Feteasca neagra motiv de mandrie nationala

Feteasca nearga este un soi care este cunoscut inca din vremea dacilor. Se presupune ca locul de origine al acestui soi este pe valea raului Prut, in jurul localitatii Uricani din judetul Iasi. S-au gasit seminte de feteasca neagra cu o vechime de peste 2000 de ani si se spune ca acest soi a fost cultivat exclusiv in arealul romanesc.

Astazi Feteasca neagra se cultiva cu succes in principal in Moldova si in Muntenia. Cele mai reusite vinuri din acest soi provin insa din centrele viticole Urlati-Ceptura, Tohani din podgoria Dealu Mare, unde vinurile obtinute sunt de tip DOCC (adica vinuri cu denumire de origine controlata si trepte de calitate).

Strugurii apartinand acestui soi au ciorchine de forma conica, cu boabele asezate des pe ciorchine. Bobul e sferic, cu pielita groasa, de culoare negru violaceu.

Vinul obtinut din strugurii apartinand soiului Feteasca Neagra este de buloare rubinie, miros fructat predominand aromele de prune uscate. Feteasca neagra se vinifica de obicei in sec sau demisec, iar gustul este catifelat, fructat, cu arome de prune uscate si mure, in functie de perioada de invechire poate capata usoare arome de vanilie. Feteasca neagra poate fi consumata si la putin timp dupa imbuteliere, dar trece cu succes si proba timpului fiind un vin care se preteaza invechirii.

Cat priveste asortarea acestui vin cu mancarea: un soi romanesc se potriveste cu preparate culinare romanesti . Feteasca neagra face casa buna si cu o friptura din carne de porc sau miel, rata pe varza rosie si chiar si un peste mai gras. Cel mai bine isi scoate in evidenta aromele atunci cand este servit alaturi de combinatia carne fructe: piept de curcan umplut cu prune uscate si nuci sau miel cu sos de fructe de padure. Acest vin poate fi folosit cu succes la gatit. Il puteti folosi pentru marinate sau sosuri.

Material realizat de Georgeta Bocse

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui
Crema de legume cu rosii si perisoare de pui

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui

Pentru ca in sezonul rece imi doresc supe mai consistente, am gandit ca la aceasta supa de legume merge perfect rosii din...

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu pere si crema de branza
1
Prajituri

Prajitura cu pere si crema de branza

Cu pere aromate, asezonate cu scorțișoară și de vanilie, cu o cremă de brânză delicioasă, este pur și simplu o...

Prajitura cu pere si crema de branza
Prajitura Raffaello
2
Prajituri

Prajitura Raffaello

Prajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...

Prajitura Raffaello
Prajitura in foi cu miere si nuca
3
Prajituri

Prajitura in foi cu miere si nuca

Aceasta reteta de prajitura din foi cu nuci si miere nu este grea si merita tot timpul pierdut. Daca veti avea rabdare sa o...

Prajitura in foi cu miere si nuca
Tocana de legume cu orez
4
Conserve de iarna

Tocana de legume cu orez

Este pentru prima data cand fac aceasta tocana de legume si a iesit grozav de buna, datorita legumelor de tot felul! Va invit...

Tocana de legume cu orez
Chiftele de cartofi cu dovlecel
5
Mancaruri cu legume

Chiftele de cartofi cu dovlecel

Chiftelele de cartofi cu dovlecel sunt excelente pentru o cina usoara.

Chiftele de cartofi cu dovlecel
Parteneri
Chiftelute in sos alb de branzeturi
Bucataras.RO

Chiftelute in sos alb de branzeturi

Chiftelute, toata lumea face si stie ce sunt. Cel mai des le-am facut pana acum in sos de rosii, asta pentru ca-i placeau...

Chiftelute in sos alb de branzeturi
Tort de toamna cu mere si gutui
Gustos.RO

Tort de toamna cu mere si gutui

Se pregatesc intai fructele.

Tort de toamna cu mere si gutui