Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Portii
4
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
35 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Aluat:
  • 600 g faina alba
  • 25 g drojdie
  • un praf de sare
  • 2 oua
  • 150 g zahar brun
  • o lingurita esenta de rom
  • cate o lingurita coaja rasa de lamaie si portocala
  • 250 ml lapte caldut
  • 80 g unt
  • Umplutura:
  • 300 gr crema de ciocolata
  • 200 gr nuca maruntita
  • plus un galbenus pentru uns
  • 3 linguri zahar pentru presarat deasupra

Mod de preparare

Poti framanta aluatul de cozonac cu mana sau cu ajutorul unui robot de bucatarie. Dizolva drojdia in laptele caldut, adauga 2 linguri de zahar si 2 de faina si las-o sa se odihneasca 10 minute. Pune in vasul robotului untul topit, ouale batute, restul de zahar, un praf de sare, coaja rasa de lamaie si de portocala si esenta de rom. Mixeaza putin sa se amestece ingredientele. Adauga maiaua, apoi faina, putin cate putin si lasa la framantat 15 minute. Acopera vasul cu un prosop si lasa aluatul sa creasca intr-un loc cald, aproximativ o ora.



Presara faina pe masa, rastoarna aluatul si imparte-l in patru. Pe o hartie de copt intinde o foaie rotunda de marimea tavii in care coci cozonacul. Unge-o cu crema de ciocolata, presara nuca maruntita si acopera cu alta foaie de cozonac. Unge din nou cu crema, presara nuca, pune a treia foaie, iar ciocolata si nuca si acopera cu ultima foaie. Pune in centru un pahar, apoi taie cozonacul in patru, apoi 8 si la final in 12 felii. Rasuceste cate doua felii in exterior de doua ori si formeaza petalele florii de cozonac. Priveste cu atentie, nu-i greu deloc! Acopera-l din nou cu un prosop si mai lasa-l sa creasca 20 de minute.



Unge cozonacul cu galbenusul de ou si presara deasupra zahar, apoi coace-l in cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru 35-40 de minute, pana se rumeneste deasupra. Scoate-l apoi din cuptor si lasa-l sa se raceasca pe un platou. Nu-i asa ca arata grozav? Abia astept sa-l gust!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...

Dulceata si peltea de gutui
Conopida pane

Conopida pane

O reteta gustoasa si rapida cu conopida. Conopida pane delicioasa servita calda cu un sos rece de smantana cu maioneza.

Conopida pane
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci