Fara carne

Vegetarienii sint tot mai numerosi. Nimeni nu "se face vegetarian" pentru ca este la moda. Oamenii si-au dorit intotdeauna, in ultimii ani si mai mult, sa manince bine si...sanatos. Invata sa te folosesti cu inteligenta de acest regim si, sigur, vei fi in forma maxima!

Regimul vegetarian, numit uneori lacto(ovo)vegetarian, se bazeaza pe consumul fructelor si al legumelor (bogate in vitamine si fibre), al cerealelor, al oualor, laptelui si produselor lactate. Carnea, mezelurile, produsele din peste nu exista pe lista de cumparaturi, intr-o casa de vegetarieni. De asemenea, unii vegetarieni nu consuma produse lactate si oua.

Unul din avantajele acestui regim este ca reduce in mod considerabil aportul de grasimi animale din organism. Astfel, rar se va intimpla ca un vegetarian sa aiba probleme cu greutatea. De asemenea, riscul afectiunilor cardio-vasculare, al diabetului sau al unor tipuri de cancer este mai redus la persoanele vegetariene. In plus, vegetarienii sint mult mai preocupati de a avea un stil de viata sanatos, prin urmare consumul de alcool si tigari este evitat.

Fructe, legume, cereale, oua, lapte: cinci alimente de baza pentru o alimentatie sanatoasa

Cerealele, legumele si oleaginoasele (nuci, alune, migdalele, etc) sint bogate in proteine. Totusi, aminoacizii indispensabili (constituenti ai proteinelor) nu sint prezenti in aceste proteine vegetale. De aceea, trebuie asociate cerealele, legumele si oleginoasele pentru a obtine un aport proteic echilibrat. O sursa foarte buna de proteine se gaseste in lapte si in produsele pe baza de lapte. In plus, laptele este bogat in calciu. Aportul de calciu recomandat zilnic este de 900 mg/zi la adult (sau echivalentul a 3 pahare de lapte sau 3 de iaurt sau 3 bucati de brinza pe zi).

Legumele si fructele sint bogate in fibre care asigura o mai buna functionare a digestiei. Acestea contin minerale si vitamine ale caror proprietati pot preveni aparitia unor boli cardio-vasculare si anumite tipuri de cancer.
Ouale sint bogate in proteine si in vitamina B12. Este foarte bine sa se consume oua intr-un regim vegetarian, deoarece pot inlocui produsele de origine animala.

Soia este bogata in proteine si fier. Se poate consuma lapte de soia, iaurturi si creme de soia. Asociata cu cereale, aceasta dieta aduce un aport echilibrat de proteine.
Drojdia de bere este bogata in vitamine din grupa B. Aceasta poate fi consumata fie sub forma de comprimate, fie sub forma de pudra care se pune pe salate sau pe platourile cu legume.
Proprietatile beneficice asupra sanatatii ale fructelor si legumelor sint recunoscute. Vitamina E previne afectiunile cardio-vasculare, prin consumul alimentelor ce contin vitamina C este prevenita aparitia cataractei, iar datorita betacarotenului din unele legume riscul de a face anumite tipuri de cancer scade.

Precautii

Cind regimul vegetarian este prost echilibrat, organismul resimte puternic lipsa proteinelor, a fierului, calciului, a vitaminei B12. De aceea, vegetarienii trebuie sa stie sa asocieze, la aceeasi masa, cerealele (paste, orez, piine, etc) cu legumele (fasole uscata, linte...) sau fructele oleaginoase (nuci, alune) cu legumele.
Intr-un regim vegetarian, este insa dificil sa se ofere organismului toate vitaminele, sarurile minerale si alte elemente de care are nevoie. Este cazul, de exemplu, vitaminei B12 si a vitaminei D care se gasesc doar in produse de origine animala.

Atentie

Dupa cum am mentionat, cei care urmeaza un regim vegetarian vor simti lipsa unor vitamine care se gasesc doar in carne si in produsele din carne. Pentru acestia, exista riscul aparitiei anemiei, a unor tulburari neurologice, paralizii. La copii, regimul vegetarian poate fi periculos, expunindu-i la o crestere mult mai lenta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Pasca poloneza clasica
2
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Prajitura de post, cu suc de rosii
3
Dulciuri

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Muffins cu lime si ciocolata alba
4
Prajituri

Muffins cu lime si ciocolata alba

Pentru cei ce iubesc prajiturile acrisoare, dar in acelasi timp lejere, aceste muffins sunt perfecte pentru zilele calduroase...

Muffins cu lime si ciocolata alba
Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz
5
Mancaruri cu legume

Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz

Ardeii umpluti cu ciuperci sunt gustosi si extrem de simplu de preparat. Mai contin rosii, fulgi de ovaz, boia, sare si piper.

Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovaz
Parteneri
Brownie cu crema de branza
Bucataras.RO

Brownie cu crema de branza

Este o "prajtura frageda si lipicioasa, cremoasa, ti se sfarama in mana si ti se lipeste de cerul gurii", exact cum este...

Brownie cu crema de branza
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga