In mod surprinzator, in prag de sezon rece, sanatatea noastra depinde destul de mult de cateva mici microorganisme: probioticele. Aceste sunt bacterii si microbi benefici care traiesc in intestine noastre si care au un rol important in digestie, dar care in acelasi timp stimuleaza si sistemul imunitar, productia de anticorpi si combat infectiile. Din fericire, aceste bacterii benefice se gasesc din plin in cel putin 5 alimente pe care le putem consuma zilnic. 1. Iaurtul Iaurtul este cel mai popular si cunoscut aliment asociat cu suplimentarea probioticelor din organism. Pe langa imbunatatirea digestiei si cresterea imunitatii organismului, consumul de iaurt previne si aparitia osteoporozei si a cancerului de colon. Bineinteles, cel mai bun iaurt este cel facut in casa, din lapte pasteurizat, iar cel cu arome de fructe este de evitat, pentru ca acestea contine sirop de porumb bogat in fructoza, indulcitori artificiali, conservanti si arome sintetice, care aduc mai multe deservicii sanatatii. Dintre toate tipurile de iaurt, chefirul este cel mai bun. Acesta este, de fapt, o ciuperca care se dezvolta in lapte si produce fermenti, enzime, vitamine, minerale si alte substante bioactive. Pentru ca grabeste refacerea florei intestinale si prevenirea problemelor digestive, chefirul este recomandat mai ales dupa tratamentele cu antibiotice. 2. Varza murata Varza murata este un preparat destul de raspandit in bucataria traditionala romanesca. Aceasta este o sursa excelenta de probiotice datorita fermentatiei prin care este pregatita. Pe langa intarirea sistemului imunitar, culturile vii din varza murata sunt utile si in ameliorarea alergiilor. Totodata, varza murata este o bogata in vitaminele B, A, E si C. 3. Ciocolata neagra Putini stiu ca pe langa proprietatile antioxidante si energizante, ciocolata neagra este o sursa buna de probiotice. Bineinteles, aceasta trebuie sa aiba o concentratie cat mai mare de cacao si un continut cat mai mic de zahar. 4. Ceaiul Kombucha Despre ceaiul Kombucha s-a tot spus ca ar fi adevarata ambrozie, un elixir al sanatatii. Este vorba despre culturi vii de ciuperca Kombucha crescute in ceai verde sau ceai negru. Consumul regulat de Kombucha creste nivelului de energie, imbunatatirea starii de spirit si ajuta la pierderea kilogramelor in plus. Pe langa proprietatile antioxidante si detoxifiante, bacteriile din culturile de Kombucha sunt probiotice si functioneaza in acelasi fel ca si cele din iaurt. 5. Laptele de soia Atunci cand este facut din plante care nu au fost modificate genetic, laptele de soia aduce si numeroase beneficii organismului uman. O singura cana de lapte de soia contine 25-31% calciu, 11-31% vitamina D, 89-125 de calorii, 5 grame de grasimi (0,4 grame grasimi saturate), 6-10 grame de proteine si este bogat in acizi grasi esentiali omega 3, antioxidanti si vitamina E, care ajuta la combaterea infectiilor. De asemenea, laptele de soia are un continut mare de probiotice si culturi vii de bacterii. Este recomandat mai ales dupa tratamentele cu antibiotice, mai ales daca nu tolerati lactatele. Sursa articol: en.wikipedia.org, csid.ro
Sursa foto: medimoon.com
Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...
Clafoutis cu capsuniRetete dietetice
Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de puiAș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavaraAceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...
Pasca poloneza clasicaOua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...
Aperitiv - Oua umplute cu avocadoPrajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.
Prajitura cu mere si aluat razuit de postAnul acesta am pregătit pentru Paşte, două droburi din ficat de porc, dintre care pe unul l-am dus naşei. Am folosit alt...
Drob PascalReteta mea preferata de chiftelute.
Chiftele cu piept de pui si ciuperciPoate nu toată lumea sărbătoreşte Valentine’s Day, nici eu, dar mi s-a părut o ocazie frumoasă pentru a realiza...
Desert tort Valentine’s DayIata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padureO imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...
Negresa - irezistibil de gustoasa
Comentarii