Baton cu cascaval

Inainte scoatem cantitatea necesara de unt din frigider sa se incalzeasca, apoi razuim 100 g de cascaval parmezan. Apoi, punem deoparte aprox. 20 g de

Timp pregatire
400 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • unt
  • 100 g cascaval razuit
  • 200 g faina
  • o lingurita de sare
  • un ou
  • o lingurita de zeama de lamaie
  • 8 dl apa

Mod de preparare

Inainte scoatem cantitatea necesara de unt din frigider sa se incalzeasca, apoi razuim 100 g de cascaval parmezan. Apoi, punem deoparte aprox. 20 g de cascaval, restul il amestecam, intr-un castron pentru facut aluat, cu 200 g de faina. Adaugam 1 lingurita de sare, 1 galbenus de ou, 1 lingurita de zeama de lamaie, 0,8 dl apa si totul se prelucreaza foarte bine. Daca va fi prea tare, mai adaugam putina apa. Insa, sa avem grija sa nu inmuiem prea tare coca, intrucat, din cauza cascavalului, coca pare tare. La prelucrare scoatem coca afara din castron si o punem pe masa de intins coca. Daca in urma intenderii, aluatul devine omogen si s-a inmuiat, presaram faina pe tabla de intins si intindem coca pusa in mijloc, in forma de patrat, apoi, cu ajutorul unui cutit cu lama lata intindem pe ea, in mod egal, 150 g de unt la temperatura camerei. Dupa care, indoim marginile aluatului, intins la aprox. 0,5 cm, din stanga si dreapta, astfel incat, sa se intalneasca la mijloc. Apoi, foaia ceva mai moale decat foia de taitei, se indoaie la fel partea de sus si de jos, apoi o inchidem ca pe o carte. Astfel indoita, o punem pe o farfurie presarata cu faina si o odihnim in frigider aprox. 1 ora. Apoi, intidem coca pe tabla presarata cu faina, si o indoim tot din aceeasi directie, in aceesi ordine, apoi punem inapoi in frigider. Acest procedeu se repeat inca de doua ori, dupa o odihna de ½ ora. Daca frigiderul nu este reglat la temperature cea mai joasa, atunci e suficient si mai putin. Este foarte important, ca aluatul sa fie pus pe tabla in aceeasi pozitie, din care am luat-o, deoarece, cu o indoire haotica distrugem structura foilor. Multi tin minte numarul indoiturilor, astfel incat, inainte de punerea in frigider fac atatea urme de gropite cu degetul cat este numarul turei.

Dupa terminarea seriilor de indoire a aluatului, adica dupa a patra indoire, intindem coca la o grosime de 8 mm, apoi batem un ou mai mic si ungem deasupra intr-un strat subtire. In sfarsit, adaugam cascavalu pus deoparte si cu un cutit inmuiat in apa fierbinte, taiem in felii de 2 cm latime si 10 cm lungime. Bastonasele se pun intr-o tava mai mare, emailata si o odihnim la rece timp de ½ de ora. Coacem in cuptorul firbinte, la foc iute, timp de 5 minute, apoi la foc mediu inca aprox. 15 minute, pana devin aurii-rosiatice.
Alte aperitive recomandate

Ciuperci umplute

Chiftelute

Rulada de pui

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Prajitura Trandafir

Una din cele mai bune retete cu aluat dospit mancate vreodata !!! Abea am apucat sa pun deoparte pentru pachetul copiilor...

Prajitura Trandafir
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca