Cum sa gatesti cu vin



Gatitul cu vin poate fi o placere si o provocare, sa nu mai vorbim de faptul ca mancarea ta va fi mult mai savuroasa. Cand vinul este incalzit, alcoolul, dar si sulfitii dispar ramanand doar aroma aceea extraordinara a unui vin de calitate.

Exista mai multe modalitati prin care poti folosi vinul la gatit. Poti sa il folosesti la o marinata, ca si lichid pentru gatire sau spre finalul procesului de gatit pentru aroma in plus. Vinul se foloseste la gatit pentru a da un plus de aroma, pentru a scoate in evidenta anumite caracteristici ale preparatului, nu pentru a da gustul principal sau pentru a masca vreun gust neplacut al unuia dintre ingrediente. De aceea cantitatea de vin pe care o folosesti la gatit trebuie sa fie moderata, prea putin ar fi nesemnificativ, iar daca pui prea mult gustul mancarii va fi domninat de cel al vinului. Nu iti doresti niciuna dintre aceste doua extreme. Pentru a obtine un rezultat cat mai bun atunci cand gatesti cu vin nu-l adauga spre finalul procesulului de gatire. Pune-l sa fiarba putin impreuna cu mancarea. Daca e adaugat prea tarziu va scadea calitatea preparatului final. De asemenea dupa ce ai pus vinul in sos sau la friptura pe care o pregatesti asteapta sa fiarba vreo 10 minute, gusta si decide abia apoi daca mai adaugi sau nu vin. Trebuie sa treaca putin timp pentru ca aromele sa de dezvolte. Tine minte insa ca vinul nu se potriveste cu orice fel de mancare, daca ai folosit vin la mai multe preparate intr-un singur meniu, masa poate deveni monotona. Totodata foloseste vin la gatit doar daca stii ca aroma acelui vin poate contribui intr-un mod fericit la gustul final al mancarii.

Ca sa iti fie mai usor sa alegi ce vinuri folosesti la gatit iti propunem cateva combinatii:

Vinuri rosii seci si corpolente – carne rosie, mancaruri cu carne rosie;
Vinuri albe seci – peste, fructe de mare, moluste, carne de pasare, carne de vitel;
Vin alb dulce sau vin fortifiat (Porto, Sherry sau Marsala) – deserturi;
iar pentru consecventa e indicat ca la un preparat local traditional sa folosesti vin din aceeasi regiune. Cu siguranta aromele se vor completa foarte frumos.

Daca iti pui problema alcoolului in aceste preparate, trebuie sa stii ca acest lucru depinde exclusiv de durata gatirii lui. Astfel daca dupa momentul adaugarii vinului mancarea respectiva a mai fiert cam 15 minute, peste 60% din continutul total de alcool se evapora. Pe masura ce creste timpul de fierbere creste si volumul de alcool evaporat. Oricum cantitatea totala de alcool ramasa in mancare este neglijabila, astfel ca si copiii pot consuma linistiti o tocanita de vita cu vin rosu. La fel, poti linistit sa te sui la volan dupa ce ai mancat o astfel de mancare, procentajul de alcool in aerul expirat va fi mai mult ca sigur 0.

La final iata cateva retete la care se foloseste vin:

Vitel cu sos de vin alb
Carne de porc cu prune uscate
Piept de gasca cu ficat si ciuperci
Sarlota cu ciocolata si vin

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mini tarte cu ciocolata si capsuni

Mini tarte cu ciocolata si capsuni

Deserturi de vara Aceste minitarte sunt usor de preparat, foarte delicioase si foarte frumusele. Am cautat mai multe retete...

Mini tarte cu ciocolata si capsuni
Reteta de prajitura pufoasa din albusuri cu capsuni si afine

Reteta de prajitura pufoasa din albusuri cu capsuni si afine

Reteta de prajitura pufoasa din albusuri cu capsuni si afine
Mancarica de galbiori cu smantana

Mancarica de galbiori cu smantana

O mancarica pe cat de simpla, pe atat de savuroasa, mai ales daca sunteti fani ciuperci de padure. Pofta buna!

Mancarica de galbiori cu smantana
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
1
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Placinta cu iaurt
2
Prajituri

Placinta cu iaurt

Se bat 7 oua cu zaharul, se adauga zahar vanilat si iaurtul. Intr-o tava cu peretii mai inalti, care a fost unsa cu ulei, se...

Placinta cu iaurt
Prajitura cu foi de zahar ars si crema de cafea de post
3
Dulciuri

Prajitura cu foi de zahar ars si crema de cafea de post

Desert de post: Prajitura cu foi de zahar ars si crema de cafea. Foi crocante de zahar ars, crema fina de cafea si glazura de...

Prajitura cu foi de zahar ars si crema de cafea de post
Cheesecake cu Fructe de Padure si Crema de Zmeura
4
Torturi

Cheesecake cu Fructe de Padure si Crema de Zmeura

Îmi plac foarte mult deserturile cu brânză, prepar și mănânc cheesecake foarte des; fie simplu, fie cu ciocolată, cu...

Cheesecake cu Fructe de Padure si Crema de Zmeura
Tiramisu cu Fistic
5
Retete culinare

Tiramisu cu Fistic

O sa visezi si noaptea la acest tiramisu cu fistic dupa ce il vei incerca!

Tiramisu cu Fistic
Parteneri
Aperitiv rustic cu spanac, mazare si branzeturi
Bucataras.RO

Aperitiv rustic cu spanac, mazare si branzeturi

Un aperitiv minunat pentru o seara de duminica in familie :), un blat grozav de bun asemanator cu cel de tarta dar totodata...

Aperitiv rustic cu spanac, mazare si branzeturi
Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Gustos.RO

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Chec cu cirese - desert pentru toata familia
ReteteCulinare.RO

Chec cu cirese - desert pentru toata familia

Checul cu cirese este un desert delicios si usor de preparat, ideal pentru zilele de vara. Cu un aluat pufos si aromat,...

Chec cu cirese - desert pentru toata familia
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola, bun de te lingi pe degete! citeste mai mult
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia