Gem de struguri

Toamna aceasta am avut struguri foarte dulci,era păcat să nu profităm de ei. O reţetă cu ingrediente puţine,foarte migăloasă,dar pot să vă spun că rezultatul este un deliciu,oricât de obositor a fost,era păcat să nu le punem la păstrare în cămară. Si pentru că după ce am cules strugurii pentru vin,tot au mai rămas foarte mulţi,m-am gândit să fac şi nişte gem. De fapt,văzusem pe blogul Angelicăi ,Angel’s food, dulceaţă de struguri.Tare mult mi-a plăcut ideea. Doar ca Angelica a păstrat cojile întregi.Noua nu ne plac aşa şi m-am gândit să le pasez în blender. Si pentru că strugurii erau foarte dulci am pus şi mai puţin zahăr. Si uite aşa,azi am pregătit a cincea repriză de gem de struguri.

Portii
10
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
120 minute
Complexitate
medie
Gem de struguri

Ingrediente

  • 2,500 kg boabe de struguri
  • 1,300 kg zahar
  • Vanilie
  • scorţişoară
  • 5 sau 6 borcane de 400 ml
  • 1 lamâie

Mod de preparare

Se spala boabele de struguri si se scurg.

Urmeaza apoi partea cea mai migaloasa.

Se scoate pulpa din fiecare coaja. Cojile se pastreaza.

Pulpa se pune într-o cratita,la foc mic. Se fierbe câteva minute, pâna când se înmoaie suficient ca sa putem separa seminţele.

Trecem totul printr-o sita deasa, iar pulpa rezultata o punem iarasi în vasul în care vom fierbe gemul.

Eu am folosit o cratita din inox cu fundul gros.

Cojile de la struguri le-am pus în blender si le-am pasat, apoi le-am pus peste pulpa strugurilor.

Am adaugat zeama de la lamâie.

Am pus sa fiarba la foc mic pâna ce a scazut si a început sa se îngroase. Cam jumatate de ora am lasat eu.

Am cules spuma care s-a format când a început sa fiarba.

Am adaugat apoi zaharul si am mai lasat sa fiarba cam o ora.

Daca credeti ca e nevoie, puteti sa mai adaugati zahar. Noua nu ne place foarte dulce.

Strugurii contin foarte multa pectina, deci gemul se va închega destul de repede.

Eu am pus o farfurioara în congelator si când am considerat ca ar fi gata gemul, am pus putin gem pe farfurioara. Daca se încheaga, putem sa oprim focul si sa îl punem în borcane.

La final eu am adaugat vanilie si scortisoara.

Am pus apoi gemul în borcanele pregatite, curate si uscate.

Pentru a evita spargerea borcanelor, eu pun borcanul într-o farfurie metalica.

Am închis borcanele si le-am acoperit cu o patura pâna a doua zi.

Dupa aceasta se pot pune la pastrare în camara sau se pot consuma.

Prima portie la mine s-a evaporat destul de rapid, au fost multi pofticiosi.

Daca mai aveti struguri, va recomand cu drag sa încercati reteta.

S-aveţi poftă!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ce gatim cu vinete - 20 de retete savuroase

Ce gatim cu vinete - 20 de retete savuroase

Ce gatim cu vinete - 20 de retete savuroase
Mancarica de legume gratinata

Mancarica de legume gratinata

E o mâncărică foarte simplă şi rapidă în care am încercat să îmbin nişte legume pe care nu le mâncăm foarte des,...

Mancarica de legume gratinata
Dulceata de afine

Dulceata de afine

Un deliciu ,plin de culoare! Pentru concurs ,,toamna se numara borcanele"

Dulceata de afine
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si crema caramel
1
Romania

Prajitura cu foi si crema caramel

Prajitura cu foi si crema caramel este o prajitura de casa delicioasa, ce poate fi pregatita de sarbatori sau de Craciun....

Prajitura cu foi si crema caramel
Salata de iarna
2
Romania

Salata de iarna

Se spala si se curata foarte bine legumele, apoi se dau pe o razatoare mica. La fel se procedeaza cu merele. Se combina cu...

Salata de iarna
Gogosari in sos
3
Romania

Gogosari in sos

O reteta pe care o pregatesc an de an, este foarte gustoasa si tine foarte bine peste iarna...asta daca mai apuca si nu se...

Gogosari in sos
Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
4
Romania

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)

Prajitura cu parfum de toamna! O alta varianta a prajiturii cu mere, care se face foarte usor si are un gust exceptional.

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
Ardei iuti la otet
5
Romania

Ardei iuti la otet

Acestia sunt preferatii mei! Aleg mereu ardei rosii, carnosi si foarte iuti!

Ardei iuti la otet