Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere, nuca.

Portii
16
Timp pregatire
20 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie
Reteta de mucenici moldovenesti

Ingrediente

  • 500 gr faina
  • un praf sare
  • 50 gr zahar
  • 2 oua de gaina
  • 200 ml lapte
  • 50 gr unt
  • 20 gr drojdie proaspata ( + 1 lgta zahar)
  • pt. insiropat:
  • 200 ml suc de portocale ( + 2 lg miere)
  • pt uns:
  • 2 galbenusuri de ou + 2-3 lg lapte
  • In plus:
  • 300 gr miere de albine
  • 400 gr miez de nuca (+ coaja rasa de portocale sau dupa gustul fiecaruia)

Mod de preparare

Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Intr-un castronel, se pun drojdia proaspata faramitata, o lgta zahar si putina apa calduta. Se lasa pana se activeaza maiaua.
Separat intr-un vas, se cerne faina. Se adauga sarea intr-o margine si se face un locas in care se pun pe rand: drojdia, ouale, zaharul si laptele. Se framanta cu ajutorul unui robot sau cu mana pana se omogenizeaza aluatul.
Se incorporeaza apoi untul moale, taiat cubulete. Se continua framantarea pana se obtine un aluat dens, lucios si elastic. Se acopera cu un prosop curat de bucatarie si se lasa la dospit aproximativ o ora.
Dupa ce a dospit, aluatul se scoate pe un blat de lemn, uns cu foarte putin ulei. Aluatul se imparte in 16- 18 portii, in functie de cat de mari ii vreti.
Fiecare bucata se aluat se modeleaza sub forma de snur lung, apoi se rasuceste sub forma de cifra 8.
Se asaza fiecare mucenic intr-o tava prevazuta cu hartie de copt, la distanta de 3-4 cm unul de altul. Se acopera cu un prosop curat de bucatarie si se mai lasa 20 minute la temperatura camerei.
Dupa a doua dospire, se ung usor cu ou batut amestecat cu putin lapte. Se coc in cuptorul preincalzit, la 180 grade C, coacere sus-jos, cu ventilatie, aproximativ 20 min, in functie de cuptor. Cand devin rumeni si miros frumos, este semn ca s-au copt.
Se scoate tava din cuptor, se lasa putin la temperat, apoi mucenicii se transfera pe un gratar de bucatarie.
Sucul de portocale se amesteca cu mierea. Daca doriti, puteti incalzi putin sucul de portocale pentru ca mierea sa se topeasca usor.
Fiecare mucenic se insiropeaza cu suc, apoi se ung cu miere si se garnisesc cu nuca macinata, amestecata cu coaja rasa de portocala.
Sunt extrem de pufosi si aromati.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Rulouri cu ciuperci
3
Aperitive cu ciuperci

Rulouri cu ciuperci

Un aperitiv delicios, se poate servi cald sau rece, potrivit in orice moment!

Rulouri cu ciuperci
Supa de linte
4
Ciorba de vita cu galuste bavareze
5
Ciorbe

Ciorba de vita cu galuste bavareze

O ciorba care sa ne incalzeasca pe timpul rece

Ciorba de vita cu galuste bavareze
Parteneri
Briose aromate, cu ricotta si ciocolata alba
Bucataras.RO

Briose aromate, cu ricotta si ciocolata alba

Briose aromate, cu ricotta si ciocolata alba
Saramura de miel
Gustos.RO

Saramura de miel

Spalam carnea si o stergem.

Saramura de miel
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!