Trebuie sa pregatesti o cina fastuoasa sau vrei sa faci cadou o sticla de vin si ti- e greu sa te hotaresti? Unii se ghideaza dupa pret, altii dupa eticheta, in vreme ce unii sunt atenti doar la culoarea vinului. Ei bine atunci cand cumperi un vin trebuie sa citesti cu atentie eticheta pentru ca iti poate oferi informatii pretioase. In multe tari, inclusiv in Romania exista anumite norme legale cu privire la etichetarea vinului. Pentru cei care vor sa studieze in amanunt problema recomand consultarea Legii viei si vinului, adica legea nr. 244/2002.
In aceasta lege vinul este definit ca fiind un produs agroalimentar. Tot aici se mentioneaza ca folosirea de arome sau de extracte la producerea vinurilor este interzisa. Singura aromatizare acceptata este cea datorata contactului vinului cu lemnul de stejar. Conform legii eticheta unui vin trebuie sa contina numele producatorului, al imbuteliatorului sau al importatorului, marca comerciala, soiul, anul de recolta, categoria de calitate, indicatia geografica, modul de vinificatie si taria alcoolica. Daca nu gasiti niciuna dintre aceste specificatii pe eticheta, inseamna ca nu tineti in mana o sticla de vin. Cu siguranta ati observat pe multe dintre etichetele sticlelor de vin insemne de tipul DOC. Cele trei litere nu inseamna nimic altceva decat denumire de origine controlata, prin asta se intelege ca intr-o anumita zona se cultiva anumiti struguri. Acceasi clasificare este valabila si pentru produsele alimentare. Astfel adevaratul Carnat de Plescoi nu poate fi produs la Teleorman.
Cu alte cuvinte denumirea de origine controlata este prima garantie a calitatii. Ati mai intalnit probabil si alte astfel de abrevieri. In functie de stadiul de maturare a strugurilor si de caracteristicile lor calitative la cules, vinurile cu denumire de origine controlata se clasifica astfel: DOC-CMD - vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi la maturitate deplina; DOC-CT - vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi tarziu; DOC-CIB - vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi la innobilarea boabelor. Mai sunt si clasificarile vin de masa sau vinuri de calitate superioara (VS). De obicei vinurile de masa sunt mai slab alcoolizate.
Cat priveste asortarea vinurilor cu mancarea trebuie notata o regula de baza: carne alba-vin alb, carne rosie-vin rosu, in plus vinurile dulci vor fi servite doar la desert. Daca nu sunteti siguri si nu vreti sa faceti o gafa cumparati un vin rose demisec sau o sampanie. Acesea va pot insoti de la aperitiv si pana la desert. Important sa retineti este ca pretul nu este intotdeauna o garantie a a calitatii. Intr-adevar un vin de 3 lei are slabe sanse sa fie bun, dar asta nu inseamna ca un vin de 100 de ori mai scump va fi de tot atatea ori mai bun.
Un material realizat de Georgeta Bocse
Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...
Gem de gutui cu ghimbirReţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.
Prajitura cu mere si crusta de nuciEste una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...
Ciorba de perisoare din carne de puiGustoasa, hranitoare, simplu si rapid de facut: supa crema de dovleac. Ideala pentru serile rece de iarna, pentru o cina usoara.
Supa crema de dovleac• curatati si spalati toate legumele • taiati-le cuburi cu exceptia feniculului pe care-l taiati felii de
Crema de legumeRetete dietetice. Mult mai sanatoase decat cele prajite in ulei.
Chiftelute de legume (la cuptor) cu piure de morcovi
Comentarii