Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere, nuca.

Portii
16
Timp pregatire
20 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie
Reteta de mucenici moldovenesti

Ingrediente

  • 500 gr faina
  • un praf sare
  • 50 gr zahar
  • 2 oua de gaina
  • 200 ml lapte
  • 50 gr unt
  • 20 gr drojdie proaspata ( + 1 lgta zahar)
  • pt. insiropat:
  • 200 ml suc de portocale ( + 2 lg miere)
  • pt uns:
  • 2 galbenusuri de ou + 2-3 lg lapte
  • In plus:
  • 300 gr miere de albine
  • 400 gr miez de nuca (+ coaja rasa de portocale sau dupa gustul fiecaruia)

Mod de preparare

Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Intr-un castronel, se pun drojdia proaspata faramitata, o lgta zahar si putina apa calduta. Se lasa pana se activeaza maiaua.
Separat intr-un vas, se cerne faina. Se adauga sarea intr-o margine si se face un locas in care se pun pe rand: drojdia, ouale, zaharul si laptele. Se framanta cu ajutorul unui robot sau cu mana pana se omogenizeaza aluatul.
Se incorporeaza apoi untul moale, taiat cubulete. Se continua framantarea pana se obtine un aluat dens, lucios si elastic. Se acopera cu un prosop curat de bucatarie si se lasa la dospit aproximativ o ora.
Dupa ce a dospit, aluatul se scoate pe un blat de lemn, uns cu foarte putin ulei. Aluatul se imparte in 16- 18 portii, in functie de cat de mari ii vreti.
Fiecare bucata se aluat se modeleaza sub forma de snur lung, apoi se rasuceste sub forma de cifra 8.
Se asaza fiecare mucenic intr-o tava prevazuta cu hartie de copt, la distanta de 3-4 cm unul de altul. Se acopera cu un prosop curat de bucatarie si se mai lasa 20 minute la temperatura camerei.
Dupa a doua dospire, se ung usor cu ou batut amestecat cu putin lapte. Se coc in cuptorul preincalzit, la 180 grade C, coacere sus-jos, cu ventilatie, aproximativ 20 min, in functie de cuptor. Cand devin rumeni si miros frumos, este semn ca s-au copt.
Se scoate tava din cuptor, se lasa putin la temperat, apoi mucenicii se transfera pe un gratar de bucatarie.
Sucul de portocale se amesteca cu mierea. Daca doriti, puteti incalzi putin sucul de portocale pentru ca mierea sa se topeasca usor.
Fiecare mucenic se insiropeaza cu suc, apoi se ung cu miere si se garnisesc cu nuca macinata, amestecata cu coaja rasa de portocala.
Sunt extrem de pufosi si aromati.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Cele mai apreciate rețete
Parteneri
Legume la tigaie cu creveti si carnat afumat
Bucataras.RO

Legume la tigaie cu creveti si carnat afumat

Legume la tigaie cu creveti si carnat afumat
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos