Cum cumparam un vin?

Trebuie sa pregatesti o cina fastuoasa sau vrei sa faci cadou o sticla de vin si ti- e greu sa te hotaresti? Unii se ghideaza dupa pret, altii dupa eticheta, in vreme ce unii sunt atenti doar la culoarea vinului. Ei bine atunci cand cumperi un vin trebuie sa citesti cu atentie eticheta pentru ca iti poate oferi informatii pretioase. In multe tari, inclusiv in Romania exista anumite norme legale cu privire la etichetarea vinului. Pentru cei care vor sa studieze in amanunt problema recomand consultarea Legii viei si vinului, adica legea nr. 244/2002.

In aceasta lege vinul este definit ca fiind un produs agroalimentar. Tot aici se mentioneaza ca folosirea de arome sau de extracte la producerea vinurilor este interzisa. Singura aromatizare acceptata este cea datorata contactului vinului cu lemnul de stejar. Conform legii eticheta unui vin trebuie sa contina numele producatorului, al imbuteliatorului sau al importatorului, marca comerciala, soiul, anul de recolta, categoria de calitate, indicatia geografica, modul de vinificatie si taria alcoolica. Daca nu gasiti niciuna dintre aceste specificatii pe eticheta, inseamna ca nu tineti in mana o sticla de vin. Cu siguranta ati observat pe multe dintre etichetele sticlelor de vin insemne de tipul DOC. Cele trei litere nu inseamna nimic altceva decat denumire de origine controlata, prin asta se intelege ca intr-o anumita zona se cultiva anumiti struguri. Acceasi clasificare este valabila si pentru produsele alimentare. Astfel adevaratul Carnat de Plescoi nu poate fi produs la Teleorman.

Cu alte cuvinte denumirea de origine controlata este prima garantie a calitatii. Ati mai intalnit probabil si alte astfel de abrevieri. In functie de stadiul de maturare a strugurilor si de caracteristicile lor calitative la cules, vinurile cu denumire de origine controlata se clasifica astfel: DOC-CMD - vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi la maturitate deplina; DOC-CT - vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi tarziu; DOC-CIB - vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi la innobilarea boabelor. Mai sunt si clasificarile vin de masa sau vinuri de calitate superioara (VS). De obicei vinurile de masa sunt mai slab alcoolizate.

Cat priveste asortarea vinurilor cu mancarea trebuie notata o regula de baza: carne alba-vin alb, carne rosie-vin rosu, in plus vinurile dulci vor fi servite doar la desert. Daca nu sunteti siguri si nu vreti sa faceti o gafa cumparati un vin rose demisec sau o sampanie. Acesea va pot insoti de la aperitiv si pana la desert. Important sa retineti este ca pretul nu este intotdeauna o garantie a a calitatii. Intr-adevar un vin de 3 lei are slabe sanse sa fie bun, dar asta nu inseamna ca un vin de 100 de ori mai scump va fi de tot atatea ori mai bun.

Un material realizat de Georgeta Bocse

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...

Socată reţeta bunicii
Dovlecei crocanti

Dovlecei crocanti

Retete dietetice Dovleceii se gătesc repede şi sunt foarte gustoşi. De data asta am ales să-i pregătesc...

Dovlecei crocanti
Chiftelute marinate

Chiftelute marinate

Chiftelutele marinate sunt preferatele tuturor. Pana si cei mici le adora si mai au un plus: nu se fac deloc greu!

Chiftelute marinate
Cele mai apreciate rețete
Pizza cu spanac si sos Alfredo
1
Aperitive cu legume

Pizza cu spanac si sos Alfredo

O pizza grozav de buna in care am pus din bunatatile primaverii,cum ar fi spanacul, iar in combinatie cu acest sos a iesit o...

Pizza cu spanac si sos Alfredo
Prajitura cu umplutura de dulceata de cirese si perle de tapioca
2
Prajituri

Prajitura cu umplutura de dulceata de cirese si perle de tapioca

Tapioca, un ingredient japonez, este iubit de noi in combinatie cu dulceturi de casa, cu nuci,etc. si iubim fiecare desrt...

Prajitura cu umplutura de dulceata de cirese si perle de tapioca
Trifoi cu 4 foi cu branza si spanac
3
Aperitive cu branza

Trifoi cu 4 foi cu branza si spanac

Usor si frumos, un aperitiv gustos, pentru cei mici si nu numai!

Trifoi cu 4 foi cu branza si spanac
Semiluna
4
Prajituri

Semiluna

Copilaria la gura sobei cu semiluni parfumate pe masa!

Semiluna
Inimioare sarate cu chimen
5
Aperitive

Inimioare sarate cu chimen

Rapid, satios si delicios!

Inimioare sarate cu chimen
Parteneri
Tarta cu crema si amaretti
Bucataras.RO

Tarta cu crema si amaretti

Sursa e un site italian Chechef.it . Mie mi-a iesit o tarta destul de mare si mi-a mai ramas aluat,asa ca am facut una mai...

Tarta cu crema si amaretti
Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Gustos.RO

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri

Descopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Socată reţeta bunicii
ReteteCulinare.RO

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii