Cozonac

Pentru a realiza aceasta delicioasa reteta de cozonac sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, lapte, drojdie, zahar, baton de vanilie, ulei, ou, unt.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 300 g zahar
  • ½  ceasca lapte
  • 6 oua
  • 50 g drojdie de bere
  • 200 g unt
  • 2 linguri ulei
  • baton de vanilie
  • sare
  • ou pentru uns aluatul
  • grasime pentru forma.

Mod de preparare

Se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar. Se freaca pana se face ca o smantana, se adauga 2—3 linguri de lapte caldut, faina si se amesteca bine ; se presara cu faina, se acopera si se lasa la loc cald sa creasca.

Se fierbe laptele cu batonul de vanilie, taiat bucatele foarte mici si se lasa pe marginea aragazului acoperit, ca sa stea cald. Galbenusurile se freaca cu zaharul si sarea, apoi se toarna incet lap­tele cald, amestecand mereu.

Aluatul crescut se pune intr-un vas mai mare (trebuie sa ramana loc pentru aluatul care va creste) si peste se toarna, batand mereu cu lingura, cate putin din galbenusurile cu laptele si putina faina. Apoi se pun trei albusuri batute spuma. Cand aceasta operatie este terminata, incepe framantatul cozonacului. Se framanta, turnand mereu cate putin unt si ulei incalzit, pana cand aluatul incepe sa se dezlipeasca cu usurinta de pe mana. Se acopera vasul cu un servet, iar peste el se pune ceva mai gros (un molton, o patura etc.).

Se lasa la loc cald sa creasca de trei ori cat a fost. Daca in timpul framantatului aluatul pare prea tare, se poate adauga putin lapte cald. Daca dimpotriva aluatul pare prea moale, se adauga putina faina. Cand aluatul a crescut bine, se ia din el cate o bucata, se aseaza pe planseta pudrata cu faina, se da forma dorita (rotunda, lunguiata, impletita etc.) si se pune in forma de copt unsa cu unt. Se mai lasa sa creasca in forma la loc cald. Se unge cu ou si se coace la foc potrivit.


Se scoate din forma imediat ce s-a copt, se asaza pe un servet si se lasa sa se raceasca.

Alte retete recomandate:

Cozonac impletit

Cozonac cu caramel

Cozonac cu alune

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Carnati de porc cu cartofi taranesti
2
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
3
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
4
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Strudel cu prune
5
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Parteneri
Tarta cu legume
Bucataras.RO

Tarta cu legume

Din categoria  "retete de post economice", va pot spune ca aceasta tarta, asa simpla cum a fost, a avut...

Tarta cu legume
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola