Feteasca neagra motiv de mandrie nationala

Feteasca nearga este un soi care este cunoscut inca din vremea dacilor. Se presupune ca locul de origine al acestui soi este pe valea raului Prut, in jurul localitatii Uricani din judetul Iasi. S-au gasit seminte de feteasca neagra cu o vechime de peste 2000 de ani si se spune ca acest soi a fost cultivat exclusiv in arealul romanesc.

Astazi Feteasca neagra se cultiva cu succes in principal in Moldova si in Muntenia. Cele mai reusite vinuri din acest soi provin insa din centrele viticole Urlati-Ceptura, Tohani din podgoria Dealu Mare, unde vinurile obtinute sunt de tip DOCC (adica vinuri cu denumire de origine controlata si trepte de calitate).

Strugurii apartinand acestui soi au ciorchine de forma conica, cu boabele asezate des pe ciorchine. Bobul e sferic, cu pielita groasa, de culoare negru violaceu.

Vinul obtinut din strugurii apartinand soiului Feteasca Neagra este de buloare rubinie, miros fructat predominand aromele de prune uscate. Feteasca neagra se vinifica de obicei in sec sau demisec, iar gustul este catifelat, fructat, cu arome de prune uscate si mure, in functie de perioada de invechire poate capata usoare arome de vanilie. Feteasca neagra poate fi consumata si la putin timp dupa imbuteliere, dar trece cu succes si proba timpului fiind un vin care se preteaza invechirii.

Cat priveste asortarea acestui vin cu mancarea: un soi romanesc se potriveste cu preparate culinare romanesti . Feteasca neagra face casa buna si cu o friptura din carne de porc sau miel, rata pe varza rosie si chiar si un peste mai gras. Cel mai bine isi scoate in evidenta aromele atunci cand este servit alaturi de combinatia carne fructe: piept de curcan umplut cu prune uscate si nuci sau miel cu sos de fructe de padure. Acest vin poate fi folosit cu succes la gatit. Il puteti folosi pentru marinate sau sosuri.

Material realizat de Georgeta Bocse

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Parteneri
Oua decorate cu servetele colorate
Bucataras.RO

Oua decorate cu servetele colorate

Am vrut sa decorez si eu cateva oua asa cum am invatat la scoala, in clasele primare. Nu sunt perfecte, dar data viitoare vor...

Oua decorate cu servetele colorate
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide