Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Portii
4
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
35 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Aluat:
  • 600 g faina alba
  • 25 g drojdie
  • un praf de sare
  • 2 oua
  • 150 g zahar brun
  • o lingurita esenta de rom
  • cate o lingurita coaja rasa de lamaie si portocala
  • 250 ml lapte caldut
  • 80 g unt
  • Umplutura:
  • 300 gr crema de ciocolata
  • 200 gr nuca maruntita
  • plus un galbenus pentru uns
  • 3 linguri zahar pentru presarat deasupra

Mod de preparare

Poti framanta aluatul de cozonac cu mana sau cu ajutorul unui robot de bucatarie. Dizolva drojdia in laptele caldut, adauga 2 linguri de zahar si 2 de faina si las-o sa se odihneasca 10 minute. Pune in vasul robotului untul topit, ouale batute, restul de zahar, un praf de sare, coaja rasa de lamaie si de portocala si esenta de rom. Mixeaza putin sa se amestece ingredientele. Adauga maiaua, apoi faina, putin cate putin si lasa la framantat 15 minute. Acopera vasul cu un prosop si lasa aluatul sa creasca intr-un loc cald, aproximativ o ora.



Presara faina pe masa, rastoarna aluatul si imparte-l in patru. Pe o hartie de copt intinde o foaie rotunda de marimea tavii in care coci cozonacul. Unge-o cu crema de ciocolata, presara nuca maruntita si acopera cu alta foaie de cozonac. Unge din nou cu crema, presara nuca, pune a treia foaie, iar ciocolata si nuca si acopera cu ultima foaie. Pune in centru un pahar, apoi taie cozonacul in patru, apoi 8 si la final in 12 felii. Rasuceste cate doua felii in exterior de doua ori si formeaza petalele florii de cozonac. Priveste cu atentie, nu-i greu deloc! Acopera-l din nou cu un prosop si mai lasa-l sa creasca 20 de minute.



Unge cozonacul cu galbenusul de ou si presara deasupra zahar, apoi coace-l in cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru 35-40 de minute, pana se rumeneste deasupra. Scoate-l apoi din cuptor si lasa-l sa se raceasca pe un platou. Nu-i asa ca arata grozav? Abia astept sa-l gust!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...

Prajitura cu foi de zahar ars
Turta dulce

Turta dulce

Pentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...

Turta dulce
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor

Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor

Un piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...

Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi de bezea cu nuca si crema de vanilie
1
Retete de Pasti

Prajitura cu foi de bezea cu nuca si crema de vanilie

Una din prajiturile care a avut mare succes pe masa de sarbatori si nu degeaba, pentru ca a fost delicioasa!

Prajitura cu foi de bezea cu nuca si crema de vanilie
Tavalita glazurata de post
2
Dulciuri

Tavalita glazurata de post

Tavalita glazurata de post este o prajitura de casa delicioasa, perfecta pentru perioada postului si pentru persoanele...

Tavalita glazurata de post
Sos de castraveti cu smantana
3
Sosuri albe

Sos de castraveti cu smantana

Pentru sos de castraveti cu smantana castravetii se curata de coaja, se oparesc, se taie in patru pe lungime, se curata de...

Sos de castraveti cu smantana
Ciorba de salata verde
4
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Tort cu frisca si fructe
5
Torturi

Tort cu frisca si fructe

Este un tort delicios si usor, foarte bun pentru copii, dar si pentru zile festive

Tort cu frisca si fructe
Parteneri
Turta dulce
Gustos.RO

Turta dulce

Turta dulce
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia