Pasca este nelipsita de pe masa de Paste, numele sarbatorii pascale venind de la preparatul culinar. In mod traditional pasca are o cruce impletita din aluat deasupra.
Se toarna putin lapte intr-o canita metalica si cand incepe sa fiarba se adauga 2 linguri de faina, se amesteca bine sa nu ramana cocoloase si se lasa la racit. Laptele ramas se incalzeste putin, la foc mic. Restul de faina se pune intr-un vas metalic, se presara 1-2 lingurite de sare, se pun pliculetele de drojdie si se amesteca bine compozitia. Apoi se adauga pasta din lapte si faina, 2 oua intregi batute si se incepe framantarea adaugandu-se treptat lapte caldut, iar la sfarsit 2 linguri de ulei. Se framanta in continuare cca. 15-20 minute. Aluatul se pudreaza cu putina faina si se lasa la loc cald, ferit de sursa de foc, aproximativ o ora si 30 de minute, pana creste. Se rastoarna pe un suport de lemn presarat cu faina. Se rupe aproximativ un pumn de compozitie din care se formeaza impletitura. Pasca se pune intr-o forma rotunda unsa in prealabil cu putin ulei, apoi deasupra, impletitura formata, in forma de cruce. Se ia un galbenus de ou, se sparge, se bate si se unge pasca. Se introduce la cuptor, la foc potrivit, pana se rumeneste. Dupa ce se scoate din cuptor, cat este fierbinte, se unge cu putina apa rece, apoi se acopera cu 1-2 prosoape textile de bucatarie. La inceput pasca nu avea umplutura de branza, se facea doar din aluat dospit.
Pasca se lasa la racit la temperatura camerei, apoi se scoate cu grija din forma in care s-a copt si se taie felii.
Un aperitiv special pentru masa de Paste!
Terina de miel in crusta de dovlecei si susanAstazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.
Cozonac floare, reteta videoCatina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...
Suc antiraceala prin presare la rece la KuvingsSiropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...
Sirop din muguri de bradPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...
Briose cu afineIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii