Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se părea mereu o treabă tare migăloasă,dar cum am avut multe mere gutui frumoase şi aromate,era păcat să nu profităm de ele. Am pregătit şi compot,apoi m-am gândit dacă să pregătesc dulceaţă sau gem. Si au fost două porţii de gem. Sigur că aşa am ales calea mai uşoară,dar noi preferăm gemul dulceţii,pentru textură dar şi pentru cantitatea de zahăr folosită.
Am spalat foarte bine gutuile pentru a indeparta si puful de pe ele.
Le-am taiat apoi în 4 si am scos cotorul si partea lemnoasa.
Le-am taiat în felii subtiri sau în cuburi. Nu e nevoie sa fie la fel de marunte ca si pentru dulceata.
Am pus peste ele zeama de lamâie.
Am pus gutuile într-o oala si am pus apa rece cât sa le acopere, am pus batonul de scortisoara.
Am pus oala pe foc. Dupa primul clocot am lasat sa fiarba 8-10 minute.
Am oprit focul si le-am strecurat. Am pastrat zeama pentru ca vom avea nevoie de ea. Gutuile împreuna cu zaharul si 400 ml din zeama pastrata, le-am pus iarasi sa fiarba la foc mic.
Daca credeti ca mai e nevoie de zahar, puteti sa mai adaugati.
De asemenea daca se îngroasa foarte mult, puteti sa mai adaugati zeama.
Gutuile au foarte multa pectina si gemul se va îngrosa mult dupa ce se va raci.
Am mai fiert 35 de minute. Am verificat daca este destul de legata, punând putin gem pe o farfurioara tinuta la congelator.
Daca va convine consistenta, puteti sa opriti focul. Inainte cu 10 minute de a fi gata, am pasat cu un blender verticat bucatile care au mai ramas întregi.
La final am adaugat ghimbirul razuit.
Am pus apoi gemul în borcanele curate si uscate.
Pentru ca borcanele sa nu se sparga când am pus gemul fierbinte, le-am pus pe o farfurie metalica. Am acoperit apoi borcanele cu o patura si le-am lasat pâna a doua zi, dupa care le-am depozitat în camara.
S-aveţi poftă!
E o mâncărică foarte simplă şi rapidă în care am încercat să îmbin nişte legume pe care nu le mâncăm foarte des,...
Mancarica de legume gratinataUn deliciu ,plin de culoare! Pentru concurs ,,toamna se numara borcanele"
Dulceata de afinePrajitura cu foi si crema caramel este o prajitura de casa delicioasa, ce poate fi pregatita de sarbatori sau de Craciun....
Prajitura cu foi si crema caramelSe spala si se curata foarte bine legumele, apoi se dau pe o razatoare mica. La fel se procedeaza cu merele. Se combina cu...
Salata de iarnaO reteta pe care o pregatesc an de an, este foarte gustoasa si tine foarte bine peste iarna...asta daca mai apuca si nu se...
Gogosari in sosO mancarica pe cat de simpla, pe atat de savuroasa, mai ales daca sunteti fani ciuperci de padure.
Mancarica de galbiori cu smantana
Comentarii