Cozonac

Maiaua se pregateste muand mai intai drojdia cu putin lapte caldut ( nu fierbinte) si o lingura de zahar. Separat se oparesc trei linguri de faina cu

Timp pregatire
200 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 8 galbenusuri
  • 4 albusuri
  • 300 g zahar
  • 250 g unt
  • 50 ml ulei
  • 500 ml lapta
  • 50 g drojdie
  • rom
  • vanilie
  • sare
  • Umplutura: 600 g nuci coapte si macinate
  • 400 g zahar
  • 4 albusuri
  • Pentru decorat: 1 ou
  • 1 lingura de zahar tos
  • 5-6 nuci

Mod de preparare

Maiaua se pregateste muand mai intai drojdia cu putin lapte caldut ( nu fierbinte) si o lingura de zahar. Separat se oparesc trei linguri de faina cu lapte clocotit, amestecand bine ca sa nu se formeze cocoloase. Cand amestecul s-a racorit cat sa-l putem lucra cu mana, se incorporeaza cu drojdia inmuiata si se bate bine pana se fac basici mari, si compozitia se desprinde usor de pe peretii vasului. Se presara putina faina, se acopera cu un prosop curat si se pune la loc cald sa creasca.

Cat creste maiaua se amesteca galbenusurile cu mixerul, zaharul si un praf de sare pana se obtine o pasta spumoasa. Pasta iese mai fina daca se foloseste zahar pudra. Se bat spuma albusurile stropite cu cateva picaturi de lamaie.

Intr-un lighenas de plastic se toarna faina proaspat cernuta, in mijlocul careia se face un cuib. In acest cuib se pun maiaua, galbenusurile batute si putin lapte caldut. Se framanta cu spiralele speciale ale mixerului, incorporand, putin cate putin, untul topit, cald, uleiul, romul, vanilia si restul de lapte. Aluatul se framanta cel putin o jumatate de ora pana face basici mari si se desprinde de pe peretii lighenasului. Apoi se acopera si se lasa sa creasca in loc cald, ferit de curent.

Nucile pentru umplutura se usuca in cuptor fara sa se rumeneasca, se trec prin masina de macinat nucile, se amesteca apoi cu zaharul si albusurile pina se obtine o pasta consistenta.

Se ung tavile cu unt.

Cu mana unsa cu ulei sau cu unt, se desparte aluatul in trei parti egale ( daca tavile sunt mai mici, se imparte in mai multe parti) si se intinde prima foaie pe masa unsa. Deasupra se repartizeaza o treime din cantitatea de nuca intr-un strat cat mai uniform. Se ruleaza cozonacul si se pune in forma. Se procedeaza la fel si cu celelalte parti de aluat.

Cozonacii se lasa sa creasca descoperiti vreo jumatate de ora, apoi se ung cu ou, se decoreaza cu miez de nuca in jumati si se presara cu zahar tos. Se dau la cuptor la foc potrivit, mai mult domol, pentru aproximativ o ora.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata frantuzeasca de vanilie

Inghetata frantuzeasca de vanilie

O inghetata foarte buna!

Inghetata frantuzeasca de vanilie
Spanac cu usturoi verde, la cuptor

Spanac cu usturoi verde, la cuptor

Foarte gustoasa si usor de preparat aceasta mancarica.

Spanac cu usturoi verde, la cuptor
Pulpe de pui cu legume la cuptor

Pulpe de pui cu legume la cuptor

Retete dietetice Vara, legumele sunt foarte gustoase. Iar din combinatia cu carnea de pui iese un...

Pulpe de pui cu legume la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Inimioare sarate cu chimen
1
Aperitive

Inimioare sarate cu chimen

Rapid, satios si delicios!

Inimioare sarate cu chimen
Tort din turta dulce
2
Torturi

Tort din turta dulce

Am facut blaturi din turta dulce, 4 bucati, dar se pot face si mai putine daca doriti un tort nu prea inalt, apoi un jeleu...

Tort din turta dulce
Tarta usor picanta cu ceapa rosie caramelizata si file  afumat de ansoa
3
Aperitive cu peste

Tarta usor picanta cu ceapa rosie caramelizata si file afumat de ansoa

Este absolut delicioasa, cu un gust usor dulceag, picant, afumat, un preparat delicios ce merita incercat.

Tarta usor picanta cu ceapa rosie caramelizata si file afumat de ansoa
Tarta cu mere si scortisoara
4
Tarte

Tarta cu mere si scortisoara

Eu nu mananc inghetata in timpul iernii, dar aceasta combinatie de tarta cu mere servita fierbinte cu doua cupe de inghetata...

Tarta cu mere si scortisoara
Placinte cu carne si carnati
5
Aperitive cu carne

Placinte cu carne si carnati

Secretul acestor tarte consta in carnea proaspata de porc si carnatii facuti de Sarbatoarea Ignatului-taierea porcului...

Placinte cu carne si carnati
Parteneri
Aperitiv friganele cu felii de paine toast si cabanos
Bucataras.RO

Aperitiv friganele cu felii de paine toast si cabanos

Mi-am obișnuit familia ca în diminețile de weekenduri să se delecteze cu ceva mai special la mic dejunurile...

Aperitiv friganele cu felii de paine toast si cabanos
Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Gustos.RO

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Prajitura cu capsuni si bezea
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu capsuni si bezea

Prajitura cu capsuni si bezea