5
Prajituri

Tarta cu banane si rom

De ceva vreme am cautat o reteta delicioasa de tarta care sa imbine bananele cu romul, pentru ca amandoua imi plac :). Reteta...

Tarta cu banane si rom
Parteneri
Desert cheesecake cu ciocolata
Bucataras.RO

Desert cheesecake cu ciocolata

În loc de pască am pregătit acest cheesecake delicios. Dacă faceți un blat bun de aluat și adăugați o cremă de...

Desert cheesecake cu ciocolata
Musaca de cartofi cu carne tocata
Gustos.RO

Musaca de cartofi cu carne tocata

Reteta de musaca de cartofi cu carne tocata. Musaca de cartofi cu carne tocata reteta pas cu pas. Retete de musaca de...

Musaca de cartofi cu carne tocata