Pasca este nelipsita de pe masa de Paste, numele sarbatorii pascale venind de la preparatul culinar. In mod traditional pasca are o cruce impletita din aluat deasupra.
Se toarna putin lapte intr-o canita metalica si cand incepe sa fiarba se adauga 2 linguri de faina, se amesteca bine sa nu ramana cocoloase si se lasa la racit. Laptele ramas se incalzeste putin, la foc mic. Restul de faina se pune intr-un vas metalic, se presara 1-2 lingurite de sare, se pun pliculetele de drojdie si se amesteca bine compozitia. Apoi se adauga pasta din lapte si faina, 2 oua intregi batute si se incepe framantarea adaugandu-se treptat lapte caldut, iar la sfarsit 2 linguri de ulei. Se framanta in continuare cca. 15-20 minute. Aluatul se pudreaza cu putina faina si se lasa la loc cald, ferit de sursa de foc, aproximativ o ora si 30 de minute, pana creste. Se rastoarna pe un suport de lemn presarat cu faina. Se rupe aproximativ un pumn de compozitie din care se formeaza impletitura. Pasca se pune intr-o forma rotunda unsa in prealabil cu putin ulei, apoi deasupra, impletitura formata, in forma de cruce. Se ia un galbenus de ou, se sparge, se bate si se unge pasca. Se introduce la cuptor, la foc potrivit, pana se rumeneste. Dupa ce se scoate din cuptor, cat este fierbinte, se unge cu putina apa rece, apoi se acopera cu 1-2 prosoape textile de bucatarie. La inceput pasca nu avea umplutura de branza, se facea doar din aluat dospit.
Pasca se lasa la racit la temperatura camerei, apoi se scoate cu grija din forma in care s-a copt si se taie felii.
O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...
Legume umplute cu puiSalata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...
Salata caprese cu rosii cherryGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseIarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...
Frunze de vita opariteSosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...
Sos de mere cu smantanaAceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....
Mancarica de spanac cu carne de miel si nautCele mai pufoase si delicioase gogosi! :) Reteta de aluat pentru gogosi am luat-o de la Rocsi. Am facut mici modificari pe...
Gogosi glazurate cu ciocolataPrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii