Pasta de peste

Pasta de peste este un aperitiv ideal pentru mesele festive, care se poate servi in diferite moduri, cum ar fi masline umplute cu pasta de peste, jumatati de lamaie umplute cu aceasta pasta etc.

Timp pregatire
10 minute
Complexitate
medie
Pasta de peste

Ingrediente

  • Pentru 3 kg:
  • 5 kg peste curatat
  • cu tot cu cap si coada
  • 5 cepe mari
  • 5 rosii mari
  • 5 morcovi
  • 5 ardei grasi
  • 5 radacini de patrunjel
  • 500 ml otet
  • 200 ml ulei
  • 1 lingura cu varf de cimbru
  • 1 lingura rasa de piper macinat
  • 1 lingura rasa de ienibahar
  • 10-12 foi de dafin
  • 1 lingura cu varf de sare

Mod de preparare

Pestele se curata de solzi si intestine, se taie bucati mari si se pune intr-o oala. Recomand sa pastrati capurile si cozile, deoarece prin fierbere vor asigura mai multe substante nutritive. In oala se va pune cantitatea de ulei si otet, apoi, in completare se pune apa pana cand se acopera pestele. Se adauga foile de dafin, cimbrul, ienibaharul si se presara sarea si piperul. Se pune la fiert pe foc mic si se fierbe cam 6-8 ore, pana cand scade cam la jumatate si oasele de peste devin casante. Oasele trebuie sa poata fi sparte intre dinti, adica sa aibe consistenta unei coji de ou.
Daca oasele de peste nu se inmoaie, mai adaugati cateva linguri de otet. Nu exagerati cu otetul, pentru ca pasta de peste va avea un gust prea acru. Totodata, otetul este cel care macereaza oasele, deci este necesar.
Amestecati din cand in cand in oala, ca sa nu se prinda. Daca lichidul scade prea mult, adaugati 1-2 cani de apa.
Dupa ce oasele devin casante, scoateti oasele mari, in special cele de la cap sau bucatile de la cozi care nu s-au topit.
Inainte sa opriti focul la oala cu peste cam cu o ora, toate legumele se curata, se spala si se taie in bucati mici sau se dau pe razatoare. Se pun intr-o alta oala cu apa cat sa le acopere si se fierb la foc mic cam un ceas, pana sunt facute.
Dupa ce pestele si legumele au fiert, se lasa sa se raceasca, se amesteca foarte bine si se dau prin masina de tocat, apoi se pun in borcane. Acestea se sterilizeaza la cuptor la foc mic maxim o ora, astfel incat sa formeze o pelicula mica de ulei la suprafata pastei de peste.
Dupa ce s-au sterilizat se scot si se lasa la racit.
Se pastreaza la rece. Pasta de peste va fi buna pentru consumat chiar si 4-5 luni daca este sterilizata corect.

Sursa acestei retete este blogul culinar Lumeabucatelor.ro.


Pasta de peste se serveste pe felii de paine proaspata sau prajita la micul dejun

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui
Crema de legume cu rosii si perisoare de pui

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui

Pentru ca in sezonul rece imi doresc supe mai consistente, am gandit ca la aceasta supa de legume merge perfect rosii din...

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui
Cele mai apreciate rețete
Tocana de legume cu orez
1
Conserve de iarna

Tocana de legume cu orez

Este pentru prima data cand fac aceasta tocana de legume si a iesit grozav de buna, datorita legumelor de tot felul! Va invit...

Tocana de legume cu orez
Prajitura cu pere si crema de branza
2
Prajituri

Prajitura cu pere si crema de branza

Cu pere aromate, asezonate cu scorțișoară și de vanilie, cu o cremă de brânză delicioasă, este pur și simplu o...

Prajitura cu pere si crema de branza
Prajitura Raffaello
3
Prajituri

Prajitura Raffaello

Prajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...

Prajitura Raffaello
Prajitura in foi cu miere si nuca
4
Prajituri

Prajitura in foi cu miere si nuca

Aceasta reteta de prajitura din foi cu nuci si miere nu este grea si merita tot timpul pierdut. Daca veti avea rabdare sa o...

Prajitura in foi cu miere si nuca
Salata de ciuperci, hulughite
5
Aperitive cu ciuperci

Salata de ciuperci, hulughite

O reteta usor de pregatit si este dietetica.

Salata de ciuperci, hulughite
Parteneri
Tort Frozen
Bucataras.RO

Tort Frozen

Anul acesta am primit minunata sarcina de a pregati un tort minunat pentru aniversarea frumoasei mele nepoate. Am facut un...

Tort Frozen
Tort de toamna cu mere si gutui
Gustos.RO

Tort de toamna cu mere si gutui

Se pregatesc intai fructele.

Tort de toamna cu mere si gutui