Dulceata de cirese albe cu vanilie

Pentru dulceata de cirese albe aveti nevoie de o farfurie adanca, plina cu varf, de cirese fara samburi, zahar vanilie si zeama de lamaie.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • O farfurie adanca
  • plina cu varf
  • de cirese fara samburi
  • 1 kg zahar
  • vanilie
  • zeama de la 1/2 lamaie.

Mod de preparare

Pentru dulceata de cirese albe se spala, se aleg si se curata ciresele de samburi. Aceasta operatie se face cu un ac de cap neintrebuintat, ceva mai subtire, ale carui capete se infig intrun dop mic de pluta. Se scoate samburele afara cu partea indoita a acului, avand grija sa nu se sfarame fructul. Se pun in tingirie un rand de cirese, unul de zahar, tos sau pisat, pana se termina intreaga cantitate ceruta de zahar si de cirese. Se pune tingirea pe marginea masinii si se tine la foc mic, sa se topeasca zaharul in zeama lasata de fructe. Se misca din timp in timp tingirea, ca sa nu se prinda de fund. Se da apoi la foc iute, luand spuma cand se ridica si amestecand din cand in cand usor cu dosul lingurii. Cand incepe sa se lege, se da 10 minute la o parte, apoi se adauga o bucata de vanilie si zeama de lamaie. Se pune din nou sa fiarba, pana ce zeama este bine legata.
Dulceata de cirese albe se ia de la foc si se rastoarna intai intr-un castron care se acopera cu un servet ud. Se toarna in borcane numai dupa ce s-a racit, altfel boabele se ridica la suprafata si zeama ramane limpede pe fund. Aceasta dulceata, ca si cea de visine si de cirese amare, se mai poate face punand fructele sa fiarba in sirop de zahar. In acest scop se pune la fiert 1 kg de zahar cu trei pahare de apa. Se tine pe marginea masinii pana se topeste zaharul incet, se da apoi tingirea la foc iute, tinandu-se pana se leaga bine siropul. Se pun fructele si se da tingirea cu totul la o parte circa un sfert de ora, ca sa-si lase fructele toata zeama. Se pune din nou pe foc.


11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Parteneri
Bucataras.RO

Dulceata din toporasi (viorele de padure)

Mno, de multișor mă bântuie și această dulceață minunată 😉   Inițial am zis că iar am ratat-o anul...

Dulceata din toporasi (viorele de padure)
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii